Πολιτισμός|06.07.2020 16:45

Παντελής Βούλγαρης: Έτοιμο το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Newsroom

Η πανδημία επιβάλλει τους κανόνες αυτό το καλοκαίρι και οι κατά τόπους εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, που θα γίνει από τις 30 Ιουλίου ως τις 9 Αυγούστου, οι θεατές θα είναι λιγότεροι και θα κάθονται αραιά, οι χώροι θα απολυμαίνονται και τα μέτρα προστασίας θα τηρούνται πολύ σχολαστικά. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ο γνωστός σκηνοθέτης, Παντελής Βούλγαρης, επέλεξε 5 εκδηλώσεις από ένα σύνολο 138 προτάσεων που δέχτηκε. 

«Λόγω προσαρμογής στις έκτακτες συνθήκες, οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι μόνο πέντε, αλλά προσεκτικά διαλεγμένες, ποιοτικές και με πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σταύρο Ξαρχάκο και στους μουσικούς του, στην Ανέζα Παπαδοπούλου και στην Έλλη Ιγγλίζ, στον Γιώργο Κιμούλη και στην Φωτεινή Μπαξεβάνη, στον Στέλιο Μάινα και στην Κάτια Σπερελάκη. Ας βάλουμε τα δυνατά μας , να κυλήσουν όλα ομαλά, ώστε να χαρούμε όσο γίνεται νύχτες με θέατρο και μουσικές στις κερκίδες, από 30 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου»», δήλωσε ο κ. Βούλγαρης.

Το Παγκάκι

Ένα παγκάκι φιλοξενεί το λεκτικό παιχνίδι ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα, που όμως καθένας κρύβει την πραγματική του ταυτότητα από τον άλλον. Γραμμένο το 1983, πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όπου κυριαρχούσε η διαφθορά και η αυθαιρεσία, στοιχεία που συχνά αποτελούν το φόντο της ρωσικής δραματουργίας της εποχής, το έργο του Αλεξάντερ Γκέλμαν, «Το Παγκάκι», περιγράφει τη συνάντηση δύο μοναχικών και απελπισμένων ανθρώπων. Η μετάφραση είναι του Νίκου Καμτσή, η σκηνοθεσία και η διασκευή, όπως και η διαμόρφωση του σκηνικού του Γιώργου Κιμούλη και παίζουν ο ίδιος και η Φωτεινή Μπαξεβάνη, στην παράσταση που θα δοθεί την Πέμπτη 30 Ιουλίου.

Ευτυχισμένες Μέρες

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα παράσταση με το γνωστό έργο του Σάμουελ Μπέκετ, «Ευτυχισμένες Μέρες» θα παρουσιαστεί την Τρίτη 4 Αυγούστου, από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε συνεργασία με την Ανέζα Παπαδοπούλου. Το έργο αναφέρεται στην ανάγκη της ανθρώπινης επαφής, της συνύπαρξης, της τρυφερότητας, της ζεστασιάς. Η μετάφραση είναι του Θωμά Συμεωνίδη, η σκηνοθεσία και η σκηνική εγκατάσταση του Σάββα Στούμπου και παίζουν η Ανέζα Παπαδοπούλου και η Έλλη Ιγγλίζ.

Σταύρος Ξαρχάκος

Την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Αυγούστου στην Άνδρο θα φιλοξενηθεί μια μουσική παράσταση, γεμάτη εικόνες, εντάσεις και στιγμές, με τίτλο «5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν». Ο Σταύρος Ξαρχάκος, διευθύνει μια επταμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ που τον πλαισιώνει και φωνητικά, σε ένα μοναδικό ταξίδι ήχων  και  συναισθημάτων στα μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκου Βαμβακάρη. Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά με αφορμή τον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και  επαναλήφθηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού σε μία μεγαλειώδη   συναυλία.

Ο Κήπος

Η αυλαία του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου πέφτει την Κυριακή 9 Αυγούστου με τον «Κήπο» του Μπρους Γκους σε μετάφραση Κάτιας Σπερελάκη και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά με τους Στέλιο Μάινα και Κάτια Σπερελάκη.

Σταύρος ΞαρχάκοςΦεστιβάλ ΆνδρουΠαντελής Βούλγαρης