Πολιτισμός|16.06.2020 15:25

Άκης Σακελλαρίου: Με... αποστάσεις τα 55α ΔΗΜΗΤΡΙΑ του δήμου Θεσσαλονίκης

Newsroom

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης θα συζητήσει σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του το πρόγραμμα των 55ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, των πολιτιστικών εκδηλώσεων που αποτελούν τον μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της πόλης για πάνω από μισό αιώνα. Θέατρο, χορός, μουσική, performances, εικαστικά, εκδηλώσεις λόγου, θα αποτελέσουν και φέτος τον βασικό κορμό της διοργάνωσης, με στόχο να προβληθεί κάθε εκφραστικό μέσο και να βγουν μπροστά οι δημιουργικές φωνές της Θεσσαλονίκης. Το μήνυμα των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ θα είναι Distances-Αποστάσεις κι όπως εξηγεί στο ethnos.gr, ο συντονιστής της καλλιτεχνικής επιτροπής, γνωστός ηθοποιός, Άκης Σακελλαρίου, «αφορά στις χρονικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές και τοπικές αποστάσεις που εκ των πραγμάτων και λόγω του κορονοϊού καλούμαστε να κρατάμε».

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει πράγματα που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη πριν από 10,20,30 χρόνια, αλλά και σε χρονική απόσταση που θα υπάρξει σε 10,20,30 χρόνια από τώρα. Με τον τρόπο αυτό τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα αποτύπωμα της πολιτιστικής Θεσσαλονίκης του 2020. Το πρόγραμμα είναι σχεδόν έτοιμο και θα συζητηθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβούλιου, προκειμένου να εγκριθεί.

Όπως μας δήλωσε ο κ. Σακελλαρίου, θα καλύπτει όλες τις τέχνες και με εξαίρεση τα εικαστικά, οι περισσότερες εκδηλώσεις θα γίνουν διαδικτυακά. Ξεχωρίζει μια μεγάλη εκδήλωση για τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, ενώ στόχος είναι κάποιες από τις εκδηλώσεις να γίνουν σε εμβληματικά σημεία της πόλης. Ένα κομμάτι του προγράμματος, το διαδικτυακό θα γίνει για δύο εβδομάδες, μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο θα γίνουν εκδηλώσεις με φυσική παρουσία καλλιτεχνών και κοινού. «Νιώθω λίγο σαν να πατώ σε κινούμενη άμμο. Πατάω πότε σε στέρεο έδαφος και πότε βουλιάζω. Εγώ κι οι συνεργάτες μου, όλα τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής, αλλά και η διοίκηση του δήμου, προσπαθούμε να ελιχθούμε στις νέες συνθήκες που θέλουν πρόσωπα και πράγματα σε απόσταση για λόγους ασφάλειας», ανέφερε ο κ. Σακελλαρίου. Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις της η καλλιτεχνική επιτροπή αποφάσισε να αξιοποιηθεί το αρχειακό υλικό του θεσμού και παράλληλα να προτείνει δικές της παραγωγές που θα εμπλουτίσουν αυτό το υλικό. 

ΔημήτριαΆκης Σακελλαρίουεκδηλώσεις