Σινεμά|20.05.2019 16:29

Φεστιβάλ Καννών: Δάκρυα συγκίνησης από Ντελόν και Αλμοδόβαρ

Άντα Δαλιάκα

Ειλικρινείς συγκινήσεις και καταθέσεις ψυχής έχει αυτό το Φεστιβάλ Καννών, που ολοκλήρωσε το πρώτο του εξαήμερο με έναν Αλέν Ντελόν να κλαίει και να ζητάει ταπεινά συγγνώμη παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα μπροστά σε μια κατάμεστη αίθουσα που τον χειροκροτούσε όρθια καθώς και έναν βαθιά συγκινημένο Πέδρο Αλμοδόβαρ που αποθεώθηκε από το κοινό, τους κριτικούς και τους αγαπημένους του ηθοποιούς Πενέλοπε Κρουζ και Αντόνιο Μπαντέρας στην πρεμιέρα του «Πόνος και δόξα».

Αν ο Αλμοδόβαρ θεωρείται από πολλούς φαβορί για τον πρώτο Χρυσό Φοίνικα της μακράς και υπέροχης καριέρας του, έχοντας παραδώσει ένα σπουδαίο αυτοβιογραφικό φιλμ φόρο τιμής στο σινεμά και τα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής του, τότε ο Ντελόν βρήκε τη δική του δικαίωση το βράδυ της Κυριακής στη δική του συγγνώμη και στην αγκαλιά της αγαπημένης κόρης του Ανούσκα που του έδωσε το τιμητικό βραβείο επί σκηνής.

«Ποτέ δεν έχω ξανακλάψει μπροστά σε τόσους πολλούς ανθρώπους» είπε ο 84χρονος θρύλος του ευρωπαϊκού κινηματογράφου γνωρίζοντας ότι η ανακοίνωση της φετινής κορυφαίας αναγνώρισης από το Φεστιβάλ Καννών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πρώτη στιγμή. Πείτε ότι θέλετε για τον Ντελόν – οι ακροδεξιές του απόψεις, η στήριξη στη Λεπέν και οι καταγγελίες περί βίαιης συμπεριφοράς στις συντρόφους του είναι γεγονός -, όμως η παρουσία του στις Κάννες όπου έδωσε και ένα εφ’ όλης της ύλης masterclass, ήταν αφοπλιστική.

«Υπάρχει ένα πράγμα στον κόσμο για το οποίο είμαι περήφανος και αυτό είναι η καριέρα μου. Και αυτό το βραβείο μου προσφέρθηκε για την καριέρα μου και τίποτα άλλο», είπε ο Γάλλος θρύλος που πλέον ζει μόνιμα στην Ελβετία. «Θα ζητήσω συγγνώμη γιατί απόψε, για μένα, εκτός από ένα τέλος σταδιοδρομίας, είναι και ένα τέλος της ζωής. Όταν ξεκίνησα αυτή τη δουλειά, μου είπαν: Υπάρχει ένα πράγμα που είναι πολύ δύσκολο, πρέπει να διαρκέσει, και εγώ το πέτυχα για εξήντα δύο χρόνια, τώρα ξέρω ότι αυτό που είναι δύσκολο είναι το να φύγεις, αλλά δεν θα φύγω χωρίς να σας πω ευχαριστώ».

Η γαλλική Ριβιέρα θα συνεχίσει να υποδέχεται τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της – ανάμεσά τους ο Μαραντόνα που θα περπατήσει στο κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα του βιογραφικού ντοκιμαντέρ «Maradona» του Ασίφα Καπάντια  - έως και τις 25 Μαΐου.   

Πέδρο Αλμοδόβαρφεστιβάλ ΚαννώνΑλέν Ντελόν