Σινεμά|08.04.2019 20:11

Ελεύθερος με εγγύηση ο Ρώσος σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπρένικοφ (pics)

Άντα Δαλιάκα

Ελεύθερος με εγγύηση από χθες (7/4) με τον όρο ότι δεν θα εγκαταλείψει τη ρωσική επικράτεια είναι ο Ρώσος σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση κατ' οίκον από το 2017 ως ύποπτος για κατάχρηση κεφαλαίων.

Ο Σερεμπρένικοφ, βραβευμένος σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και το θέατρο, βρέθηκε αναμεμειγμένος σε μια υπόθεση που προκάλεσε την κατακραυγή της φιλελεύθερης πολιτιστικής ελίτ της Ρωσίας, η οποία υποστήριξε την αθωότητά του και μίλησε για εναντίον του εκφοβισμό και λογοκρισία. Ο ίδιος έδωσε αγώνα κάνοντας λόγο για διωγμό λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, ενώ τώρα δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στο θέατρο.

Κιρίλ Σερεμπρένικοφ (Φωτογραφία: AP Images)

Ο Ρώσος σκηνοθέτης, δημιουργός φιλμ όπως ο «Πιστός» (2016) για τον θρησκευτικό φανατισμό στη Ρωσία και η «Προδοσία» (2012) κατηγορήθηκε ότι καταχράστηκε από κρατικούς πόρους 68 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ) για μια καλλιτεχνική παραγωγή την οποία δεν ανέβασε ποτέ στο Κέντρο Γκόγκολ της Μόσχας, όπου είχε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Κιρίλ Σερεμπρένικοφ (Φωτογραφία: AP Images)

Ο 47χρονος Σερεμπρένικοφ συνηθίζει να κατακεραυνώνει την εξουσία τονίζοντας τον «ολέθριο» ρόλο της Εκκλησίας και του κράτους στη ρωσική κοινωνία. Γι’ αυτές του τις απόψεις, οι υποστηρικτές του και ο ίδιος υποστήριξαν την παρεμπόδιση του έργου του από την κυβέρνηση ενώ διεθνείς προσωπικότητες όπως ο διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι Βλαντιμίρ Ουρίν, ο σκηνοθέτης Αλεξέι Γκέρμαν, η συγγραφέας Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια, η χήρα του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, Νατάλια, η Γαλλίδα σταρ Ιζαμπέλ Ιπέρ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αβινιόν, Ολιβιέ Πι στάθηκαν στο πλευρό του.

σκηνοθέτηςΡωσία