Σινεμά|18.01.2024 11:39

Το «Κουραφέλκυθρα: The Movie» ξεκίνησε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά τελικά γίνεται πραγματικότητα

Newsroom

Η Ζοζεφίνα, ο Λούθερ, ο Κύριος Κλιάφας, ο πελάτης, ο Σπόιλερ Τζακ και η οικογένεια Δαπόντε. Κάποιοι από τους τόσο αγαπητούς ζωγραφιστούς ήρωες που έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς για δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες (ή και όχι) κόμικς, παίρνουν την τιμή που τους αξίζει: γίνονται πρωταγωνιστές σε ταινία.

Η πρώτη παραγωγή του Cinobo είναι ένα φιλμ μικρού μήκους διάρκειας πέντε λεπτών σε συνεργασία με τον σκιτσογράφο Αντώνη Βαβαγιάννη και το κόμικ του, Κουραφέλκυθρα.

Το «Κουραφέλκυθρα: The Movie» θα παίζεται αποκλειστικά στον κινηματογράφο Cinobo Όπερα πριν από κάθε προβολή της ταινίας «Το Αλάνι» από 18 έως και 24 Ιανουαρίου. Από τις 24 Ιανουαρίου θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Cinobo. 

Η υπόθεση

Η Άννη έχει προβλήματα. Τις τελευταίες μέρες της συμβαίνουν πολλά και ανεξήγητα γεγονότα που της κάνουν τη ζωή δύσκολη. Η προσωπική της ζωή καταρρέει, βρίσκεται σε επαγγελματικό αδιέξοδο και νιώθει απελπισμένη. Καταφεύγει στο μπαρ του Λούθερ για να του εκμυστηρευτεί τα προβλήματά της, όμως κανείς δεν φαίνεται να την καταλαβαίνει, ενώ μια έκτακτη είδηση της δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Τι είναι αλήθεια και τι όχι; Μήπως τελικά διαβάζει πολλά μικιμάου;

Σαν ψέμα

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης αναφέρει για την ταινία: «Ό,τι πιο κοντινό είχε γίνει ποτέ σε animation Κουραφέλκυθρων ήταν μια πρωταπριλιάτικη φάρσα. Τον Απρίλη του 2022 μαζί με τους φίλους από το Cinobo αποφασίσαμε να κάνουμε μαζί ένα αστείο. Μια δήθεν σειρά Κουραφέλκυθρων που υποτίθεται ότι θα έπαιζε η Ηρώ Μπέζου, ο Χρήστος Κωστής κι η Χρύσα Ρώπα (τον εαυτό της). Η φάρσα είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση που ένα χρόνο μετά, έλαβα την εξής καταπληκτική πρόταση από το Cinobo: Τι θα γινόταν αν ξανακάναμε αυτή τη φάρσα, μόνο που αυτή τη φορά η φάρσα θα είναι ότι η ανακοίνωση δεν θα είναι φάρσα;

Έτσι κι έγινε, κι ακόμα μου φαίνεται σαν ψέμα. Με εφαλτήριο αυτό το μικρό αθώο ψέμα, ξεκινήσαμε τόσο εγώ, όσο και το Cinobo, ένα ταξίδι δημιουργίας. Το πρώτο animation Κουραφέλκυθρων. Σαν ψέμα μου φάνηκε κι ότι με την πρώτη, όλοι οι ηθοποιοί, με χαρά αποδέχτηκαν την πρότασή μου. Οι καλοί μου φίλοι Θανάσης Πετρόπουλος και Άννη Θεοχάρη θα έπαιζαν τους ρόλους του κύριου Κλιάφα και της ανώνυμης τότε πρωταγωνίστριας (που κατέληξε με το ιδιαίτερα ευφάνταστο όνομα "Άννη") κι ο Μιχάλης Μαθιουδάκης με τον Μάκη Παπασημακόπουλο θα έπαιζαν τον Λούθερ ο πρώτος και δύο διαφορετικούς ρόλους ο δεύτερος. Το αποκορύφωμα των εκπλήξεων του casting ήταν ότι η Νατάσα Γιάμαλη αποδέχτηκε κι αυτή, χωρίς δεύτερη σκέψη, να παίξει τον ρόλο της εκφωνήτριας ειδήσεων.

Το σενάριο είχε ήδη γραφτεί. Η λογική του ήταν λίγο πειραματική. Ήθελα να δω τα σκίτσα μου να παίρνουν φωνή και κίνηση. Οπότε η ιδέα του σεναρίου ήταν, μέσα στα 5 λεπτά χρόνου που μας είχαμε, να στριμώξω όσο το δυνατόν περισσότερα αγαπημένα strips, ένα μικρό ερωτικό γράμμα σε όλους τους φίλους που ακολουθούν φανατικά τη σελίδα και τα βιβλία των Κουραφέλκυθρων τόσα χρόνια. Μετά την ξεκαρδιστική διαδικασία της ηχογράφησης των φωνών στο στούντιο των Rabbeats με τον ζεν Στέφανο Δουβίτσα πίσω από την κονσόλα, θα ξεκινούσε η διαδικασία του animation. Η τοπ στο είδος της animator, την οποία θαύμαζα από καιρό, έχοντας παρακολουθήσει το καταπληκτικό έργο της "Mine", η Δάφνη Ξουράφη θ' αναλάμβανε το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο κομμάτι, αυτό της κίνησης. Με βάση τα κόμικς μου, δημιούργησε τη δική της βερσιόν, τον δικό της κόσμο βασισμένο στον δικό μου. Έδωσε πνοή στις φιγούρες που είχα σχεδιάσει με έναν τρόπο, που ενώ είναι τελείως δικός της, ταίριαξε τόσο, που νιώθω ότι πάντα οι χαρακτήρες μου είχαν αυτόν τον τρόπο κίνησης, ακόμα κι αν δεν το ήξερα ούτε εγώ όταν τους δημιουργούσα. Η τελευταία πινελιά ήταν η καταπληκτική μουσική του Στράτου Διαμαντή. Κι έτσι γεννήθηκε η πρώτη ταινία παραγωγής του Cinobo, και η πρώτη ταινία animation βασισμένη στα Κουραφέλκυθρα. Ελπίζω να διασκεδάσετε βλέποντάς την, όσο κι εμείς απολαύσαμε τη δημιουργία της». 

Ποιος είναι ο Αντώνης Βαβαγιάννης

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Αποφοίτησε με άριστα (10 με τόνο) από το δημοτικό και χωρίς άριστα από το λύκειο. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μουσική στο Εθνικό Ωδείο. Έπαιξε για πολλά χρόνια μουσική σε διάφορα μουσικά projects και ήταν ιδρυτικό μέλος των Empty Frame. Διδάσκει στο δημοτικό σαν δάσκαλος από το 2005.

Δημιουργεί κόμιξ σχεδόν από πάντα, αλλά το απόλυτα προσωπικό του και αγαπημένο πρότζεκτ είναι τα Κουραφέλκυθρα τα οποία δημοσιεύονται στο διαδίκτυο από το 2007 και κυκλοφορούν σε έντυπη μορφή από την Jemma Press.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει μπλέξει και με την πολιτική γελοιογραφία, σχολιάζοντας την επικαιρότητα και προσφάτως νομίζει ότι είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ραδιόφωνο. To «Δεν είναι καν podcast» και το αδερφάκι του «Δεν είναι καν κουίζ», τα οποία παρουσιάζει, ήταν το 2023 στα δέκα δημοφιλέστερα podcasts στο ελληνικό spotify. Στον ελεύθερό του χρόνο γράφει βιογραφικά για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο.

κόμικςμικρού μήκους ταινίεςειδήσεις τώραCinobo