Σινεμά|08.11.2018 16:16

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί

Newsroom

Έξι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους νέων Ελλήνων σκηνοθετών και άλλες 5 -επίσης μικρού μήκους- που υπογράφουν οι ίδιοι, με queer (τολμηρή) θεματολογία, προβάλλονται σήμερα στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το ιδιαίτερο κινηματογραφικό project, που έχει τίτλο «Acrobatics», επιμελήθηκε η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών και οι ταινίες, που γυρίστηκαν ειδικά για την φετινή διοργάνωση, θα προβληθούν στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα «Τζων Κασσαβέτης».

Οι σκηνοθέτες που συμμετέχουν είναι οι Θανάσης Νεοφώτιστος, Αλέξανδρος Σκούρας, Γιώργος Τελτζίδης, Δημήτρης Νάκος, Νικολέτα Λεούση, Μανώλης Μαυρής και η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών αναφέρει ότι θέλει να προβάλλει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό «μια γενικά κινηματογραφιστών που πιστεύουμε ότι θα πρωταγωνιστήσει στα επόμενα χρόνια του Φεστιβάλ».

Ειδικά για το ελληνικό Queer Cinema, μέσα από την προσωπική τους ματιά  αποτυπώνουν την καθημερινή διαφορετικότητα απέναντι σε κοινωνικά σχόλια που διαιωνίζουν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η τολμηρή αφήγησή τους δεν στοχεύει να προκαλέσει, αλλά να καταγράψει στην οθόνη μια αλήθεια που οι πολλοί επιλέγουν να αγνοούν.

Ο Θ. Νεοφωτίστου παρουσιάζει το φιλμ «Σπινθηροβόλα Κεράκια», ο Μ. Μαυρής το «Skin», η Ν. Λεούση το «Γράμμα στη Σοφία», ο Γ. Τελτζίδης το «Pengo Decay», ο Δ. Νάκος το «Διάρρηξη». Οι ταινίες αυτές που η συνολική τους διάρκεια είναι 25 λεπτά, αποτελεί μια ενιαία οπτικοακουστική πρόταση κοινής θεματολογίας.

Σε πρώτη πανελλήνια προβολή, μετά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το κοινό θα δει την ταινία του Θανάση Νεοφωτίστου «Λεωφόρος Πατησίων», με θέμα την μητέρα του, η οποία ενώ κατευθύνεται σε μια οντισιόν, διαπιστώνει ότι ο γιος της έχει μείνει μόνος στο σπίτι. Κι ενώ περπατά στη Λεωφόρο Πατησίων, παλεύει να ισορροπήσει όλους τους ρόλους της ζωής της μέσα από το κινητό της.

Την προβολή αυτή θα ακολουθήσουν τα φιλμ, που βραβεύτηκαν στο φετινό Φεστιβάλ Ταινινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, «Κύβος» του Αλ. Σκούρα, «Κατάψυξη» του Δ. Νάκου, «Φράγμα» του Γ. Ταλτζίδη, “37 Μέρες” της Ν. Λεούση, αλλά και το «Maneki Neko» του Μ. Μαυρή, που έκανε διεθνή πρεμιέρα στο 61ο BFI London Film Festival και μέχρι σήμερα έχει προβληθεί σε 35 φεστιβάλ παγκοσμίως.

ταινίαΦεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΘεσσαλονίκη