Σινεμά|19.07.2019 18:51

Βασιλιάς των λιονταριών: Ένα μεγαλοπρεπές copy - paste (vid & pics)

Άντα Δαλιάκα

Ο Σίμπα, ένα θαρραλέο λιονταράκι που μεγαλώνει με τις αξίες του πατέρα του Μουφάσα, εξορίζεται από τον μοχθηρό θείο του Σκαρ που παίρνει με τη βία την εξουσία. Το «Lion King», το καλύτερο παραδοσιακό φιλμ κινουμένων σχεδίων της Disney για τη δεκαετία του ’90, αποτέλεσε σταθμό για το animation συνδυάζοντας περίτεχνα την θεματολογία «παιδική αθωότητα vs βίαιης ενηλικίωσης».

Τιμημένο με δύο Όσκαρ, τραγουδιού («Can You Feel the Love Tonight» των Έλτον Τζον και Τιμ Ράις) και μουσικής (Χανς Ζίμερ), καθώς και δύο βραβεία Γκράμι, έχει ως σήμερα μία θεατρική εκδοχή δημοφιλή σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ντίσνεϊ, λοιπόν, στα πλαίσια των μετατροπών των κλασικών καρτούν της σε ταινίες ζωντανής δράσης, κάνει ένα μεγαλοπρεπές copy - paste εδώ των σκηνών του πρωτότυπου φιλμ για να το εκμοντερνίσει, 25 χρόνια μετά, με την μίξη πολύ εντυπωσιακών φωτορεαλιστικών ψηφιακών εφέ, ζωντανής δράσης στην αφρικανική σαβάνα και πολλών επωνύμων που δανείζουν τις φωνές τους.

Μόνο που ο συναισθηματικός αντίκτυπος των σχεδιασμένων στο χέρι σκηνών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να αποδοθεί με την ίδια ένταση και από το φωτορεαλιστικό CGI με αποτέλεσμα καθοριστικές σκηνές του animation να υποβαθμίζονται αυτή τη «δεύτερη» φορά. Πρακτικά, δηλαδή, ό,τι μπορεί να «λειτουργεί» δραματουργικά σε ένα κινηματογραφικό φορμά, σε ένα άλλο μπορεί να μην λειτουργεί καθόλου, οπότε η μεταφορά αυτούσιων σκηνών σε ένα διαφορετικό κινηματογραφικό περιβάλλον δεν προσθέτει τίποτα στην εξέλιξη της κινηματογραφικής δημιουργίας. 

Χακούνα Ματάτα: Ο Βασιλιάς επέστρεψε!

Παρ' όλα αυτά, οι συντελεστές του ριμέικ έκριναν ότι έπρεπε να τιμήσουν το πρωτότυπο φιλμ με κάθε τρόπο κι έτσι αποφάσισαν να σεβαστούν την κληρονομιά της Disney. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε άλλη μία ταινία ζωντανής δράσης βασισμένη σε κλασικό animation του στούντιο και βρίσκεται πλέον στις αίθουσες μετά το φετινό «Αλαντίν» που αποτελεί μία από τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες του καλοκαιριού.

«Είναι μία καταπληκτική περιουσία» λέει ο σκηνοθέτης Τζον Φαβρό. «Η Disney είχε φοβερή επιτυχία με την πρωτότυπη ταινία κινουμένων σχεδίων και μετά το μιούζικαλ στο Μπρόντγουέϊ. Ήξερα ότι έπρεπε να είμαι προσεχτικός με αυτό. Ένιωσα φοβερή ευθύνη να μην τα κάνω μαντάρα. Ήθελα να δείξω ότι μπορούμε να σεβαστούμε το αρχικό υλικό, δίνοντας νέα πνοή με εντυπωσιακές τεχνικές και τεχνολογίες».

Ο σκηνοθέτης είχε αναλάβει τα ηνία του «Βιβλίου της ζούγκλας» επιστρατεύοντας την τεχνολογία για να πει μία γνωστή ιστορία με σύγχρονο τρόπο. Η ταινία αγαπήθηκε από το κοινό και κέρδισε το Όσκαρ Οπτικών Εφέ. Ήταν μία διαφωτιστική εμπειρία για τον σκηνοθέτη, που ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο δυνατοτήτων. Όμως, ήταν ένα ταξίδι στην Αφρική που τον οδήγησε στη σκηνοθεσία του Βασιλιά των Λιονταριών. «Πήγα ένα σαφάρι στην Αφρική για έξι μήνες πριν μιλήσω με την Disney για να κάνω αυτή την ταινία» λέει ο σκηνοθέτης. «Θυμάμαι να κάνουμε σαφάρι, όταν ένας αγριόχοιρος άρχισε να τρέχει δίπλα στο αυτοκίνητο μας. Όλο το γκρουπ άρχισε να τραγουδάει το Hakuna Matata. Και μετά όταν είδαμε λιοντάρια πάνω σε έναν βράχο, όλοι έλεγαν ότι έμοιαζε με την ταινία Lion King. Αυτή η ιστορία έχει γίνει ένα σημείο αναφοράς που το ξέρουν όλοι και το αποδέχονται οι πάντες. Εμφανίζεται στη μουσική, στην τηλεόραση, στα κωμικά σκετς. Αναφέρονται σε αυτήν την ιστορία συνεχώς. Είναι μέρος της κουλτούρας μας και ήταν μία σπουδαία ευκαιρία να χτίσουμε πάνω σε αυτό και να ξαναπούμε την ιστορία με διαφορετικό τρόπο».

Ο σκηνοθέτης ανέλαβε να πει την ιστορία, αξιοποιώντας την τεχνολογία που επιστρατεύει το live-action με φωτορεαλιστικό CGI. Το αποτέλεσμα είναι τόσο εκθαμβωτικό που αναρωτιόμαστε αν είναι live action ( ταινία ζωντανής δράσης) ή κινούμενο σχέδιο. «Είναι δύσκολο να το εξηγήσει κανείς» λέει ο Φαβρό «Είναι σαν μαγεία. Επινοούμε ξανά το μέσο».

«Αλλά, δεν επινοούμε ξανά την ιστορία». Για τον σκηνοθέτη, η ιστορία έχει προτεραιότητα. Γι΄αυτό φρόντισε να διατηρήσει την ψυχή της πρωτότυπης ιστορίας, ενώ επέτρεψε στις ερμηνείες, στη μουσική και στο χιούμορ να εκφραστούν οργανικά. «Συνειδητοποίησα πόσο σημαντική ήταν αυτή η σχέση στην πρωτότυπη ταινία» λέει ο σκηνοθέτης. «Υπάρχει μία πλούσια παράδοση γύρω από το υλικό. Έχουμε να κάνουμε με αρχέτυπα και αγώνες που θυμίζουν τον Άμλετ. Προδοσία, ενηλικίωση, θάνατος και αναγέννηση, οι κύκλοι της ζωής, είναι η βάση όλων των μύθων σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, έχουμε τη έντονη συναισθηματική επίδραση της μουσικής από την Αφρική, που ήταν προϊόν συνεργασίας του Έλτον Τζον και του Χανς Ζίμερ».

Η σύγχρονη προσέγγιση του σκηνοθέτη έδωσε μια άλλη διάσταση στην ταινία. «Δεν κρύβουμε το γεγονός ότι επιστρέφουμε στο παλιό υλικό, αλλά είναι εκπληκτικό πόσο μπορείς να αλλάξεις και να αναβαθμίσεις χωρίς να είναι εξόφθαλμο. Αυτό είναι το κόλπο, δεν θέλεις να νιώθεις ότι επιβάλλεσαι στην ταινία. Δεν θέλαμε να περάσει τη γραμμή του να κάνουμε κάτι πολύ έντονο ή να χάσουμε αυτά που θυμόμαστε από την παλιά ταινία. Η κωμωδία λειτουργεί διαφορετικά. Η μουσική λειτουργεί διαφορετικά. Τo φυσικό περιβάλλον των ζώων λειτουργεί διαφορετικά. Είναι μία οικογενειακή ταινία, μία περιπέτεια. Αλλά υπάρχουν περιοχές, ακόμα και στην πρωτότυπη ταινία, που είναι έντονες και συναισθηματικές. Είναι μία άσκηση ισορροπίας, γιατί θέλαμε να πυροδοτήσουμε αυτά τα ίδια συναισθήματα, αλλά δεν θέλαμε να εξαντλήσουμε το κοινό με έναν τρόπο που δεν είχε κάνει η προηγούμενη ταινία».

