Σινεμά|08.10.2019 18:57

Όταν η Καρυοφυλλιά βρήκε την... Ευτυχία

Άντα Δαλιάκα

Πρώτη κλακέτα για τα γυρίσματα της «Ευτυχίας», της κινηματογραφικής βιογραφίας της σημαντικότερης στιχουργού του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, με την Καρυοφυλλιά ΚαραμπέτηΟ Εργένης», «Ελεύθερη Κατάδυση»), στον ομώνυμο ρόλο και την Κάτια ΓκουλιώνηΑκίνητο ποτάμι», «Πολυξένη, μια ιστορία από την Πόλη») να την υποδύεται στη νεαρότερη ηλικία. Τη σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει ο Άγγελος Φραντζής, μετά το «Ακίνητο ποτάμι» που γύρισε στην παγωμένη Ρωσία και αφού αποχώρησε από το πρότζεκτ η Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ήταν μια προσωπικότητα μοναδική, όπως ακριβώς και οι στίχοι της, μια γυναίκα που άφησε το ανεξίτηλο σημάδι της στο λαϊκό τραγούδι. Γυναίκα όμορφη, παθιασμένη, ασυμβίβαστη και «εκκεντρική» για την εποχή της, ερωτική, ευφυής, έγραψε πασίγνωστα κομμάτια όπως τα «Περασμένες μου αγάπες», «Όνειρο απατηλό», «Είμαι αϊτός χωρίς φτερά», «Ηλιοβασιλέματα», «Η φαντασία», «Είσαι η ζωή μου», «Μαντουμπάλα», «Στ’ Αποστόλη το κουτούκι», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά», «Δύο πόρτες έχει η ζωή» («Το τελευταίο βράδυ μου») και «Ρίχ’ τε στο γυαλί φαρμάκι».

Η ζωή της 

Γεννημένη στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1896, η ίδια μεγάλωσε σε ένα στοργικό οικογενειακό περιβάλλον. Πολυτάλαντη, πήρε το δίπλωμα της δασκάλας μόλις στα 18 της χρόνια έχοντας, ωστόσο, κλονιστεί στα 16 της από τον χαμό του πολυαγαπημένου της πατέρα. Κόντρα στην πεποίθηση της μητέρας της που έβλεπε ότι η εκτός κοινωνικών συμβάσεων συμπεριφορά της κόρης της θα της δημιουργούσε προβλήματα, παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία έναν αρκετά μεγαλύτερό της άντρα. Η προσωπική της ευτυχία διαταράχτηκε από τη βία της Μικρασιατικής Καταστροφής που έμελλε να την επηρεάσει βαθιά: μέχρι να καταφέρει μαζί με τη μητέρα της και τις δύο της κόρες  να φύγει για την Ελλάδα ώστε να βρει τον άντρα που είχε δραπετεύσει νωρίτερα, αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους. Η εμπειρία αυτή την διαμόρφωσε καταλυτικά ωθώντας την στην απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει αλλά να την ζήσει κατά πως επιθυμούσε.

Η Κάτια Γκουλιώνη υποδύεται την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου σε νεαρή ηλικία

Και την έζησε γράφοντας ακατάπαυστα σε ό,τι έπιανε το μελάνι, από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών. Κάπνιζε, ερωτευόταν με πάθος, χαρτόπαιζε με θράσος σε πολυτελή σαλόνια, αλλά και σε παράνομα υπόγεια. Από ταπεινή δασκάλα έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια και στο θέατρο και στην πορεία η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που μπήκε στον ανδροκρατούμενο χώρο του στίχου υψώνοντας ανάστημα σε μια δύσκολη εποχή: η πορεία της ξεκίνησε στο πλάι του Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος όμως προσπάθησε να κρατήσει κρυφή τη συνεργασία τους. Κι ενώ η πιάτσα την γνώριζε και οι περίοπτες συνεργασίες διαδέχονταν η μία την άλλη η ίδια αρνείτο να πληρώνεται με ποσοστά και προτιμούσε να πουλάει τα τραγούδια της, ώστε να παίρνει χρήματα που θα της επέτρεπαν να συντηρήσει το πάθος της για τον τζόγο. Η τακτική αυτή σε συνδυασμό με την τάση της εποχής να μην αναγράφεται το όνομα του στιχουργού στους δίσκους, δημιούργησε παρεξηγήσεις και την έφερε σε σύγκρουση με τον Τσιτσάνη ειδικά για τα «Καβουράκια»…

Προσωπικές τραγωδίες 


Η θυελλώδης ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου σημαδεύτηκε από σπουδαία επιτεύγματα (ξεκίνησε να γράφει στίχους μετά τα 50 της γι’ αυτό και ονομάστηκε «γιαγιά» του ελληνικού πενταγράμμου) αλλά και προσωπικές τραγωδίες που σήμερα συνθέτουν ένα πρώτης τάξεως υλικό για κινηματογραφική βιογραφία την οποία και ανέλαβε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη η επί χρόνια συνεργάτις του Νίκου Περάκη συγγραφέας Κατερίνα Μπέη (η μεταφορά δεν σχετίζεται με το βιβλίο «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» της Ρέας Μανέλη στο οποίο βασίστηκε το επιτυχημένο θεατρικό του Πέτρου Ζούλια «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» με τη Νένα Μεντή).

Το καστ 

Τις Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Κάτια Γκουλιώνη, που μοιάζουν να συνθέτουν ένα δυναμικό ερμηνευτικό δίπολο στην ταινία, περιστοιχίζουν  οι Ντίνα Μιχαηλίδου στο ρόλο της Μαριόγκας, μητέρας της Ευτυχίας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στο ρόλο του μεγάλου έρωτά της Γιώργου Παπαγιαννόπουλου, Θάνος Τοκάκης, Παύλος Ορκόπουλος στο ρόλο του Κώστα Νικολαϊδη, πρώτου συζύγου της, Ευαγγελία Συριοπούλου και Λίλα Μπακλέση, που υποδύονται τις δυο κόρες της και Ευγενία Σαμαρά στο ρόλο της εγγονής της. Μαζί τους οι Αντώνης Λουδάρος (Μάνος Χατζιδάκις), Κρατερός Κατσούλης (Μανώλης Χιώτης), η Ματθίλδη Μαγγίρα (Ρένα Βλαχοπούλου), Χρύσα Ρώπα (Σωτηρία Μπέλλου) αλλά και ο Φοίβος Δεληβοριάς ως κονφερασιέ. Τη μουσική έχει αναλάβει ο Μίνως ΜάτσαςAmerica Square», «Καζαντζάκης»).

H «Ευτυχία» είναι μια παραγωγή της Tanweer Productions, με συμπαραγωγό την Viewmaster Films, η οποία έχει αναλάβει και την εκτέλεση παραγωγής ενώ θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ. Στις αίθουσες θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου σε διανομή της Tanweer.

Ευτυχία ΠαπαγιαννοπούλουΆγγελος ΦρατζήςΚαρυοφυλλιά Καραμπέτη