Σινεμά|06.03.2024 20:11

Οσκαρ 2024: Οι υποψηφιότητες φέρνουν την ποικιλομορφία της LGBTQI+ κοινότητας στο προσκήνιο - Οι ηθοποιοί που διεκδικούν βραβείο

Άγγελος Γεραιουδάκης

Κάθε χρόνο, μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Όσκαρ, επικρατεί ένας τεράστιος ενθουσιασμός, καθώς ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του κινηματογράφου, αποκαλύπτοντας ποια ρεκόρ έχουν καταρριφθεί και ποιες νέες προσπάθειες έχουν αναδειχθεί. Η Halle Berry, για παράδειγμα, άνοιξε νέους ορίζοντες για τις μαύρες γυναίκες ηθοποιούς όταν κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε Α' Γυναικείο Ρόλο για την ταινία «Monsters Ball», το 2001. Το ίδιο συνέβη και με την Kathryn Bigelow όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που απέκτησε Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και μάλιστα κέρδισε τον πρώην σύζυγό της, James Cameron, για την ταινία «The Hurt Locker», το 2010.

Η ιστορία έλαβε μια διαφορετική τροπή στις 23 Ιανουαρίου, όταν οι ηθοποιοί Jack Quaid και Zazie Beetz ανακοίνωσαν την πλήρη λίστα των υποψηφίων για τα φετινά βραβεία. Ταινίες, καλλιτέχνες και συντελεστές από την προηγούμενη χρονιά θα τιμηθούν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης βραδιάς του Χόλιγουντ, στις 10 Μαρτίου, όπου οι νικητές ενδέχεται να συνεχίσουν μια τάση που η κοινότητα LGBTQI+ περιμένει πολύ καιρό να δει. Ανάμεσα σε αυτούς που επιλέχθηκαν από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών είναι οι δύο ταλαντούχοι ηθοποιοί Jodie Foster και Colman Domingo, οι οποίοι έχουν δηλώσει ανοιχτά τη σεξουαλική τους ταυτότητα και παράλληλα υποδύονται δύο γκέι χαρακτήρες. Ενα σχετικά νέο φαινόμενο στην κινηματογραφική βιομηχανία, καθώς αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στην αποδοχή και την αναγνώριση της ποικιλομορφίας και της συμπεριληπτικότητας.

Ωστόσο, η ιστορία δεν γράφεται μόνο από εκείνους που περιμένουν τη σειρά τους και ελπίζουν για το καλύτερο, κερδίζοντας κορυφαίες διακρίσεις στην κινηματογραφική βιομηχανία. Αυτή τη φορά, ένα εντυπωσιακό 35% των υποψηφίων στις κορυφαίες κατηγορίες των Όσκαρ είναι για ρόλους που ενσωματώνουν LGBTQ+ χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Foster και Domingo. Ο Bradley Cooper, η Emma Stone, η Annette Bening, η Sandra Huller και ο Sterling K. Brown είναι όλοι υποψήφιοι στις καλύτερες κατηγορίες, υποδυόμενοι χαρακτήρες LGBTQI+, μια εκπληκτική στιγμή για μια κοινότητα που ανυπομονεί να δει την εκπροσώπησή της να επιτυγχάνεται στις καλύτερες θέσεις του σινεμά. 

Ορισμένες από αυτές τις ερμηνείες που συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ κατά τη διάρκεια της σεζόν των βραβείων έχουν σχέση με αληθινές προσωπικότητες, οι ιστορίες των οποίων σε βιογραφικές ταινίες μπορεί να οδηγήσουν σε νίκη στα Όσκαρ. Η καριέρα της Annette Bening έχει γνωρίσει μερικές απίστευτες επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένης του πρωταγωνιστικού της ρόλου στην ταινία «American Beauty» του 1999. Πολλοί κριτικοί θεωρούν ότι θα έπρεπε να της είχε δοθεί τότε το βραβείο, αλλά το πήρε η Hilary Swank για τον ρόλο του Brandon Teena στο «Boys Don't Cry». Ενα τρανς άτομο του οποίου η δολοφονία συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Bening είναι υποψήφια για το ίδιο βραβείο και φέτος, καθώς λαμβάνει θετικές κριτικές για την ερμηνεία της ως την queer κολυμβήτρια Diana Nyad στην ταινία του Netflix.