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, οι ερμηνείες δίνουν πνοή και ανθρωπιά στην ταινία. «Οι ερμηνευτές εκφράζονται, ενώ διατηρούν το πνεύμα και την προσωπικότητα των κλασικών χαρακτήρων» λέει ο Φαβρό. Στην ταινία ακούγονται φωνές διάσημων ερμηνευτών του σινεμά, της τηλεόρασης του θεάτρου και της μουσικής, που ζωντανεύουν τους χαρακτήρες με έναν ολοκαίνουριο τρόπο. Ο  Ντόναλντ ΓκλόβερSolo: A Star Wars Story», «Ατλάντα») είναι ο βασιλιάς Σίμπα, η Μπιγιονσέ Νόουλς-Κάρτερ («Dreamgirls») είναι η Νάλα, ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς (Rogue One: A Star Wars Story) δίνει τη φωνή του στον Μουφάσα, επιστρέφοντας στην εμβληματική ερμηνεία του από την ταινία του 1994. Ο Τσιουετέλ Ετζιόφορ («12 χρόνια σκλάβος», «Doctor Strange») είναι ο κακός Σκαρ και η Αλφρι Γούνταρντ («Juanita», «Luke Cage») δίνει τη φωνή της στη μαμά του Σίμπα, Σαράμπι. Όταν ο Σίμπα ζει στην εξορία, βασίζεται σε δύο φίλους—τον Σεθ Ρόγκεν («Superbad») που χαρίζει τη φωνή του στον αστείο αγριόχοιρο Πούμπα και τον Μπίλι Άϊχνερ («American Horror Story») που δίνει τη φωνή του στον ξερόλα Τίμον.

Ποιος είναι ποιος στην Αφρικανική Σαβάνα

Σίμπα με τη φωνή των Donald Glover / Γιάννη Λάφη

Είναι προορισμένος για να γίνει βασιλιάς από την ώρα που γεννήθηκε. Γεμάτος αυτοπεποίθηση, δεν βλέπει την ώρα να ανέβει στον θρόνο, αλλά ο πατέρας του Μουφάσα και η μητέρα του Σαράμπι, του έχουν μάθει να σέβεται τον Κύκλο της Ζωής. Όμως, δεν υποστηρίζουν όλοι τον μελλοντικό βασιλιά. Και παρά τις συμβουλές και την εκπαίδευση που έχει λάβει ο Σίμπα, η αλήθεια είναι ότι η θέση του στη φυλή και η διαδοχή του μεγαλόπρεπου πατέρα του θα αποδειχτούν δύσκολες υποθέσεις.

Ο βραβευμένος με Grammy Ντόναλντ Γκλόβερ χαρίζει τη φωνή του στον μελλοντικό βασιλιά. «Ο Ντόναλντ είναι απίστευτος τραγουδιστής και καταπληκτικός στον αυτοσχεδιασμό» λέει ο σκηνοθέτης. «Ήξερα ότι θα δώσει δυναμισμό στον ρόλο και ότι το κοινό θα ανταποκρινόταν θετικά στην επιλογή».

Δεν ήταν δύσκολο για τον Γκλόβερ να δεχτεί τον ρόλο. «Νιώθω σύνδεση με το ταξίδι του Σίμπα» λέει ο Γκλόβερ. «Είναι μία ανθρώπινη ιστορία για αυτό που περνάμε όλοι μας. Νομίζω ότι αυτή η ιστορία είναι ένας υπέροχος τρόπος για να δείξεις ότι η μονιμότητα δεν είναι το θέμα. Το θέμα είναι να παίρνουμε την ευθύνη ο ένας του άλλου και να αγαπάμε τους άλλους. Θα συμβούν τραυματικά περιστατικά, το θέμα είναι να μην καταστρέφουν όλη μας τη ζωή. Ωριμάζεις μέσα από την εμπειρία».

