Σινεμά|02.02.2020 13:07

Η επιστροφή του Γιώργου Λάνθιμου: Με την Eμα Στόουν οκτώ μέρες στην Τήνο

Άντα Δαλιάκα

Εστω και για μικρό χρονικό διάστημα ο Γιώργος Λάνθιμος επέστρεψε στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους, προκειμένου να γυρίσει μια μικρού μήκους ταινία. Μαζί του η Χολιγουντιανή σταρ Εμα Στόουν, η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός την οποία σκηνοθέτησε στην οσκαρική «Ευνοούμενη», φωτογράφισε για λογαριασμό του περιοδικού «W» και σκηνοθετεί εκ νέου αυτές τις ημέρες ως μούσα του στο αγαπημένο νησί του, την Τήνο – τόπο συγγραφής των κινηματογραφικών σεναρίων του, όπως και πολύτιμης απομόνωσης και υλοποίησης των περισσότερων ταινιών του.

Ο Λάνθιμος επανήλθε στη χώρα μας για τις ανάγκες του πρότζεκτ «The Artist on the Composer». Πρόκειται για τη δεύτερη ανάθεση του προγράμματος εικαστικών εγκαταστάσεων σε συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ΝΕΟΝ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, στις αρχές του 2019 ο εικαστικός Νίκος Ναυρίδης είχε παρουσιάσει στη Λυρική το έργο-performance «Noli me Tangere» («Μη μου άπτου»).

«Είμαι πολύ χαρούμενος που έστω με έναν έμμεσο τρόπο επιστρέφω στην Ελλάδα, παράγοντας ένα έργο το οποίο θα παρουσιαστεί σε ένα πολύ ενδιαφέροντα κύκλο μουσικής και εικαστικών τεχνών, που έχουν δημιουργήσει η Εθνική Λυρική Σκηνή και ο Οργανισμός ΝΕΟΝ. Πάντα με ενδιέφερε η θετική επίδραση που μπορούν να έχουν οι περιορισμοί κατά τη διαδικασία της δημιουργίας και το γεγονός ότι καλούμαι να κατασκευάσω μια ταινία που θα συνοδεύεται ηχητικά αποκλειστικά από ζωντανή μουσική, είναι κάτι νέο για μένα και πολύ ενδιαφέρον» είχε σχολιάσει ο Λάνθιμος όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία του με την ΕΛΣ και τον Οργανισμό ΝΕΟΝ προ μηνών.

Πώς τον έπεισε

«Θα δούλευα μαζί του οποιαδήποτε στιγμή μου το ζητούσε» θυμόμαστε να δηλώνει η Εμα Στόουν μετά την πρώτη συνεργασία της με τον Ελληνα δημιουργό, την εποχή που η «Ευνοούμενη» έκανε το παρθενικό ταξίδι της στις αίθουσες. Οπως είχε, εξάλλου, η ίδια εξομολογηθεί σε μια συνέντευξή της στη «Vogue», ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία της να δουλέψει μαζί του, που χρειάστηκε να τον παρακαλέσει ενώ προετοιμαζόταν για το μιούζικαλ «La La Land», προκειμένου να εξασφαλίσει τον ρόλο της Αμπιγκέιλ Μάσαμ, η οποία μπαίνει στην αυλή της βασίλισσας Αννας και δολοπλοκεί τόσο επιδέξια, που κερδίζει την απόλυτη εύνοιά της... ποικιλοτρόπως. Εκείνη την περίοδο ο Λάνθιμος δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει Αμερικανίδα ηθοποιό για τον συγκεκριμένο ρόλο. Ομως η επιμονή της Στόουν τον έπεισε.

«Θα δούλευα μαζί του οποιαδήποτε στιγμή μού το ζητούσε» δήλωνε η Εμα Στόουν μετά την πρώτη συνεργασία της με τον Ελληνα δημιουργό.»

Λοιπόν, η συνεργασία τους -όπως δείχνει η πάροδος του χρόνου- απέδωσε καρπούς εντός και εκτός κινηματογραφικών ορίων, και έτσι η νέα τους δουλειά έφερε την 32χρονη πρωταγωνίστρια επιτέλους στη χώρα μας. Μετά την άφιξη της Εμα Στόουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας και στα ξενοδοχεία πέριξ της πλατείας Συντάγματος στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, άφιξη που προκάλεσε έναν μικρό πανικό καθώς γινόταν προσπάθεια να κρατηθεί μυστική η τοποθεσία των γυρισμάτων, η παραγωγή της ταινίας βρέθηκε αμέσως στην Τήνο. Εκεί ο διεθνής σκηνοθέτης έχει στη διάθεσή του μόλις οκτώ μέρες (ήδη έχουν περάσει οι τέσσερις), συνοδεία ενός συνεργείου 30 ατόμων και με την Εμα Στόουν και τον Γάλλο ηθοποιό Νταμιέν ΜπονάρΟι άθλιοι», «Κατηγορώ...!») μπροστά από τις κάμερες. Το σενάριο, που παραμένει άγνωστο, είναι του Γιώργου Λάνθιμου, το ίδιο και η παραγωγή, ενώ ο μόνιμος συνεργάτης του, Γιώργος Μαυροψαρίδης, (ο πρώτος Ελληνας μοντέρ που κέρδισε υποψηφιότητα για Οσκαρ) θα αναλάβει την ταχυδακτυλουργική τέχνη του μοντάζ μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Θοδωρή Μιχόπουλου, τα σκηνικά της Αννας Γεωργιάδου και τα κοστούμια του Αγγελου Μέντη. Την εκτέλεση παραγωγής στην Ελλάδα έχει η παραγωγός Ελένη Κοσσυφίδου, που πρόσφατα υπέγραψε τη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, όπως και η Ρεμπέκα Σκίνερ (Superprime Films).

