Σινεμά|05.09.2026 18:13

Μαρία Τσιώλη: Η 29χρονη κινηματογραφίστρια που σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρας και η τελευταία επιθυμία

Newsroom

Ανάμεσα στα τρία θύματα του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης (1/9) στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, βρισκόταν και η 29χρονη κινηματογραφίστρια Μαρία Τσιώλη.

Ο τραγικός θάνατος της νεαρής δημιουργού σκόρπισε ανείπωτη θλίψη στην οικογένεια και τους φίλους της, αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε, καθώς είχε ήδη ξεχωρίσει στον χώρο του κινηματογράφου, με το έργο της να έχει παρουσιαστεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ.

Μάλιστα, το ερχόμενο φθινόπωρο σχεδίαζε να ξεκινήσει τα γυρίσματα της νέας της ταινίας με τίτλο «Πέρασμα», η οποία θα γυριζόταν στα Άγραφα. Τα περισσότερα γυρίσματα της ταινίας ήταν προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν στα Μεγάλα Βραγγιανά, με την ιστορία να επικεντρώνεται στη ζωή ενός έφηβου βοσκού.

Το «Πέρασμα» της Μαρίας

Παρά τον πρόωρο χαμό της, η οικογένεια της Μαρίας Τσιώλη, αλλά και οι συνεργάτες της, επιθυμούν η ταινία να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί σύμφωνα με το όραμα που είχε η ίδια για το έργο της.

Συγκεκριμένα, μέσω ανάρτησής του, ο Παντελής Παγουλάτους, που είχε συνεργαστεί με τη Μαρία Τσιώλη (στο ρόλο της βοηθού παραγωγής) στην ταινία του «Νέα Ηπειρος» μετέφερε την παράκληση της μητέρας της Μαρίας Τσιώλη αντί κατάθεσης στεφάνου ή λουλουδιών να γίνει κατάθεση για να ολοκληρωθεί η ταινία που ετοίμαζε αυτήν την εποχή η αδικοχαμένη δημιουργός.

 

Απ' την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, αναφέρθηκε σε ανάρτησή του σε αυτή την επιθυμία, σημειώνοντας πως είχε συνομιλήσει με τη νεαρή δημιουργό και τον παραγωγό Σπύρο Σκάνδαλο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την παραγωγή της ταινίας. «Υποσχόμαστε αφού είναι και επιθυμία της μητέρας σου και των συνεργατών σου, να κάνουμε από τη μεριά μας ότι χρειαστεί και η ταινία να γυριστεί όπως ακριβώς τη σχεδίασες και την ονειρεύτηκες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Η πορεία της Μαρίας Τσιώλη

Η Μαρία Τσιώλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999. Έκανε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στα 17 με την ταινία «Victoria» που κέρδισε το 3ο Βραβείο στο ευρωπαϊκό τμήμα νέων δημιουργών (Camera Zizanio) του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Το 2024, η σπουδαστική μικρού μήκους ταινία της «ΑΣΙΣΤ», που ουσιαστικά ήταν και η διπλωματική της για την αποφοίτηση από τη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου, διαγωνίστηκε στις «Μικρές Ιστορίες» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Την ίδια χρονιά, η Μαρία Τσιώλη μαζί με την ταινία της συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο, στο 21ο Φεστιβάλ New Directors/New Films Festival και στα φεστιβάλ του κόσμου, ενώ η ίδια υπήρξε μέρος του Directors Summit του 18ου Generation of Sarajevo Talents στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο και του Berlinale Talents στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Η ταινία που ετοίμαζε πριν τον τραγικό πρόωρο θάνατό της, το «Πέρασμα», θα είχε στο επίκεντρό της έναν έφηβο βοσκό, ο οποίος ζει στο χωριό και καλείται να ακολουθήσει τον κύκλο ζωής που φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένος για εκείνον. Στην πορεία, έρχεται αντιμέτωπος με τη μητέρα του, αλλά και με το τίμημα της ανεξαρτησίας.

Λεωφόρος Αλεξάνδραςειδήσεις τώρατροχαίο δυστύχημακινηματογράφοςτροχαίο