Νάλα με τη φωνή της Beyoncé Knowles-Carter / Εύα Τσάχρα

H Νάλα είναι παιδική φίλη του Σίμπα. Παιχνιδιάρα, ανταγωνιστική και ισότιμη του, ήταν το άλλο του μισό, πριν ακόμα το καταλάβουν. Η Νάλα, μία δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση νεαρή εξελίσσεται σε μία πανίσχυρη λιονταρίνα που νοιάζεται για το μέλλον του βασιλείου. Όταν ξανασυναντά τον Σίμπα, οι ελπίδες της αναπτερώνονται και η τολμηρή και αποφασισμένη Νάλα τον ενθαρρύνει να ακολουθήσει το πεπρωμένο του. Η Μπιγιονσέ Νόουλς-Κάρτερ κλήθηκε να δώσει τη φωνή της σε αυτή την ευφυή και δυναμική ηρωίδα. «Αν σκεφτείς κάποια που θα ήθελες να ερμηνεύει τον ρόλο της Νάλα, ειδικά τα τραγούδια, η Μπιγιονσέ είναι μια κατηγορία από μόνη της» λέει ο σκηνοθέτης για την επιλογή της.

Τίμον με τις φωνές των Μπίλι Αϊχνερ / Φοίβου Ριμένα

Ο σπιρτόζος Τίμον είναι μία σουρικάτα, που ανακαλύπτει τον ταλαιπωρημένο Σίμπα, ο οποίος το έχει σκάσει από το βασίλειο και ψάχνει για μια καινούρια αρχή. Ο Τίμον και ο φίλος του Πούμπα αναλαμβάνουν το μικρό λιονταράκι και του μαθαίνουν να επιβιώνει στο περιβάλλον τους, αφού μάλιστα δεν υπάρχει ανάγκη να κυνηγήσουν για να φάνε. O Τίμον δεν είναι χαζός, ξέρει ότι ένα λιοντάρι μπορεί να είναι κακή ιδέα, ακόμα και αν προορίζεται για σπουδαία πράγματα. Ο κωμικός και ηθοποιός Μπίλι Άϊχνερ δίνει τη φωνή του στον Τίμον. «Η κλασική ταινία είναι εμβληματική. Ελπίζω να έδωσα μία νέα γεύση» λέει ο ηθοποιός.

Πούμπα με τις φωνές των Σεθ Ρόγκεν / Βασίλη Μήλιου

Ο Πούμπα είναι ένας φλύαρος αγριόχοιρος και κολλητός του Τίμον. Ακολουθώντας το παράδειγμα του φίλου του, γίνεται φίλος με τον νεαρό Σίμπα, μόλις επιβεβαιωθεί ότι το λιονταράκι δεν σχεδιάζει να τους φάει. Ο Πούμπα, του οποίου το όνομα σημαίνει χαζούλης στη γλώσσα των Σουαχίλι, έχει μεγάλη καρδιά και ευαίσθητη ψυχή. Ο σκηνοθέτης απευθύνθηκε στον Σεθ Ρόγκεν για να φέρει στη ζωή τον αγαπημένο αγριόχοιρο. Λαμβάνοντας υπόψη του την εμπειρία τους στον αυτοσχεδιασμό, ο σκηνοθέτης άφησε το δίδυμο των Ρόγκεν και Αϊχνερ ελεύθερο να προτείνει ό,τι χρειαζόταν για να γίνουν ακόμα πιο αστείες οι σκηνές της ταινίας.

Μουφάσα με τις φωνές των Τζέιμς Ερλ Τζόουνς / Χρήστου Αμβράζη

Ο Μουφάσα είναι ένας έξυπνος και ικανός βασιλιάς και πατέρας του Σίμπα. Ένας ευγενικός και τρυφερός πατέρας, ο Μουφάσα αρπάζει κάθε ευκαιρία να παίζει με το λιονταράκι του. Είναι αποφασισμένος να μάθει στον Σίμπα ό,τι ξέρει με την ελπίδα ότι ο γιος του θα γίνει ένας άξιος αρχηγός γεμάτος συμπόνια και εντιμότητα για το βασίλειο. Πιστεύει ακράδαντα στον Κύκλο της Ζωής και ξέρει ότι δεν θα είναι για πάντα παρών. Η αφοσίωση του στην οικογένεια του και στο βασίλειο είναι απεριόριστη. «Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Μουφάσα και τον Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, που είναι τόσο διαχρονικοί, δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε κάποιον καλύτερο για τον ρόλο» λέει ο σκηνοθέτης. «Είναι μια ιστορία για τον πατέρα και τον γιο» λέει ο Τζόουνς.

