Σινεμά|01.08.2019 12:40

Παντελής Βούλγαρης: «Φορολογηθήκαμε αγρίως»

Newsroom

Με αφορμή το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ της Άνδρου, που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, ο Παντελής Βούλγαρης παραχώρησε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των συντακτών» και μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα μελλοντικά του σχέδια, καθώς και για τα προβλήματα του χώρου.

«Η ένταξη των κινηματογραφιστών και των παραγωγών στην κατηγορία των μικρομεσαίων δημιούργησε προβλήματα. Φορολογηθήκαμε αγρίως. Τι σημαίνει αυτό; Για τον σκηνοθέτη δεν είναι σίγουρο ότι κάθε χρόνο κάνει ταινία και έχει μια αμοιβή πολύ καλή, μέτρια ή ανύπαρκτη - που συνήθως είναι ανύπαρκτη. Η φορολόγηση και η προ - φορολόγηση για τον επόμενο χρόνο είναι κάτι τελείως προβληματικό. 

Αυτή η προπληρωμή σού κόβει τα πόδια, δεν μπορείς να αντέξεις. Όταν λες "θα κάνω κάτι που θα συγκινήσει, θα αρέσει", μπαίνεις σε μια κίνηση που όμως μαραζώνει, αντιμετωπίζοντας το καθημερινό άγχος. Ο χώρος μας έχει μείνει λίγο στην άκρη εξαιτίας αυτού, έχει συρρικνωθεί και οι περιπέτειες των νέων κινηματογραφιστών που θέλουν να κάνουν σινεμά είναι πολλές. Το νομοσχέδιο που έχει μπει στην αγορά το τελευταίο διάστημα και αφορά την προσέλκυση κυρίως ξένων παραγωγών και χρηματοδοτήσεων με αρκετά μεγάλο ποσοστό από την πλευρά μας έχει σημασία για να συντηρηθούν τεχνικοί σε πολύ ευαίσθητες δουλειές που εξαφανίζονται σιγά σιγά. Από την άλλη, το ΕΚΚ έχει να χρηματοδοτήσει ταινίες νέων κινηματογραφιστών τρία χρόνια. Γιατί, κακά τα ψέματα, για τους νέους είναι το πρόβλημα. Εμείς οι παλιοί φεύγουμε φυσιολογικά, απομακρυνόμαστε», αναφέρει ο Παντελής Βούλγαρης. 

Πώς είδε τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας; «Είναι εκπληκτικό ότι δεν έχουμε στη Βουλή τη Χρυσή Αυγή. Πιστεύω ότι το αισθητήριο του κόσμου κάνει λάθη, αλλά πολλές φορές πέφτει μέσα. Οι σιωπηλοί πολίτες διατυπώνουν τη γνώμη τους κάθε φορά που λέει: "θέλω αυτή την πολιτική". Γίνονται λάθη, ξαναγυρίζουμε πίσω, αλλά αυτή είναι η δημοκρατία», τονίζει ο γνωστός σκηνοθέτης. 

σκηνοθέτηςΆνδροΠαντελής Βούλγαρης