Σινεμά|23.09.2019 18:43

Κώστας Γαβράς: «Ο Βαρουφάκης δεν είναι ήρωας»

Άντα Δαλιάκα

Με το τιμητικό βραβείο Donostia του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν τιμήθηκε για το σύνολο της καριέρας του ο Κώστας Γαβράς ως ένας από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου κοινωνικοπολιτικού σινεμά. Μαζί του στο φεστιβάλ της ισπανικής πόλης ήταν οι πρωταγωνιστές της νέας του ταινίας «Ενήλικοι στην αίθουσα», Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Βαλέρια Γκολίνο σημειώνοντας από σκηνής πόσο αναγκαίο είναι σήμερα το πολιτικοποιημένο του σινεμά. «Τον χρειαζόμαστε, πάντα τον χρειαζόμασταν και πάντα θα τον χρειαζόμαστε», σημείωσε από σκηνής ο Χρήστος Λούλης.

Διαβάστε περισσότερα: Δανάη Στράτου: «Θεωρώ εξωφρενική την επίθεση που γίνεται στον Κώστα Γαβρά»

Στην Ισπανία όπου βρέθηκε τις περασμένες ημέρες ο Κώστας Γαβράς μίλησε σε μια μεγάλη συνέντευξη τύπου για τον Γιάνη Βαρουφάκη, στο βιβλίο του οποίου «Adults In The Room» βασίζεται η ταινία, όπως και για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση. «Πάντα υπάρχουν λόγοι για αντίσταση»,  τόνισε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, όπως και ότι δεν βλέπει τον Γιάνη Βαρουφάκη σαν ήρωα. «Ο Βαρουφάκης δεν είναι ήρωας. Είναι κάποιος που αντιστέκεται και εγώ εκτιμώ τον αντιστασιακό. Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι η αντίσταση γιατί μόνο έτσι μπορείς να αλλάξεις τον εαυτό σου και την κοινωνία. Έχουμε πάντα λόγους ν’ αντισταθούμε αλλά δεν το κάνουμε.», πρόσθεσε.

Ο Κώστας Γαβράς τιμήθηκεμε το βραβείο Donostia του Σαν Σεμπαστιάν

Η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα» κυκλοφορεί στις ισπανικές αίθουσες στις  18 Οκτωβρίου. Στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης θα βρεθεί στην Αθήνα για την πρεμιέρα του φιλμ στην τελετή λήξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Στις ελληνικές αίθουσες το «Ενήλικοι στην αίθουσα» θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Οκτωβρίου από την Odeon.

Κώστας ΓαβράςΕνήλικοι στην ΑίθουσαΓιάνης Βαρουφάκης