Ζάζου με τη φωνή των Τζον Όλιβερ / Δημήτρη Μαρίζα

Ο Ζάζου είναι ένας βούκερος που λειτουρεί ως δεξί χέρι του Μουφάσα. Είναι τα μάτια και τα αυτιά του βασιλείου, αναφέροντας τα καλά και τα κακά νέα της ημέρας. Η αφοσίωση του φτάνει μέχρι τον νεαρό Σίμπα, παρόλο που το λιονταράκι με την υπερβολική αυτοπεποίθηση δεν είναι εξίσου ευγνώμον για τις υπηρεσίες του, όσο ο Μουφάσα.

Ραφίκι με τις φωνές των Τζον Κάνι / Ντίνου Σούτη

Ο Ραφίκι είναι ο σοφός σαμάνος και σύμβουλος του Μουφάσα. Είναι εκεί όταν ο Σίμπα γεννιέται και είναι εκεί όταν ο βασιλιάς βρίσκεται σε δίλημμα. Το γέλιο του, που είναι ποτισμένο με σοφία και χιούμορ, είναι έντονο και μεταδοτικό.

Σαράμπι με τη φωνή των Άλφρι Γούνταρντ / Λίλα Μουτσοπούλου

Η Σαράμπι είναι η δυνατή και εκλεπτυσμένη γυναίκα του Μουφάσα. Είναι η τρυφερή και σοβαρή μητέρα του Σίμπα, αλλά και η βασίλισσα που όλοι σέβονται. Δίπλα σε κάθε σπουδαίο λιοντάρι, υπάρχει μια σπουδαία λιονταρίνα. «Στην κουλτούρα των λιονταριών, οι λιονταρίνες παίζουν κρίσιμο ρόλο. Το να έχουμε τη φωνή της Άλφρι Γούναρντ για τον ρόλο της Σαράμπι έδωσε βαρύτητα» λέει ο σκηνοθέτης.

Σκαρ με τις φωνές των Τσιουετέλ Ετζιόφορ / Γιώργου Ζαχαρόπουλου

Ο Σκαρ είναι ο παραγκωνισμένος αδελφός του Βασιλιά Μουφάσα. Πιστεύει ότι είναι ο άξιος διάδοχος του θρόνου, όταν ο ενοχλητικά ευγενής αδελφός του, Μουφάσα αποφασίσει να κάνει στην άκρη. Όταν γεννιέται ο Σίμπα, τα όνειρα του απομακρύνονται από τον ορίζοντα, οπότε ο δυσαρεστημένος θείος καταστρώνει σχέδιο για να ξεφορτωθεί τον Μουφάσα και τον Σίμπα με τη βοήθεια μιας συμμορίας από ύαινες. Υπάρχει σίγουρα σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να γίνει ο βασιλιάς της φυλής. 

Ο Τσιουετέλ Ετζιόφορ δίνει τη φωνή του στον κακό θείο. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ερμηνεία του ηθοποιού είναι μοναδική. «Είναι ένας φανταστικός ηθοποιός, που δίνει μια διάσταση σαιξπηρικού κακού στον χαρακτήρα». Ο ηθοποιός απόλαυσε τον ρόλο. «Ο Σκαρ είναι ένας περίπλοκος κακόβουλος χαρακτήρας, οπότε είναι απολαυστικό να τον υποδύεται κανείς. Θέλει την εξουσία. Τα θέλει όλα. Δεν υπάρχει κάτι που θα τον σταματήσει. Θα ξεπεράσει τα όρια και θα κάνει τα πάντα για να πάρει αυτό που θέλει» λέει ο ηθοποιός.

Ύαινες

Οι ύαινες είναι οι σύμμαχοι του Σκαρ, οι στρατιώτες και οι κακοί της υπόθεσης. Παρ’ όλο που φοβούνται τον Μουφάσα, γιατί ο βρυχηθμός του είναι τρομαχτικός, οι ύαινες συνεργάζονται με τον Σκαρ, όταν τους υπόσχεται τα μεγαλεία και τον σεβασμό που επιθυμούν διακαώς.

Σένζι με τις φωνές των Φλόρενς Κασούμπα/ Άριελ Κωνσταντινίδη

Η Σένζι είναι η αρχηγός της συμμορίας. Το Σένζι σημαίνει «άγρια» στη γλώσσα των Σουαχίλι. Η Σένζι θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει την εξουσία.

