Πολιτισμός|02.06.2020 15:33

Αμαλία Μεγαπάνου: Πέθανε η πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Newsroom

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών, έφυγε από τη ζωή η Αμαλία Μεγαπάνου, η γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η Αμαλία Μεγαπάνου είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1929 και ήταν κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το 1951 παντρεύτηκε με τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον ακολούθησε και στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του ΄60. Η σχέση τους όμως κράτησε μέχρι το 1972, όταν και πήραν διαζύγιο.

Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής. Με δωρεά της παραχώρησε την συλλογή του πατέρα της, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, στο ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ύστερα από αυτό τον γάμο παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο στις 17 Μαΐου 1973, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

AP images

Μερικοί από τους τίτλους των βιβλίων της Αμαλίας Μεγαπάνου ήταν οι: «Το παιδί της μάνας μου», «Η ξύπνια χελώνα», «Διάλογος με την Άννα», «Το μαύρο ταξί», «Η γκρίζα πέτρα».

Αμαλία Μεγαπάνου (copyright: Eurokinissi)
Αμαλία ΜεγαπάνουΚωνσταντίνος Καραμανλής