T

Μπαρόκ και σύγχρονη μουσική

Χωρίς να γνωρίζουμε παρά ελάχιστα για το περιεχόμενο της ταινίας, ανατρέχουμε στα λόγια του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη που είχε σχολιάσει ότι «η μουσική θα εκτείνεται από το μπαρόκ έως τη σύγχρονη εποχή» και πως «η μουσική θα είναι το λιμπρέτο του Λάνθιμου». Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Λάνθιμος κατόρθωσε να συνδυάσει την κλασική μουσική με την εικαστική σύνθεση των πλάνων του περίφημα και στην «Ευνοούμενη», οπότε περιμένουμε ότι το αποτέλεσμα για τις ανάγκες του πρότζεκτ θα είναι παραπάνω από αντάξιο των προσδοκιών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Λάνθιμος επανέρχεται στην Ελλάδα σε μια συγκυρία που η τελευταία του ταινία μικρού μήκους «Nimic», με τους Ματ Ντίλον και Δάφνη Πατακιά, μόλις άρχισε να προβάλλεται στις αίθουσες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος έχει ουκ ολίγα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά σχέδια να φέρει εις πέρας. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν και δεν έχουμε παρά να δούμε τι απ’ όλα όσα ακούγονται θα ευοδωθεί.

Μετά την «Ευνοούμενη», ο Λάνθιμος ανέλαβε την κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού νουάρ «Pop 1280» του Τζιμ Τόμσον, με ήρωα τον σερίφη μιας μικρής πόλης που διεκδικεί την επανεκλογή του (το βιβλίο έχει μεταφερθεί ξανά στον κινηματογράφο από τον Μπερτράν Ταβερνιέ το 1981). Η ταινία είναι στα σκαριά, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα σκηνοθετήσει μίνι τηλεοπτική σειρά για τον Κλαρκ Ροκφέλερ, τον άνθρωπο που για δεκαετίες παρίστανε το μέλος της διάσημης επιχειρηματικής οικογένειας έως ότου η απάτη του αποκαλύφθηκε. Η σειρά βασίζεται στο βιβλίο του Μαρκ Σιλ «The Man in the Rockefeller Suit: The Astonishing Rise and Spectacular Fall of a Serial Imposter» και θα είναι για λογαριασμό της Searchlight Television της Fox.

Ακόμη, το όνομα του υπερπαραγωγικού σκηνοθέτη έχει συνδεθεί και με το μεταφυσικό θρίλερ «Hawkline Monster», βασισμένο στο βιβλίο «Το τέρας των Χόκλιν» (εκδόσεις Γράμματα) του Ρίτσαρντ Μπρότιγκαν. Η ιστορία επικεντρώνεται στην περιπέτεια τρόμου δύο πιστολέρο τους οποίους προσλαμβάνει η 15χρονη Magic Child, με την αποστολή να σκοτώσουν το τέρας που ζει στις παγωμένες σπηλιές στο υπόγειο ενός σπιτιού, όπου κατοικεί η νεαρή Χόκλιν.

Προς το παρόν και μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα διεθνή σχέδια του Λάνθιμου, η μικρού μήκους ταινία που γυρίζει με την Εμα Στόουν θα είναι έτοιμη για να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος «The Artist on the Composer» ως μέρος εικαστικής εγκατάστασης, με τη συνοδεία μουσικών συνόλων στις 22, 23 και 27 Μαΐου 2020. Το πρόγραμμα αποτελεί μια τριετή συνεργασία της ΕΛΣ και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, που διασυνδέει πρωτοπόρους, σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες ή/και παραγωγούς ταινιών με τη «ζωντανή» εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Τη συνολική επιμέλεια του εγχειρήματος έχουν ο Γιώργος Κουμεντάκης και η διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη. ●

Έμα ΣτόουνΓιώργος ΛάνθιμοςΝΕΟΝΕθνική Λυρική ΣκηνήThe favourite