Πολιτισμός|29.06.2020 21:31

Αυξάνεται στο 40% η επιχορήγηση οπτικοακουστικών παραγωγών

Μαρία Λιλιοπούλου

Την αύξηση του ποσοστού της επιχορήγησης (cash rebate) του ΕΚΟΜΕ από το 35% στο 40% επί της αξίας των συνολικών επιλέξιμων δαπανών των οπτικοακουστικών παραγωγών με την παράλληλη απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη προσέλκυση επενδύσεων επιδιώκει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο εισάγεται την Τρίτη, 30 Ιουνίου, στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως, σε ό,τι αφορά το cash rebate, για κάθε είδος παραγωγής το αρχικό ποσό επιχορήγησης που είχε τεθεί με τον νόμο του 2017 ήταν το ποσοστό 25% επί των επιλέξιμων δαπανών, ενώ το συνολικό ποσό δεν μπορούσε να υπερβεί τα 5.000.000 ευρώ. Με τον νόμο 4563/2018 το ποσοστό αυξήθηκε στο 35% επί των επιλέξιμων δαπανών, χωρίς ανώτατο όριο. Πλέον, προτείνεται η περαιτέρω αύξησή του στο 40% καθώς, όπως επισημαίνεται, από το υπουργείο, διαπιστώθηκε ότι, ενώ περιλαμβάνονταν όλα τα είδη παραγωγών, η γενική προϋπόθεση υπαγωγής στο επενδυτικό καθεστώς για επιλέξιμες δαπάνες ύψους τουλάχιστον 100.000 ευρώ ουσιαστικά απέκλειε παραγωγές εκτός των κινηματογραφικών ή τηλεοπτικών ταινιών. Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ορίζεται ότι:  

  • Για κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία το όριο επιλέξιμων δαπανών παραμένει στις 100.000 ευρώ.
  • Για κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) και μικρού μήκους τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών 60.000 ευρώ (προηγούμενο όριο: 100.000 ευρώ).
  • Για επεισόδιο ή κύκλο επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ανεξαρτήτως αριθμού επεισοδίων και χρονικής διάρκειας (προηγούμενο όριο: 30.000 ευρώ) τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών:
    • 25.000 ευρώ ανά επεισόδιο για περιεχόμενο μυθοπλασίας και
    • 20.000 € ανά επεισόδιο για περιεχόμενο δημιουργικής τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) ή κινούμενο σχέδιο.
  • Εάν στην παραπάνω περίπτωση πρόκειται για επεισόδιο ή κύκλο επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς τουλάχιστον 100 επεισόδια, καθιερώνεται όριο επιλέξιμων δαπανών 15.000 ευρώ ανά επεισόδιο.
  • Για τμήματα επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ανεξαρτήτως αριθμού επεισοδίων και χρονικής διάρκειας (προηγούμενο όριο: 100.000 ευρώ):
    • με περιεχόμενο μυθοπλασία το όσιο επιλέξιμων δαπανών παραμένει στις 100.000 ευρώ
    • με περιεχόμενο τη δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) ή κινούμενο σχέδιο τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών 60.000 ευρώ
  • Για ψηφιακό παιχνίδι τίθεται όριο επιλέξιμων δαπανών 30.000 ευρώ (προηγούμενο όριο: 60.000 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2018 έως και σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του cash rebate του ΕΚΟΜΕ 81 έργα (κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, animation, digital games). Tα 39 απ’ αυτά αποτελούν εγχώριες παραγωγές και τα 42 διεθνείς παραγωγές, ενώ ήδη 23 έργα που έχουν ολοκληρώσει τα γυρίσματα, έχουν υποβάλλει αίτηση για να εισπράξουν το ποσό της επιχορήγησης που τους αναλογεί.

Η συνολική επένδυση για τη χώρα μας ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις σε περίπου 75 εκατ. Ευρώ, ενώ τα χρήματα που αναμένεται να επιστραφούν μέσω του cash rebate ανέρχονται στα 22 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι από τα γυρίσματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, δημιουργούνται 23.000 θέσεις απασχόλησης (ηθοποιοί, τεχνικοί, βοηθητικοί, συνεργεία, κλπ).

Με το ίδιο νομοσχέδιο μονιμοποιείται η άυλη συνταγογράφηση, η οποία είχε θεσπιστεί μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και καθιερώνονται δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω του gov.gr:

  • Η ψηφιακή υποβολή των αιτημάτων και των απαραίτητων δικαιολογητικών για εκκαθάριση από τον ΕΟΠΥΥ εκ μέρους των οικογενειών με παιδιά που υποβάλλονται τακτικά σε λογοθεραπεία ή/και εργοθεραπεία.
  • Η ψηφιακή έκδοση αντιγράφων των πτυχίων των ελληνικών Πανεπιστημίων μέσω βάσης δεδομένων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και του ΔΟΑΤΑΠ.

Επιπλέον με το σχέδιο νόμου ορίζεται η σύνδεση ανηλίκου του Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων υποψηφίων αναδόχων γονέων του Εθνικού Μητρώου υποψήφιων Αναδόχων Γονέων και υποψηφίων θετών γονέων του Εθνικού Μητρώου υποψήφιων Θετών Γονέων.

υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησηςοπτικοακουστικές παραγωγές