Σινεμά|23.06.2019 18:01

Δημήτρης Λογοθέτης: «Πάντα ήθελα να συνεργαστώ με τον Νίκολας Κέιτζ» (pics)

Βάσω Ασμανίδου

«Ήθελα πάντα να συνεργαστώ µε τον Νίκολας Κέιτζ. Το ήθελε και εκείνος, αλλά δεν είχαµε συνεργαστεί µέχρι σήµερα λόγω χρόνου και ανειληµµένων υποχρεώσεων» λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας, παραγωγός και σκηνοθέτης Δηµήτρης Λογοθέτης, ο οποίος έπεισε τον βραβευµένο µε Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου Αµερικανό ηθοποιό να ταξιδέψει µέχρι την Κύπρο για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Jiu Jitsu», από το οµότιτλο βιβλίο που έγραψε ο ίδιος µαζί µε τον επίσης συγγραφέα Τζιµ ΜακΓκραθ.

Ο Δηµήτρης Λογοθέτης αποκαλύπτει στο «Έθνος της Κυριακής» ότι βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον δυόµισι µήνες στη Μεγαλόνησο για να προετοιµάσει το έδαφος για τη χολιγουντιανή ταινία, στο καστ της οποίας βρίσκονται, εκτός του Νίκολας Κέιτζ, και οι καταξιωµένοι ηθοποιοί Φρανκ Γκρίλο, Αλέν Μουσί, Ρικ Γιουν, Μαρί Αυγερόπουλος και Τζουλού Τσαν. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος έχει αναρτήσει στον λογαριασµό του στο Instagram στιγµιότυπα από τις εξορµήσεις του στη Μεγαλόνησο, πάντα µε το hashtag #jiujitsu, για να διαφηµίσει και την ταινία του. Κάποιες από τις φωτογραφίες που ανεβάζει τις συνοδεύει και µε διάφορες λεζάντες, όπως «ζούγκλα η Κύπρος» και «όµορφα».

Ο Νίκολας Κέιτζ προσπαθεί να σώσει την ανθρωπότητα. Σε ρόλο µαχητή jiu jitsu, ο πολυβραβευµένος ηθοποιός του Χόλιγουντ βρίσκεται στην Κύπρο ως Wylie για να υπερασπιστεί τον πλανήτη από τους εξωγήινους και να προστατεύσει τον συµπρωταγωνιστή του, Αλέν Μουσί, ο οποίος (στον ρόλο τού Jake Barnes) παθαίνει αµνησία και χρειάζεται βοήθεια για να αντιµετωπίσει τους εισβολείς-εξωγήινους. Όχι, δεν πρόκειται για ένα σενάριο επιστηµονικής φαντασίας, αλλά για την πλοκή της ταινίας, της οποίας τα γυρίσµατα θα ξεκινήσουν αύριο, Δευτέρα. Ο Νίκολας Κέιτζ, µάλιστα, έφθασε στη Μεγαλόνησο την Πέµπτη, µε τελείως διαφορετική εµφάνιση από αυτήν που τον είχαµε συνηθίσει. Με µαλλιά µακριά, γυαλιά ηλίου και µαύρο τζάκετ προσπαθούσε να µην τραβήξει τα βλέµµατα πάνω του. Η άφιξη του διάσηµου ηθοποιού, πάντως, που θα µείνει στην Κύπρο τουλάχιστον για µία εβδοµάδα (µέχρι και τις 30 Ιουνίου δηλαδή), δεν έµεινε κρυφή. Και αυτό γιατί το αεροδρόµιο της Κύπρου (στον λογαριασµό του στο Twitter) ανήρτησε µια φωτογραφία µε τον Αµερικανό ηθοποιό και την εξής λεζάντα: «Του ευχόµαστε καλή τύχη και ανυποµονούµε για νέα γυρίσµατα ταινιών στην Κύπρο».

