Σινεμά|14.01.2024 15:27

12 χρόνια από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου - «Το βλέμμα του Οδυσσέα» στη μεγάλη οθόνη στις 22 Ιανουαρίου

Αλέξης Δερμεντζόγλου

Με την πολυβραβευμένη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (Έγχρωμη,  1995, διάρκεια 176΄) τιμούν οι Σινεφίλ Δευτέρες τον κορυφαίο σκηνοθέτη στις 22 Ιανουαρίου στις 21:00 στον κινηματογράφο ΒΑΚΟΥΡΑ (Θεσσαλονίκη, Ιωάννου Μιχαήλ 8) που «έφυγε» μια τέτοια ημέρα πρίν από 12 χρόνια.

Η ταινία, ενταγμένη στο αφιέρωμα «Απέναντι στο άγνωστο», είναι μια περιπλάνηση-οδοιπορικό  στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και αποτελεί μια μέγιστη προφητεία  για τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Τιμήθηκε με αμέτρητα βραβεία εκ των οποίων το κυριότερο το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ Καννών 1995.

Παίζουν γνωστοί ξένοι ηθοποιοί, όπως οι  Χάρβεϊ Καϊτέλ, Έρλαντ Γιόσεφσον, ενώ ξεχωρίζει η παρουσία του επίσης αείμνηστου Θανάση Βέγγου στο ρόλο του ταξιτζή.

Ένας Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης επιστρέφει στην Ελλάδα για να ανακαλύψει τις χαμένες μπομπίνες μιας ταινίας των αδελφών Μανάκια. Ξυπνούν μέσα του αγωνίες, μνήμες, «φαντάσματα» του παρελθόντος.

Συναντούμε μια άψογη εικαστική σκηνοθεσία που διασυνδέει εξαιρετικά τον χώρο, τον χρόνο με την Ιστορία. Ξεχωρίζει η σκηνή όπου ο Βέγγος μέσα στα χιόνια κραυγάζει « Η Ελλάδα πεθαίνει, αλλά πεθαίνει αργά». Μένουμε κατάπληκτοι από τον τρόπο με τον οποίο απόδωσε ο σκηνοθέτης κρίσιμα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα. Από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στην μεγάλη ηθική και οικονομική κρίση της Ελλάδας, παρατηρούμε διάφορες λεπτομέρειες που εντυπωσιάζουν με την ακρίβειά τους.

Για την ταινία θα γίνει ειδική ανάλυση, στο τέλος της  θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, ενώ όλοι οι θεατές θα ψηφίσουν σε ειδική κάλπη. Το εισιτήριο είναι  6 € με  είσοδο δωρεάν για τα μέλη που είναι ενταγμένα στις Σινεφίλ Δευτέρες.

Το αφιέρωμα «Απέναντι στο άγνωστο»  συνεχίζεται και την άλλη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 21:00  στο ΒΑΚΟΥΡΑ με την προβολή της πολύκροτης ταινίας  του Μπέλα Ταρ «Οι αρμονίες του Werckmeister»

Η ιστορία

Η ιστορία της ομάδας «Σινεφίλ Δευτέρες» είναι ενδιαφέρουσα. Εκκίνησε τον Αύγουστο του 2013, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, ως υπαίθρια κινηματογραφική λέσχη εργαζομένων ΕΡΤ-3 με προβολές στον πεζόδρομο της Αγγελάκη και δωρεάν είσοδο. Συνέχισε στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ και από τον Οκτώβριο του 2015 οι προβολές γίνονται στον χειμώνα στο ΒΑΚΟΥΡΑ και το καλοκαίρι στο θερινό ΑΠΟΛΛΩΝ. Μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί 800(!) φιλμ χωρισμένα σε ενότητες. Εκλεκτοί καλεσμένοι (ο διευθυντής του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κος Νίνος Μικελίδης, η σύζυγος του Θόδωρου Αγγελόπουλου κα Φοίβη Οικονομοπούλου και άλλοι παρίστανται ταχτικά στις δευτεριάτικες προβολές.

Η φιλοσοφία και το έργο

Υπάρχει μια λογική και φιλοσοφία γύρω από τις προβολές. Δεν φθάνουν μόνο οι ταινίες, σημασία έχουν οι συζητήσεις και η μετάδοση γνώσεων για την αισθητική και την Ιστορία της έβδομης τέχνης. Έτσι, πέρα από μακρές συζητήσεις, μοιράζονται δωρεάν στο κοινό βιβλία που έχουν σχέση με τις προβαλλόμενες ταινίες (Σενάρια του Αγγελόπουλου, το βιβλίο για τον Κουστουρίτσα, ποιήματα του Νερούντα, βιβλίο για τις Μελωδίες του Βερκμάιστερ, βιβλία για τον Ταρκόφσκι). Αρκετά από τα μέλη της ομάδας Σινεφίλ Δευτέρες δραστηριοποιούνται κάνοντας αφίσες για τις προβολές, ασχολούμενοι με τα στατιστικά στοιχεία και οπτικά σήματα. Μέσος όρος  ανά προβολή (κάθε Δευτέρα) είναι 110 άτομα. Η σύνθεση του κοινού περιλαμβάνει ηλικίες από 16 έως 87 ετών με πλειονότητα κυρίες.

Στα σχέδια για το μέλλον είναι να κληθούν να παρευρεθούν οι Κώστας Γαβράς, Εμίρ Κουστουρίστα. Για τους διακεκριμένους καλεσμένους, μέλος της Σινεφίλ Δευτέρες έχει κατασκευάσει ειδική πλακέτα για να απονέμεται στις εμφανίσεις τους.

ταινίακινηματογράφοςειδήσεις τώραΘεσσαλονίκη