Αζίζι με τις φωνές των Έρικ Αντρέ / Σωτήρη Δούβρη

Ο Αζίζι δεν ενστερνίζεται πλήρως το κακόβουλο πνεύμα της φυλής. Ο σαρκασμός και το πνευματώδες χιούμορ τον αφήνουν ασυγκίνητο. Παίρνει τα πάντα κυριολεκτικά και δεν αντιλαμβάνεται τα λογοπαίγνια.

Καμάρι με τις φωνές των Κίγκαν-Μάικλ Κι / Παναγιώτη Αποστολόπουλου

Ο Καμάρι από την άλλη πλευρά, είναι έξυπνος και παρορμητικός. Το πνεύμα του είναι εξίσου αιχμηρό με τα δόντια του. Ο Κίγκαν-Μάικλ Κι δίνει τη φωνή του στον χαρακτήρα. «Ο Καμάρι νιώθει ότι είναι δεύτερος στην ιεραρχία» λέει ο ηθοποιός. «Παίρνει γρήγορες στροφές και καταλαβαίνει πώς δουλεύει το σύστημα. Είναι πιστός στον σκοπό της ομάδας».

Παραλειπόμενα

Ο σκηνοθέτης Τζον Φαβρό συνειδητοποίησε τη δύναμη της ιστορίας έξι μήνες πριν συναντηθεί με την Disney για να συζητήσουν τον νέο Βασιλιά των Λιονταριών, όταν πήγε σαφάρι στην Αφρική. «Σε εκείνο το ταξίδι κατάλαβα την επίδραση που έχει η ιστορία και οι χαρακτήρες σε όλο τον πλανήτη». Για να τιμήσει την ιστορία και το μέρος όπου εκτυλίσσεται, ο σκηνοθέτης ήθελε να βρει έναν τρόπο να μεταφέρει το κοινό στη σαβάνα για να έχει την εμπειρία αυτής της μαγείας. Πρωταρχικός του στόχος ήταν να μοιάζουν όλα αληθινά. Έτσι, το κοινό θα δει τα πραγματικά είδη ζώων, τα αληθινά χρώματα των βράχων, το φως του ηλιοβασιλέματος και της αυγής, την πραγματική βλάστηση της περιοχής.

Η έρευνα που προηγήθηκε της ταινίας περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ για την αποδημία διαφορετικών ειδών στην Αφρική, ανάμεσα στα άλλα. Η ομάδα μελέτησε τα ζώα της ταινίας, τα λιοντάρια, τις ύαινες, τους αγριόχοιρους για να αιχμαλωτίσει τις συμπεριφορές τους και τις κινήσεις τους. Η έρευνα κορυφώθηκε με ένα δεκαπενθήμερο ταξίδι στην Αφρική κατά το οποίο η ομάδα εντρύφησε στο περιβάλλον της ηπείρου και κατάφερε να μεταφέρει αυτόν τον κόσμο με έναν ολοκαίνουριο τρόπο.

Δεκατρία άτομα κλειδιά της ομάδας του Φαβρό πήγαν σε σαφάρι στην Κένυα και παρατήρησαν από πρώτο χέρι το φυσικό περιβάλλον και τα ζώα. Για το ταξίδι αυτό είχαν στη διάθεση τους 3 ελικόπτερα και 6 ειδικά τζιπ για σαφάρι. Κουβάλησαν μαζί τους κινηματογραφικό εξοπλισμό 100.000 κιλών και έβγαλαν εκατομμύρια φωτογραφίες.

Οι δημιουργοί κατέγραψαν σε βίντεο τα ζώα που θα έπρεπε να δημιουργήσουν ψηφιακά για να έχουν σημείο αναφοράς για τις κινήσεις τους. Ανάμεσα στα άλλα, γύρισαν βίντεο με ένα νεογνό λιονταράκι για να μελετήσουν τον τρόπο που περπατούσε, την κοιλίτσα του, τα χοντρά του ποδαράκια, ακόμα και το πόσες μύγες το περιτριγύριζαν. Το συνεργείο του ήχου κατέγραψε νεαρά λιονταράκια για να ντυθούν οι σκηνές του μικρού Σίμπα με γνήσιους βρυχηθμούς.

Lion King