Σινεμά|14.03.2020 22:06

Κορονοϊός: Δέκα επίκαιρες ταινίες και σειρές με πανδημίες και ιούς για να κολλήσετε

Newsroom

Με μια νέα καμπάνια στα Social Media με τίτλο «Μένουμε Σπίτι», το υπουργείο Υγείας  παρακινεί τους πολίτες να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στην οικία τους, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού. Έτσι, λοιπόν, επειδή η περίοδος που διανύουμε επιβάλλει την οικιακή ψυχαγωγία, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για τους ιούς και την εξάπλωσή τους γενικότερα. Οι δέκα προτάσεις που ακολουθούν «βγαίνουν» άνετα μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Contagion

Η Μπεθ Έμχοφ επιστρέφει από το επαγγελκματικό της ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ με μία στάση στο αεροδρόμιο του Σικάγο, όπου κάνει έρωτα με τον πρώην σύντροφό της. Η Μπεθ αρρωσταίνει και πιστεύει ότι οφείλεται στο τζετ λαγκ. Επιστρέφει στο σπίτι της στη Μινεάπολη και μεταδίδει τον ιό στο γιο της Κλαρκ και στο σύζυγό της Μιτς. Όταν η Μπεθ και ο Κλαρκ πεθαίνουν, ο Μιτς μπαίνει σε καραντίνα όπου οι γιατροί συνειδητοποιούν ότι έχει ανοσία στον μυστηριώδη ιό. Εν τω μεταξύ στο Χονγκ Κονγκ και στο Λονδίνο, άνθρωποι αρχίζουν να παρουσιάζουν την ίδια ασθένεια. Τη Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κάνουν υπέρτατες προσπάθειες ερευνώντας τον ιό, ο οποίος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ξέσπασμα του ιού είναι απειλητικό και μπορεί να αφανίσει ολόκληρο τον πληθυσμό τη γης, εκτός κι αν βρεθεί το εμβόλιο που θα τον θεραπεύει. Οι επιστήμονες δίνουν αγώνα με το χρόνο. 

Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, ενώ πρωταγωνιστούν οι Μαριόν Κοτιγιάρ, Ματ Ντέιμον, Λώρενς Φίσμπερν, Τζουντ Λο, Γκουίνεθ Πάλτροου και Κέιτ Γουίνσλετ. Το «Contagion» κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 στις ΗΠΑ και στις 20 Οκτωβρίου 2011 στην Ελλάδα. Έλαβε κυρίως καλές κριτικές και απέφερε 135,4 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Ζωντανός θρύλος (I am legend)

Ο Ρόμπερτ Νέβιλ είναι ένας λαμπρός επιστήμονας που δυστυχώς όμως, δεν καταφέρνει να σώσει την ανθρωπότητα από έναν θανατηφόρο ιό. Ο Ρόμπερτ καταφέρνει να μη μολυνθεί και να επιβιώσει, ενώ σύντομα διαπιστώνει ότι είναι ο μόνος επιζών στη Νέα Υόρκη. Κάτι όμως, τον κάνει να πιστεύει ότι δεν είναι εντελώς μόνος και ότι κάποιο πλάσμα τον παρατηρεί και ετοιμάζεται να του επιτεθεί. Ο Γουιλ Σμιθ, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής στην ταινία,  κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στα MTV Movie Awards.

The Flu

Ένας ρυθμιστής κυκλοφορίας προσβάλλεται από έναν άγνωστο ιό και πεθαίνει σε νοσοκομείο της Bundang, γεμάτος κόκκινα εξανθήματα και αιμόπτυση. Σε λιγότερο από 24 ώρες μετά το θάνατο του πρώτου ασθενούς, παρόμοιες περιπτώσεις θανάτων που σχετίζονται με τη νόσο, αναφέρθηκαν σε όλη την Bundang. Οι γιατροί απελπίζονται με τον σούπερ ιό που δεν έχει καμία γνωστή θεραπεία, αλλά σύντομα θα βρουν την ελπίδα όταν ακούν για έναν μοναδικό επιζών που μπορεί να έχει αναπτύξει αντισώματα κατά της αμείλικτης ιογενής μετάλλαξης. Καθώς οι υπεύθυνοι του ιατρικού τομέα βιάζονται να βρουν το μόνο άτομο με το πιθανό μυστικό της θεραπείας, οι θάνατοι αυξάνονται και σύντομα η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από τα βάλει σε καραντίνα την πόλη. Ανάμεσα τον πανικό, την άγρια απόγνωση και τη βία, ο αγώνας για ζωή μεταξύ των μολυσμένων και των μη μολυσμένων αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Πανδημία, ο κύκλος του ιού της γρίπης (Pandemic)

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τον κύκλο του ιού της γρίπης μέσα από επιστημονικά στοιχεία και δραματοποιημένα στιγμιότυπα. Μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία και από το Κογκό ως την Κίνα, προκειμένου να γνωρίσουμε τους ήρωες της πρώτης γραμμής. Γιατροί, επιδημιολόγοι, ειδικοί και νοσούντες μιλάνε στη κάμερα για την απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας. Αλλά και το πως μπορεί αυτή να περιοριστεί και να σταματήσει. Τα έξι επεισόδια διαρκούν συνολικά 4 ώρες και 42 λεπτά και μπορείτε να τα δείτε στην πλατφόρμα του Netflix. 

Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ (World War Z)

Ένας υπάλληλος του ΟΗΕ ταξιδεύει ανά τον κόσμο αναζητώντας θεραπεία για μια θανατηφόρα επιδημία που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Μαρκ Φόρστερ και το σενάριο έχει γράψει ο Μάθιου Μάικλ Κάρναχαν, το οποίο είναι βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μαξ Μπρουκς. Πρωταγωνιστεί ο Μπραντ Πιτ, ενώ συμμετέχουν και οι Μίρελ Ένος, Τζέιμς Μπατζ Ντέιλ και Μάθιου Φοξ. Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τον Ιούνιο του 2013 και έλαβε κυρίως καλά σχόλια από τους κριτικούς. Πρωταγωνιστούν οι Μάρτιν Φρίμαν, Άντονι Χέιζ και Σούζι Πόρτερ.

Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Αυγή (Dawn of the Planet of the Apes)

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την αψιμαχία μεταξύ των ανθρώπων και των πιθήκων στην γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο. Ο ιός ALZ-113,που ξεκίνησε από το Σαν Φρανσίσκο, προκάλεσε μια ολόκληρη πανδημία με συνέπεια να πεθάνουν πολλοί άνθρωποι. Επίσης εξαιτίας της πανδημίας, επιβλήθηκαν αυστηροί στρατιωτικοί νόμοι, από τις οποίες ξέσπασαν εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ των ανθρώπων σε όλες τις χώρες παγκοσμίως. Επίσης προέκυψαν και οικονομικά προβλήματα. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να καταστραφεί η ανθρωπότητα και το 90% της ανθρωπότητας να εξαλειφθεί από προσώπου γης, ενώ οι νοήμονες πίθηκοι να σχηματίσουν και να αναπτύξουν μια δική τους κοινωνία.Οι τελευταίοι επιζώντες άνθρωποι, θέλοντας να εξολοθρεύσουν τους πιθήκους, ξεκινούν πόλεμο με αυτούς με στόχο να πάρουν τον πλανήτη τους πίσω. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται οι Άντι Σέρκις, Τζεΐσον Κλαρκ και Γκάρι Όλντμαν. 

Έτσι τελειώνουν όλα (How it ends)

Καθώς ένα μυστηριώδες καταστροφικό συμβάν προκαλεί την εξάπλωση της παραπληροφόρησης και της βίας, ένας άντρας και ο αποξενωμένος πεθερός του αγωνίζονται στο χάος μιας διαλυμένης χώρας για να σώσουν την έγκυο σύζυγό του. Πρωταγωνιστούν οι Τέο Τζέιμς, Φόρεστ Γουίτακερ και Κατ Γκράχαμ.

Φορτίο (Cargo)

Βασισμένο σε μια ταινία μικρού μήκους που έγινε viral, πρόκειται για την ιστορία ενός άντρα και της λίγο μηνών κόρης του που βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ένα αποκαλυπτικό σύμπαν με ζόμπι, στην ύπαιθρο της Αυστραλίας. Όταν λοιπόν μολύνεται κι εκείνος, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση: πρέπει να της εξασφαλίσει προστασία, προτού ο ίδιος αλλάξει για πάντα.

Η Βροχή (Rain)

Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε έχει τελειώσει. Έξι χρόνια μετά το φονικό πέρασμα ενός ιού που μεταφέρεται με τη βροχή και έχει αφανίσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της Σκανδιναβίας, δύο αδέρφια από τη Δανία βγαίνουν από την ασφάλεια του καταφυγίου τους σε έναν κόσμο όπου κάθε απομεινάρι του πολιτισμού έχει εξαφανιστεί. Σύντομα τα αδέρφια συναντούν μια ομάδα με νεαρούς επιζήσαντες και μαζί αρχίζουν μια επικίνδυνη περιπλάνηση στην έρημη Σκανδιναβία αναζητώντας άλλα ίχνη ζωής. Απελευθερωμένοι από το κοινό παρελθόν τους και τους κοινωνικούς κανόνες, οι επιζήσαντες έχουν την ελευθερία να γίνουν αυτοί που θέλουν να είναι. Στον αγώνα τους για επιβίωση ανακαλύπτουν ότι ακόμη και σε έναν μεταποκαλυπτικό κόσμο υπάρχει αγάπη, ζήλια και πολλά από τα διλήμματα της ενηλικίωσης που νόμιζαν ότι είχαν αφήσει πίσω τους μετά την καταστροφή όλων όσων γνώριζαν. Η σειρά «Η Βροχή» είναι η πρώτη δανική πρωτότυπη σειρά του Netflix. 

Το ξέσπασμα (Outbreak)

Χαρακτηριζόμενο ως ταινία «ιατρικής καταστροφής», το έργο εστιάζει στο ξέσπασμα μιας φανταστικής θανατηφόρας επιδημίας παρόμοιας με εκείνη του ιού Έμπολα. Είναι μία από τις ελάχιστες κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες ήρωες είναι στρατιωτικοί ιατροί, και εικάζει το μέχρι πού θα μπορούσαν να φθάσουν στρατιωτικές και πολιτικές υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να περιορίσουν τη διάδοση ενός μεταδοτικού θανατηφόρου νοσήματος. Ο ένας από τους δύο σεναριογράφους, ο Λώρενς Ντουόρετ, είναι ο ίδιος ιατρός. Πρωταγωνιστούν οι Ντάστιν Χόφμαν, Ρενέ Ρούσο and Μόργκαν Φρίμαν, με αξιοσημείωτους σε δεύτερους ρόλους τους Κούμπα Γκούντινγκ Τζ., Κέβιν Σπέισι και Ντόναλντ Σάδερλαντ. 

Κορονοϊόςπανδημία