Σινεμά|09.11.2018 15:16

ΕΚΟΜΕ στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Άντα Δαλιάκα

Τους στόχους του νεοσύστατου Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), που μετράει επτά μήνες ζωής και έχει να επιδείξει το περίφημο cash rebate (την επιστροφή του 35% των επιλέξιμων δαπανών στις παραγωγές που γυρίζονται στην Ελλάδα), ανέλυσε στην παρθενική συνέντευξη τύπου του φορέα στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο Παύλος Κουάνης, πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ. Η δραστηριοποίηση της ανώνυμης εταιρείας, που υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στον χώρο της εκπαίδευσης για τη δημιουργία κυρίως της λεγόμενης τεχνογνωσίας που θα επανδρώσει κυρίως της μεγάλες ξένες παραγωγές που θα γυριστούν στην Ελλάδα, μονοπώλησε με πολλούς τρόπους την σημερινή παρουσίαση και δημιούργησε εντυπώσεις και αντιδράσεις. Το μότο της; Στα αγγλικά: «Invest, digitise, educate».

Στη μοναδική συνέντευξη τύπου δημόσιου φορέα που στηρίζει τον κινηματογραφικό χώρο, με την απουσία της ΕΡΤ που παραδοσιακά στηρίζει την ελληνική παραγωγή, έντονη πια ακόμα και από τα περίπτερα της Αγοράς, ο Πάνος Κουάνης μίλησε για τρεις βασικούς στόχους του ΕΚΟΜΕ που είναι η παραγωγή, η πολιτιστική κληρονομιά (ψηφιοποίηση αρχείων και εκμετάλλευση τους με κάθε τρόπο) και η εκπαίδευση (με έναν διαφορετικό τρόπο ως τώρα).

Το ΕΚΟΜΕ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του την Λευκή Βίβλο που σχετίζεται με την παιδεία στα Μέσα και την Πληροφορία ενώ έχει προχωρήσει σε συνεργασία με GAPMIL και UNESCO, την παγκόσμια συμμαχία για την οπτικοακουστική εκπαίδευση με 600 μέλη και οργανισμούς από όλο τον πλανήτη. Παράλληλα, ανοίγει γραφείο για τη Μεσόγειο και τη Νότιο Ευρώπη, ενώ ξεκινάει συνεργασία με τα NU BOYANA Studios με ένα πρόγραμμα μαθητείας ακριβώς για συνεργεία ώστε να εκπαιδευτούν σε ξένες παραγωγές ανειδίκευτοι τεχνικοί. Ξεκινά, επίσης, συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την εκπαίδευση στην οπτικοακουστική και κινηματογραφική παιδεία αλλά και με το Φεστιβάλ για Παιδιά και Νέους της Ολυμπίας. Τέλος, στηρίζει το MFI (Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου) για τα κινηματογραφικά τους σεμινάρια 

Τι έχει να επιδείξει σήμερα το ΕΚΟΜΕ με συγκεκριμένους αριθμούς;

Το cash rebate μετράει συνολικά 30 πρότζεκτ τα οποία έχουν κατατεθεί από τον Απρίλιο. Τα μισά περίπου από αυτά είναι παραγωγές που γυριστεί στην Ελλάδα με 9 να έχουν πάρει την επίσημη έγκριση. Πέντε ή έξι περιμένουν την έγκριση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης και τα υπόλοιπα είναι στην φάση της αξιολόγησης. «Αυτό που μπορώ να σας πω με αριθμούς είναι ότι αυτά που έχουν ήδη εγκριθεί και γυριστεί στην Ελλάδα συνιστούν μια συνολική δαπάνη στη χώρα μας της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ και με βάση ότι το cash rebate είναι στο 35%, γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ θα επιστραφούν πίσω στους παραγωγούς. Δημιουργήσαμε γύρω στις 4500 θέσεις εργασίας για ελληνικά συνεργεία (από τον σκηνοθέτη ως τον τελευταίο ηλεκτρολόγο)», είπε ο Πάνος Κουάνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος, ο γνωστότερος σκηνοθέτης που ήρθε στην Ελλάδα είναι ο Βρετανός Μάικλ Γουιντερμπότομ και γύρισε την ταινία του στην Μύκονο, ενώ ταινίες έχουν γυριστεί σε όλη την Ελλάδα, από την Χαλκιδική ως την Κρήτη. Το ΕΚΟΜΕ έχει, επίσης, καταθέσει προκήρυξη για τη δημιουργία Film Offices στις περιφέρειες και σε επίλεκτους δήμους, ενώ περιφέρειες όπως αυτή της Στερεάς Ελλάδας έχουν κάνει τα πρώτα βήματα λειτουργίας του δικού τους Film Office.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΕΚΟΜΕ