Σινεμά|10.08.2019 19:04

West Side Story: Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ τραγουδάει «I like to be in America!»

Άντα Δαλιάκα

Από τα τέλη Ιουνίου και βαθιά στην καρδιά του καλοκαιριού η Νέα Υόρκη έχει αναστατωθεί: ένα πλήθος χορευτών ντυµένων µε ρούχα εποχής χορεύει και τραγουδάει στους δρόµους του Χάρλεµ, του Μπρούκλιν, του Κουίνς και του Upper West Side: «I like to be in America!». Αυτοκίνητα-αντίκες ανεβοκατεβαίνουν στις µεγάλες διασταυρώσεις της µεγαλούπολης που έχει υπάρξει σκηνικό για αµέτρητες ταινίες.

Ανάµεσα σε δηµοσιογράφους και επώνυµους που περιεργάζονται το σκηνικό είναι και ένα φοβερό «παιδί» του Μπρούκλιν, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σπάικ Λι. Και αυτό γιατί ο Στίβεν Σπίλµπεργκ και το συνεργείο του έχουν «καταλάβει» τους δρόµους του Μανχάταν µετατρέποντάς τους σε ένα απέραντο πλατό για τα γυρίσµατα της νέας του ταινίας-µιούζικαλ «San Juan Hill». Ή, πιο σωστά, «West Side Story», καθώς ο προαναφερθείς τίτλος είναι προσωρινός και χρησιµοποιείται από την παραγωγή κατά τη διάρκεια των γυρισµάτων της ταινίας, µια αναφορά στην παλιά γειτονιά του Σαν Χουάν Χιλ όπου γυρίστηκε το πρωτότυπο «West Side Story» (1961).

Πενήντα οκτώ χρόνια µετά την πρώτη κινηµατογραφική µεταφορά του οµότιτλου έργου του Μπρόντγουεϊ (χρονολογείται από το ’57), σε σκηνοθεσία των Ρόµπερτ Γουάιζ και Τζερόµ Ρόµπινς, η οποία έµελλε να γίνει κλασική κερδίζοντας 10 Οσκαρ (µεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης ταινίας), µαζί και τον τίτλο του πιο πολυβραβευµένου µιούζικαλ στην ιστορία του θεσµού, ο σκηνοθέτης-έµβληµα της ποπ κουλτούρας είπε να ξαναγυρίσει µια ταινία συνυφασµένη µε την εξέλιξη του αµερικανικού σινεµά και της ίδιας της Αµερικής.

Μιούζικαλ Θρύλος 

Εκσυγχρονιστής ενός µιούζικαλ-θρύλου, από τα πιο επιδραστικά µεταξύ των χολιγουντιανών µουσικών ταινιών, ο δηµοφιλής δηµιουργός είχε στα υπόψη τούτο το ριµέικ από το 2014. Ήθελε να το σκηνοθετήσει, µάλιστα, µετά την ολοκλήρωση ενός ακόµη κεφαλαίου, του πέµπτου κατά σειρά στη σειρά του Ιντιάνα Τζόουνς για τη µεγάλη οθόνη, έχοντας δει κάτι ιδιαίτερα µοντέρνο σε αυτή την αµερικανοθρεµµένη παραλλαγή του «Ρωµαίος και Ιουλιέτα».

Η έριδα ανάµεσα στους Καπουλέτους και τους Μοντέγους αντικατοπτρίζεται ως βεντέτα ανάµεσα στη λευκή συµµορία των Τζετ και την πορτορικανή των Σαρκ. Το πρόβληµα ανακύπτει όταν ο Τόνι, συνιδρυτής των Τζετ, ερωτεύεται τη Μαρία, αδελφή του αρχηγού των Σαρκ, Μπερνάρντο. Το ερωτευµένο διαφυλετικό ζευγάρι του πρώτου φιλµ ερµήνευσαν η Νάταλι Γουντ και ο Ρίτσαρντ Μπέιµερ, ενώ η Πορτορικανή Ρίτα Μορένο ως Ανίτα και ο Ελληνοαµερικανός Τζορτζ Τσακίρις ως Μπερνάρντο (αρχηγός των Σαρκ και παρτενέρ της) κέρδισαν Οσκαρ (β’ γυναικείου και β’ ανδρικού ρόλου).

Με τον γερο-Ιντιάνα Τζόουνς να µετακινείται χρονικά προς το 2021, ο Σπίλµπεργκ κινήθηκε γρήγορα. Από τις αρχές του 2018 αποδύθηκε σε… σαφάρι νέων ηθοποιών για τη δηµιουργία του «West Side Story». Ήθελε νέα πρόσωπα, λαµπερά, στα πρώτα τους βήµατα. Και τα βρήκε. Η δική του «Μαρία» είναι µόλις 17 ετών, κατάγεται από την Κολοµβία, είναι µαθήτρια και youtuber από το Νιου Τζέρσεϊ και λέγεται Ρέιτσελ Ζέγκλερ.

Η Ζέγκλερ έκανε αυτό που κάθε φιλόδοξο ταλαντούχο πλάσµα έχει στον νου του σαν πρώτη δρασκελιά καριέρας, τουτέστιν την εµφάνιση σε ένα ριάλιτι σόου ή, πιο απλά, µια εµφάνιση σε βίντεο στο YouTube. Τραγουδώντας στο κανάλι της στο YouTube το βραβευµένο πλέον µε Όσκαρ «Shallow» της Lady Gaga από την ταινία «Ενα αστέρι γεννιέται», η νεαρή περφόρµερ σκλάβωσε την καρδιά του σκηνοθέτη και της υπεύθυνης για το κάστινγκ οµάδας του. Επιπλέον, είχε υποδυθεί τη «Μαρία» στο ανέβασµα του «West Side Story» στο σχολείο της…

Δίπλα στη Ρέιτσελ Ζέγκλερ, ο 25χρονος Ανσελ Ελγκορτ υποδύεται τον Τόνι, έχοντας προηγουµένως κουβαλήσει στους νεανικούς του ώµους µια ιδιότυπη περιπέτεια, µε µπόλικα µουσικά χιτ και αυτοκινητικά τρεχαλητά, το «Baby Driver» του Εντγκαρ Ράιτ. Στο γυµνάσιο διέπρεπε και αυτός στα σχολικά µιούζικαλ παίζοντας ακόµα και στο «Μάγκες και κούκλες»!

Ακόµη, τον ρόλο του «Μπερνάρντο» που υποδύθηκε στην ταινία του ’61 ο Τζορτζ Τσακίρις ενσαρκώνει σήµερα ο Ντέιβιντ Αλβαρεζ («Μπίλι Ελιοτ», το µιούζικαλ), ενώ ο Τζος Αντρές Ριβέρα τον «Τσίνο» από τη συµµορία των Σαρκ.

Όσο για τη Ρίτα Μορένο, που φέτος κλείνει τα 88, η Πορτορικανή σταρ είναι µέρος του µεγαλεπήβολου πρότζεκτ όχι µόνο εκτελώντας χρέη παραγωγού αλλά και παίζοντας τη «Βαλεντίνα», µια µετεξέλιξη του ρόλου του «Ντοκ», ιδιοκτήτη του γωνιακού µαγαζιού όπου δουλεύει ο «Τόνι», για τις ανάγκες του φιλµ. «Από τις πρώτες µας συζητήσεις θέλαµε να έχουµε τη Ρίτα Μορένο στην παραγωγή. Η “Aνίτα” της είναι µία από τις σπουδαιότερες ερµηνείες που έχουν απαθανατιστεί ποτέ σε κινηµατογραφικό µιούζικαλ» δήλωσε ο Σπίλµπεργκ για τον νέο ρόλο που δηµιουργήθηκε ειδικά για τη Μορένο.

«Είµαι πολύ χαρούµενος που συγκεντρώσαµε ένα καστ αντιπροσωπευτικό του πολυσυλλεκτικού ταλέντου της σηµερινής ισπανικής κοινότητας» προσέθεσε. «Με ενθουσιάζει η βαθύτατη δυναµική των νέων ηθοποιών και πιστεύω ότι θα δώσουν µια ολοκαίνουργια, ηλεκτρισµένη ενέργεια σε ένα µεγαλειώδες µιούζικαλ που σήµερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ» προσέθεσε µε νόηµα ο «πάπας» του αµερικανικού σινεµά.

