Σινεμά|04.06.2019 19:49

Όλη η πόλη ένα θερινό σινεµά

Άντα Δαλιάκα

Στις κλασικές και αγαπηµένες ταινίες των σηµαντικότερων δηµιουργών του παγκόσµιου κινηµατογράφου εστιάζει φέτος το βλέµµα του το 9ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηµατογράφου της Αθήνας (Athens Open Air Film Festival), θυµίζοντάς µας ξανά τη µαγεία τους στη µεγάλη οθόνη.

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει αύριο στη Ρωµαϊκή Αγορά µε το βραβευµένο µε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας «Αµαρκορντ» (1973) του Φεντερίκο Φελίνι, που ανατρέχει στα φελινικά παιδικά βιώµατα και στην καθηµερινότητα µιας κωµόπολης στην Αδριατική Ακτή το ’30, ενώ µεσουρανεί ο Μουσολίνι. Πρωταγωνιστούν οι Μαγκαλί Νοέλ, Μπρούνο Τζανίν, Πουπέλα Μάτζιο και Αρµάντο Μπράντσιο (είσοδος µε δελτία εισόδου).

Μια ταιριαστή έναρξη για το φεστιβάλ που θα συνεχίσει τον Ιούνιο µε τις προβολές των φιλµ «Γυµνός» του Μάικ Λι (η οθόνη θα στηθεί στην πλατεία Αβησσυνίας), «Ο µάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ (η προβολή θα πραγµατοποιηθεί στην Πειραιώς 260 σε συνεργασία µε το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου), «Δεσµώτης του ιλίγγου» του Αλφρεντ Χίτσκοκ (στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου σε συνέχεια της περσινής πρώτης ιστορικής κινηµατογραφικής προβολής σε αρχαίο θέατρο που έγινε µε την «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη), «Το µυστικό του βράχου των κρεµασµένων» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ (στον ταιριαστό χώρο του Θεάτρου Βράχων), «Η κρυφή γοητεία της µπουρζουαζίας» του Λουίς Μπουνιουέλ (στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή) και «Επικίνδυνες σχέσεις» του Στίβεν Φρίαρς (στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας).

Οι προβολές του Athens Open Air Film Festival θα συνεχιστούν µέχρι και τα τέλη Αυγούστου και θα περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, αριστουργήµατα των Ντέιβιντ Λιντς, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Ακίρα Κουροσάβα, Ζαν-Πιερ Μελβίλ και Φρίντριχ Μουρνάου.

Ο στόχος παραµένει κάθε γωνιά της πόλης -αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πλατείες, παραλίες και µερικά από τα οµορφότερα µουσεία και σηµεία της Αθήνας- να µεταµορφώνεται σε θερινό σινεµά µε ελεύθερη είσοδο. Ένας εναλλακτικός και αθεράπευτα ροµαντικός τρόπος να βλέπουµε ταινίες αντικρίζοντας την πόλη µέσα από τη µαγεία της µεγάλης κινηµατογραφικής οθόνης. 

Προβολές στο πλαίσιο του Athens Pride Week

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τις προβολές της µε πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τoυ Athens Pride Week 2019 την ερχόµενη Πέµπτη θα παρουσιαστεί µε ελεύθερη είσοδο η ταινία «The Fruit Machine» στον θερινό κινηµατογράφο Λαΐς. Η ντοκιµαντερίστα Sarah Fodey παρουσιάζει ντοκουµέντα γύρω από την γκέι εκκαθάριση του Καναδά. Ακόµη, την ερχόµενη Κυριακή, η Ταινιοθήκη θα προβάλει σε πανελλήνια πρώτη τη µικρού µήκους ταινία «Ζακ Κωστόπουλος - µια θετική ιστορία» των Κυριάκου Χατζηµιχαηλίδη και Δηµήτρη Παπαθανάση.

Το φιλµ αποτελεί µαρτυρία του αδικοχαµένου Ζακ για την εµπειρία του µε τον ιό του AIDS που παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρη, έχοντας αποτελέσει µέρος της µεγάλου µήκους, σπονδυλωτής ταινίας του Χατζηµιχαηλίδη, µε τίτλο «Θετικές ιστορίες» και θέµα το AIDS.

Ζακ ΚωστόπουλοςAthens Pride 2019