Πολιτισμός|29.06.2020 17:34

«Τρέχουν» τα έργα στην Αμφίπολη - Εκπονήθηκε τρισδιάστατο μοντέλο του Τύμβου Καστά

Newsroom

Νέα επίσκεψη στην Αμφίπολη πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών, αλλά και γεωτεχνική διερεύνηση γύρω από το ταφικό μνημείο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται η στατική και η γεωτεχνική μελέτη και στις 14 Ιουλίου οι δύο μελέτες θα εισαχθούν προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 14 Ιουλίου 2020. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία δημοπράτησης προκειμένου μετά τις 15 Σεπτεμβρίου 2020 να ξεκινήσει η πρώτη φάση εργασιών στερέωσης και αποκατάστασής του μνημειακού συνόλου.

Όπως έγινε γνωστό, από την Διεύθυνση Αναστήλωσης εκπονήθηκε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του Τύμβου Καστά, υψηλής ευκρίνειας, ενώ από την έρευνα στο διάσπαρτο μαρμάρινο υλικό του περιβόλου, το οποίο μεταφέρθηκε πρόσφατα τον Τύμβο, αποδόθηκαν στις αρχικές τους θέσεις 39 μέλη στο νοτιοανατολικό τμήμα του. Άμεσα δρομολογείται η τοποθέτηση 45 μελών δυτικά του Ταφικού Μνημείου στο πλαίσιο της εκκίνησης μιας πιλοτικής αποκατάστασης τμήματος του περιβόλου μήκους 12,5 μέτρων. 

Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή του ΑΠΘ, Γρηγόρη Τσόκα ολοκλήρωσε τη φάση της λεπτομερούς διασκόπησης στους τοίχους του διαφράγματος κάτω από τις Σφίγγες. Από την διασκόπηση, επιβεβαιώθηκε η αρχική υπόθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης, την οποία έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας του υπουργείου Πολιτισμού, Μιχάλης Λεφαντζής, για την ύπαρξη αφανών πεσσών με συμφυείς ημικίονες για την στήριξη του επιστυλίου, όπως και την ύπαρξη βάσης διαμορφωμένης από ορθοστάτες και καταληπτήρα, πάνω στους οποίους εδράζεται ο πεσσός.

Λίνα Μενδώνηγεωφυσική διασκόπησητύμβος Καστά