Πενήντα ηθοποιοί 

Στην ταινία παίζουν ακόµη η Αριάνα ΝτεΜπόουζ (Ανίτα), η Ανα Ιζαµπέλ (Ροζαλία), ο προερχόµενος από γνωστές τηλεοπτικές σειρές Κόρεϊ Στολ (Λοχαγός Σρανκ), ο Μπράιαν ντ’ Αρσι Τζέιµς (Αξιωµατικός Κρούπκε) και ο Κέρτις Κουκ (Εϊµπ). Συνολικά, πάνω από πενήντα είναι οι ηθοποιοί που υποδυόµενοι µέλη των συµµοριών των Σαρκ και Τζετ πραγµατοποιούν το κινηµατογραφικό ντεµπούτο τους στην κατά Σπίλµπεργκ εκδοχή του «West Side Story». Οπως ανακοίνωσε η Amblin Entertainment, η εταιρεία παραγωγής του σκηνοθέτη, οι ηθοποιοί επιλέχθηκαν ύστερα από εξοντωτική έρευνα-µαµούθ των υπευθύνων του κάστινγκ, οι οποίοι είδαν περισσότερους από 30.000 υποψηφίους.

Πρόκειται για την εκτενέστερη διαδικασία για κινηµατογραφική οντισιόν που έχει επιβλέψει ο Στίβεν Σπίλµπεργκ από την εποχή της «Λίστας του Σίντλερ» (1993). Τη µουσική έχει αναλάβει ο συνθέτης Ντέιβιντ Νιούµαν και το φρεσκάρισµα των χορογραφιών του Τζερόµ Ρόµπινς έχει αναλάβει ο βραβευµένος µε Tony και υπεύθυνος χορογραφίας του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης, Τζάστιν Πεκ, ενώ το αίνιγµα για το αν θα πραγµατοποιήσουν σύντοµες εµφανίσεις στην ταινία και άλλοι ηθοποιοί από το πρωτότυπο καστ πλανάται στον αέρα.

Στα… χαρακώµατα της προ-παραγωγής της ταινίας ο σεναριογράφος που ανέλαβε τη σύγχρονη προσαρµογή του θεατρικού των Αρθουρ Λόρεντς, Λέοναρντ Μπερνστάιν και Στίβεν Σοντχάιµ είναι ο βραβευµένος µε Πούλιτζερ Τόνι Κούσνερ, συνεργάτης του Σπίλµπεργκ στην ιστορική βιογραφία «Λίνκολν» (2012) αλλά και στην ιστορική περιπέτεια «Μόναχο» (2006), για τα οποία κέρδισε ισάριθµες υποψηφιότητες για Οσκαρ διασκευασµένου σεναρίου.

Κρίνοντας από το «χρυσό» του άγγιγµα σε οτιδήποτε περιλαµβάνει ιστορική διασκευή και προσέγγιση µιας περίπλοκης ανθρωπογεωγραφίας, ο Κούσνερ ήταν για άλλη µια φορά το σίγουρο «χαρτί» του Σπίλµπεργκ.

Τα αµερικανικά µέσα θέλουν τον σεναριογράφο να παραµένει πιστός κυρίως στο πρωτότυπο θεατρικό έργο και όχι τόσο στο πρώτο φιλµ, ωστόσο καµία επίσηµη ανακοίνωση δεν επιβεβαιώνει την είδηση. Ουδείς γνωρίζει, επίσης, κατά πόσο θα απηχεί αυτή η προσέγγιση τη σηµερινή µεταναστευτική κατάσταση ή «κρίση», αν θέλετε, της Αµερικής του Τραµπ, καθώς ο Σπίλµπεργκ παραµένει φειδωλός στις ανακοινώσεις του.

Το πρότζεκτ είναι µια παραγωγή του στούντιο της 20th Century Fox και της Amblin Entertainment, που µετά την εξαγορά της Fox από την Disney περνάει προφανώς στη στέγη του Μίκι Μάους. Η πρεµιέρα του «West Side Story» προγραµµατίζεται για τον ∆εκέµβριο του 2020, κατά την προ-οσκαρική, εορταστική περίοδο της µεθεπόµενης χειµερινής κινηµατογραφικής σεζόν.

Στίβεν Σπίλμπεργκ