Maestro: Mια επιβλητική και ατρόμητη ερωτική ιστορία

Επίσης, η ερμηνεία του Bradley Cooper, ως ο συνθέτης και μαέστρος Leonard Bernstein στην ταινία «Maestro», έχει δώσει στον ηθοποιό πολλές ελπίδες για να κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο. Η ταινία ξεκινά με τον Μπέρνσταϊν σε μεγάλη ηλικία να κοιτά τον φακό με υγρό βλέμμα και με τσιγάρο στο στόμα και με μία συγκινησιακή φόρτιση να λέει σε κάποια από τις συνεντεύξεις πόσο του λείπει η σύζυγός του, που πέθανε από καρκίνο το 1978. Ακολουθεί μία αναδρομή σε ασπρόμαυρο, όταν ο νεαρός φιλόδοξος και ελπιδοφόρος συνθέτης, που περίμενε μία ευκαιρία, δίπλα σε ιερά τέρατα, όπως ο Άαρον Κόπλαντ και ο Τζέρεμι Ρόμπινς, ξυπνά δίπλα σε έναν άνδρα, απ’ τους πολλούς εραστές του, μαθαίνοντας τα χαρμόσυνα νέα: πρέπει να αντικαταστήσει στο πόντιουμ τον Ρόμπινς, που αρρώστησε ξαφνικά. Ο 12 φορές υποψήφιος πλέον ηθοποιός μπορεί να πάρει την πρώτη του νίκη, αφού υποδύθηκε όσο πιο αυθεντικά μπορούσε τον Bernstein απέναντι στην Carey Mulligan και τον Matt Bomer. Η ζωή του Bernstein ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς ο διάσημος μαέστρος έκρυβε τις σχέσεις του με άνδρες καλλιτέχνες από τη σύζυγό του και το ευρύ κοινό.

Η πρώτη υποψηφιότητα του Column Domingo ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Ωστόσο, η ερμηνεία του ως ο αρχηγός των πολιτικών δικαιωμάτων, Bayard Rustin, έχει συγκεντρώσει θετικές κριτικές, δεδομένου ότι ο βραβευμένος με Emmy είναι μόλις ο δεύτερος ομοφυλόφιλος άνδρας που είναι υποψήφιος για καλύτερο άντρα ηθοποιό επειδή υποδύεται έναν ομοφυλόφιλο χαρακτήρα. Ο Ian McKellen έπαιξε ως γνωστόν τον σκηνοθέτη James Whale στην ταινία «Gods and Monsters» του 1998 και ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των βραβείων που ένας ανοιχτά γκέι ηθοποιός προτάθηκε στην κατηγορία αυτή για τον ρόλο ενός ομοφυλόφιλου χαρακτήρα. Ο Andrew Scott του «All of Us Strangers» θα μπορούσε επίσης να ήταν στην αντίστοιχη θέση, αλλά ο Ιρλανδός καλλιτέχνης δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πρώτη του υποψηφιότητα σ' ένα πολυπληθές πεδίο.

Η Emma Stone ανάμεσα στα φαβορί των Οσκαρ

Η Emma Stone και η Sandra Huller συναγωνίζονται φέτος για το βραβείο Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, μαζί με τη Bening. Οι τρεις αυτές ερμηνείες αντιπροσωπεύουν χαρακτήρες LGBTQI+ σε σημαντική κατηγορία. Η ευέλικτη Bella Baxter της Stone και ο δολοφονικός χαρακτήρας της Huller, που είναι αμφιφυλόφιλος, αποτελούν μερικές από τις πιο ελπιδοφόρες και συναρπαστικές ερμηνείες που έχουμε δει πρόσφατα. Οι υποψηφιότητές τους δεν είναι μόνο ιστορικές για ηθοποιούς που έχουν προσφέρει εξαιρετικές στιγμές στις αντίστοιχες καριέρες τους, αλλά αποτελούν και δίκαιη αναγνώριση για πολυδιάστατους χαρακτήρες LGBTQI+ που δεν ορίζονται από την πλευρά μιας βιογραφικής ταινίας ή ένα παραδοσιακό ταξίδι coming-out που συνήθως ακολουθεί η προσέγγιση των υποψηφιοτήτων της Ακαδημίας.

Στις κορυφαίες κατηγορίες, επίσης, ξεχωρίζουν η βετεράνος ηθοποιός Jodie Foster και ο πρωταγωνιστής του «This Is Us», Sterling K. Brown. Αν και η Foster, τελευταία φορά που ήταν υποψήφια για Οσκαρ ήταν τη δεκαετία του '90 και έχει αποσπάσει το χρυσό αγαλματίδιο δύο φορές στην καριέρα της, ο Brown έκανε εντύπωση φέτος με την απόλυτα αστεία ερμηνεία του, ως Clifford Ellison, στην ταινία «American Fiction». Παίζοντας μαζί με τον Jeffrey Wright σε αυτή την κωμωδία, η ερμηνεία του Brown ως ο επικείμενος γκέι αδελφός του πρωταγωνιστή ήταν ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στιγμιότυπα των τελευταίων μηνών.

Παρόλο που δεν είναι έκπληξη να είσαι υποψήφιος για Όσκαρ για την ερμηνεία ενός χαρακτήρα LGBTQI+, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι φέτος επτά από τις είκοσι κατηγορίες αφορούν αυτούς τους πολύπλοκους χαρακτήρες. Κάθε χρόνο, οι ταλαντούχοι ηθοποιοί φαίνεται να σπάνε νέα ρεκόρ, και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Στις 10 Μαρτίου, η παρουσία της queer κοινότητας στα βραβεία θα φτάσει σε νέα ύψη, με την πιθανότητα κάποιοι από αυτούς τους καλλιτέχνες ν' αναδειχθούν με την υψηλότερη διάκριση του κινηματογράφου.

ειδήσεις τώραΜπράντλεϊ ΚούπερPoor ThingsΈμμα Στόουνβραβεία ΟσκαρΟσκαρ 2024Γιώργος ΛάνθιμοςΌσκαρΧόλιγουντΤελετή Οσκαρ