Την Πέµπτη ο Νίκολας Κέιτζ έφτασε στην Κύπρο, µε διαφορετική εµφάνιση από αυτή που τον έχουµε συνηθίσει

ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ο Αµερικανός ηθοποιός, αφού ξεκουράστηκε για λίγο, σύµφωνα µε πληροφορίες, συναντήθηκε µε τον Ελληνα παραγωγό και σκηνοθέτη της ταινίας. Οι δυο τους συνοµίλησαν για τα γυρίσµατα, µε τον Νίκολας Κέιτζ να θέλει να είναι όλα έτοιµα τη Δευτέρα.

Ο Δηµήτρης Λογοθέτης δέχθηκε πριν από περίπου επτά µήνες ένα τηλεφώνηµα από έναν φίλο του, παραγωγό, ο οποίος του ζήτησε να επισκεφθεί την Κύπρο, καθώς στη Μεγαλόνησο θα γινόταν ένα συνέδριο µε παραγωγούς από όλο τον κόσµο. «Ήθελαν να µας δείξουν την καινούργια µέθοδο που θα εφάρµοζαν µε την επιστροφή περίπου του 35% των χρηµάτων στην παραγωγή για να γυριστεί µια ταινία» αναφέρει ο σκηνοθέτης του «Jiu Jitsu» και συνεχίζει: «Αγόρασαν τα εισιτήρια και µε έφεραν εδώ. Γνώρισα τον υπουργό Οικονοµικών της Κύπρου και αρκετούς ακόµη αξιόλογους ανθρώπους. Στην Κύπρο, ξέρετε, αυτήν τη στιγµή προσπαθούν να “τρέξουν” ένα µεγάλο πρόγραµµα για να γυρίζουν ταινίες. Σε αρκετές χώρες, όπως στην Ουγγαρία, τη Ρουµανία, τη Βουλγαρία αλλά και σε άλλες, δίνουν αυτή την επιστροφή µετρητών στους παραγωγούς µε σκοπό να φέρουν ταινίες από το Χόλιγουντ. Με αυτήν τη µέθοδο που επιλέγουν, θα πετύχουν να αλλάξει προς το καλύτερο το κράτος. Γιατί εµείς κάνουµε γυρίσµατα τον χειµώνα και δουλεύουµε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η Κύπρος και η Ελλάδα κάνουν λεφτά µε τον τουρισµό. Τον χειµώνα δεν έχουν τι να κάνουν. Αν εµείς, λοιπόν, κάνουµε γυρίσµατα και τον χειµώνα, θα φέρουµε πολλά λεφτά σε αυτό το κράτος» τονίζει ο κ. Λογοθέτης, ο οποίος ζει µόνιµα στο Λος Αντζελες.

Για τους λόγους που οι Αµερικανοί επέλεξαν την Κύπρο µιλά στο «Έθνος της Κυριακής» και ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισµού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), Μιχάλης Μιχαήλ. «Οι άνθρωποι αυτοί πίστεψαν στο νησί µας. Ηρθαν στη χώρα µας, τους ξεναγήσαµε µε ένα λεωφορείο παντού και µας εµπιστεύτηκαν. Ξέρετε, στην Κύπρο δεν βρέχει συχνά, οπότε το κλίµα τούς ευνοεί για να κάνουν τα γυρίσµατα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου το επιθυµούν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαήλ και προσθέτει:

«Στην Κύπρο δεν βρέχει συχνά, οπότε το κλίµα ευνοεί γυρίσµατα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου» τονίζει ο πρόεδρος του Μιχάλη Μιχαήλ

«Τα γυρίσµατα θα γίνουν σε δύο χωριά της Λευκωσίας, τα Λύµπια και το Μάµµαρι. Διάλεξαν τα συγκεκριµένα χωριά γιατί βρήκαν κάποιες σπηλιές που θεωρούν ότι µπορούν να ενταχθούν στο κόνσεπτ της ταινίας. Ο παραγωγός µε όλη την οµάδα του έχουν γυρίσει όλο το νησί και έχουν καταλήξει στο ποια µέρη είναι ιδανικά για να γίνει η ταινία». Σύµφωνα µε τον κ. Μιχαήλ, το κόστος της παραγωγής ανέρχεται σε 35 εκατ. δολάρια, µε το περίπου 35% των χρηµάτων αυτών να επιστρέφεται στην παραγωγή. «Τους δίνουµε κίνητρα για να επενδύσουν στην Κύπρο. Είναι πολύ σηµαντικό ότι θα τους επιστρέψουµε σε µετρητά το περίπου 35% των επιλέξιµων δαπανών. Αυτό είναι έναυσµα για να επιλέξουν να γυρίσουν ταινίες στη χώρα µας και τώρα και στο µέλλον» τονίζει ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισµού Προώθησης Επενδύσεων

