Σινεμά|11.09.2026 13:25

Μαρία Ναυπλιώτου: Ελληνική παρουσία στη Βενετία με το «DAU» που διεκδικεί τον Χρυσό Λέοντα

Newsroom

Η Μαρία Ναυπλιώτου βρέθηκε στη Βενετία για την πρεμιέρα του «DAU», μιας από τις πιο ιδιαίτερες παραγωγές του φετινού διαγωνιστικού προγράμματος.

Η Ελληνίδα ηθοποιός περπάτησε στο κόκκινο χαλί, επιλέγοντας ένα μακρύ φόρεμα σε πετρόλ απόχρωση. Η δημιουργία ήταν εφαρμοστή στο επάνω μέρος, με μακριά μανίκια και πιο ανοιχτή γραμμή προς το τελείωμα, ενώ το look ολοκληρώθηκε με χρυσό κόσμημα.

Το «DAU» διεκδικεί τον Χρυσό Λέοντα

Η Μαρία Ναυπλιώτου συμμετέχει στο «DAU» του Ίλια Χρζάνοφσκι, το οποίο έκανε επίσημη πρεμιέρα στη Βενετία στις 9 Σεπτεμβρίου. Η ταινία βρίσκεται στο διαγωνιστικό τμήμα και διεκδικεί τον Χρυσό Λέοντα.

Στον κεντρικό ρόλο βρίσκεται ο Θεόδωρος Κουρεντζής, ο οποίος υποδύεται τον Σοβιετικό φυσικό Λεβ Λαντάου, γνωστό με το προσωνύμιο «Dau». Στο καστ συμμετέχουν ακόμη οι Ραντμίλα Στσέγκολεβα, Ανατόλι Βασίλιεφ, Βλαντίμιρ Αζίππο και Ντμίτρι Τσερνιάκοφ.

 

Η ιστορία ακολουθεί τον Λαντάου από το 1928 έως το 1968. Η ταινία δεν περιορίζεται μόνο στην επιστημονική του διαδρομή, αλλά εξετάζει και την προσωπική του ζωή, τις σχέσεις του και τις συγκρούσεις που αντιμετωπίζει μέσα σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο σοβιετικό περιβάλλον.

Παράλληλα, καταγράφει τη σύνθετη σχέση του με το κράτος και τις ηθικές επιλογές που καλείται να κάνει σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Η παραγωγή είναι γερμανική, γαλλική και σουηδική, ενώ στην ταινία ακούγονται ρωσικά, αγγλικά και ελληνικά.

Ένα project που χρειάστηκε σχεδόν δύο δεκαετίες

Το «DAU» αποτελεί την τελική μορφή ενός εγχειρήματος που ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια. Ο Ίλια Χρζάνοφσκι είχε αρχικά σχεδιάσει μια πιο συμβατική βιογραφική ταινία για τον Λαντάου, όμως στην πορεία το project πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε από το 2008 έως το 2011 στο Χάρκιβ της Ουκρανίας, όπου δημιουργήθηκε ένα τεράστιο σκηνικό που αναπαριστούσε σοβιετικό ερευνητικό ινστιτούτο. Το υλικό παρέμεινε για χρόνια ανεκμετάλλευτο, μέχρι να οδηγηθεί στην τελική του μορφή.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει εξηγήσει ότι ο χρόνος που μεσολάβησε άλλαξε και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το υλικό κατά την ολοκλήρωση της ταινίας. Η παρουσία της Μαρίας Ναυπλιώτου στο καστ προσθέτει έτσι ακόμη μία ελληνική συμμετοχή στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα της Βενετίας.

πρεμιέραφεστιβάλ ΒενετίαςΜαρία Ναυπλιώτουηθοποιός