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισηµαίνει ο ίδιος, ότι η κινηµατογραφική παραγωγή θα συµβάλει στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιοµηχανίας, προβάλλοντας την Κύπρο διεθνώς. Μάλιστα, εκτός από την προβολή που θα λάβει η Μεγαλόνησος µέσω της ταινίας, η οποία υπολογίζεται να βγει στις κινηµατογραφικές αίθουσες (αν όλα πάνε κατ’ ευχήν) το καλοκαίρι του 2020, αρκετοί Κύπριοι θα βρουν δουλειά. Και αυτό γιατί η εταιρεία LBE Jiu Jitsu AVC LTD ζητά -µε αγγελίες που δηµοσιεύθηκαν στον κυπριακό Τύπο- να προσλάβει 56 άτοµα, τα οποία θα εργαστούν κατά τη διάρκεια των γυρισµάτων.

Ο Ελληνοαµερικανός παραγωγός επισκέπτεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι την πατρίδα

«Με τον Γιώργο Καµίνη γυρίζαµε τα νησιά όταν ήµασταν παιδιά»

Ο Δηµήτρης Λογοθέτης διαπρέπει στο Χόλιγουντ, αφού έχει σκηνοθετήσει και έχει παίξει σε αρκετές παραγωγές. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά µετακόµισε σε ηλικία έξι ετών στην Αµερική µε τους γονείς του. Ο πατέρας του, Ευθύµιος, δούλευε για οκτώ χρόνια ως µηχανικός για να λάβει την αµερικανική υπηκοότητα. «Φύγαµε από την Ελλάδα γιατί ο πατέρας µου δεν µπορούσε να βρει δουλειά και να τα βγάλει πέρα. Το 1961 µε 1962 τα πράγµατα ήταν αρκετά δύσκολα και οι γονείς µου δεν µπορούσαν να δουλέψουν για να βγάλουν λεφτά. Έτσι, φύγαµε για την Αµερική» λέει ο ίδιος στο «Έθνος της Κυριακής».

Οµως, ο πατέρας του -που είχε άλλα οκτώ αδέλφια στην Ελλάδα- δεν θέλησε ποτέ ο ανήλικος τότε γιος του να ξεχάσει τη χώρα του και τους συγγενείς του. «Γι’ αυτό και σχεδόν κάθε καλοκαίρι έρχοµαι στην πατρίδα µου. Η ξαδέλφη µου, η Μαρία Λογοθέτη, δουλεύει για τον δήµαρχο της Αθήνας. Και εγώ γνωρίζω πολύ καλά τον Γιώργο Καµίνη. Φανταστείτε, όταν ήµασταν παιδιά, πηγαίναµε στα νησιά µαζί. Ηµασταν περίπου 16 µε 17 ετών» αναφέρει, χωρίς να αποκαλύπτει παραπάνω λεπτοµέρειες για τη σχέση του µε τον Γιώργο Καµίνη.

Η φωτογραφία είναι αναρτημένη από τον κ. Λογοθέτη, ο οποίος «αποκαλύπτει» µέρη από τα γυρίσµατα

Ο Δηµήτρης Λογοθέτης πέρυσι τον Σεπτέµβριο επισκέφθηκε ξανά την Ελλάδα για τις διακοπές του. Νοίκιασε ένα σκάφος και πήγε σε πολλά νησιά. Ένα από αυτά ήταν η Κίµωλος, από την οποία έχει καταγωγή ο παππούς του. Και φέτος, όµως, θα επιστρέψει στην Ελλάδα για τις διακοπές του. «Λατρεύω την Ελλάδα και δεν θα σταµατήσω ποτέ να την επισκέπτοµαι» λέει και µας αποχαιρετά για να συνεχίσει τη δουλειά του.

ΧόλιγουντΝίκολας Κέιτζ