Πολιτισμός|14.07.2020 13:11

Πυρρίχιος: Ο χορός του Μίλτου στο Κόκκινο Ποτάμι - Με το κεφάλι ψηλά λίγο πριν τον θάνατο

Newsroom

Ο πόνος ξεχειλίζει και το ποτάμι βάφεται κατακόκκινο από το αίμα στο φινάλε της δραματικής ιστορικής σειράς του OPEN. Το «Κόκκινο Ποτάμι» βασίζεται στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και ταξίδεψε τους τηλεθεατές μέσα από 32 επεισόδια στα σκληρά χρόνια του διωγμού των Ποντίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέσα από έναν μεγάλο και θυελλώδη έρωτα.

Διαβάστε ακόμα: «Κόκκινο Ποτάμι»: Οι διαφορές ανάμεσα στη σειρά και το βιβλίο - Πώς τελειώνει η ιστορία του Μίλτου και της Ιφιγένειας

Στο τελευταίο επεισόδιο γράφεται ο τραγικός επίλογος των δύο νέων που ερωτεύτηκαν τόσο δυνατά. Ο Μίλτος ξαναβρίσκει την Ιφιγένεια και καταφέρνουν να φτάσουν στο μοναστήρι, όπου βρίσκεται ο μικρός γιος τους ο Μιλτιάδης. Το ζευγάρι Μίλτος - Ιφιγένεια παντρεύει ο Γρηγόριος με κουμπάρα τη Λουσίν και παράνυμφο τον μικρούλη γιο τους. Το ζευγάρι σχεδιάζει να διαφύγει στο Παρίσι. Πηγαίνουν σε ένα ξενοδοχείο στην Αμισό, προκειμένου ο Μίλτος να πάει στο σπίτι για να βρει τους δικούς του. Εκεί τον βλέπει ο Οσμάν και ένα άγριο κυνηγητό ξεκινά. Με τους Τούρκους να τον πυροβολούν, ο Μίλτος καταφέρνει να ξεφύγει και να φτάσει σώος στο ξενοδοχείο. Η τύχη φαίνεται να τους χαμογελά. Ενας Γάλλος αξιωματικός προσφέρεται να τους βοηθήσει να διαφύγουν, αφού έχουν γαλλικά διαβατήρια.

T

Διαβάστε ακόμα: Κόκκινο Ποτάμι: Ο σφαγέας του Πόντου - Το ιστορικό πρόσωπο πίσω από τον Οσμάν

Ενώ φτάνουν στο τελωνείο για να μπουν στο καράβι, ένας Τούρκος αναγνωρίζει τον Μίλτο και ειδοποιεί τον Οσμάν, που καταφθάνει με τον μουτασερίφη και τον Οντούρ. Στην ένταση που ακολουθεί, ο Μίλτος ομολογεί ότι δεν είναι Γάλλος και ζητά από τον αξιωματικό να σώσει την Ιφιγένεια και το παιδί. Η μοίρα του έχει σφραγιστεί. Μαζί με άλλους μελλοθάνατους περνά από ένα ποτάμι που έχει γίνει κόκκινο από ανθρώπινο αίμα.

Ο Μίλτος μαζεύει όσο κουράγιο του έχει απομένει και αρχίζει να χορεύει τον πυρρίχιο, παρασύροντας και τους υπόλοιπους. Οταν πέφτει κάτω εξουθενωμένος, τον πλησιάζει ο Κερέμ, του ψιθυρίζει στο αυτί να το σκάσει και του κόβει τα δεσμά. Ενώ ο Μίλτος τρέχει προς τη σωτηρία, μια σφαίρα τού κόβει το νήμα της ζωής.

Πυρρίχιος - Ο πολεμικός χορός που προκαλεί ρίγη συγκίνησης και περηφάνιας

Ο χορός Πυρρίχιος, αποκαλείται και Σέρρα, γιατί στον ποταμό Σέρα της Τραπεζούντας υπήρχαν οι πιο φημισμένοι χορευτές. Ο σημερινός χορός των Ποντίων είναι εξέλιξη του αρχαίου Πυρρίχιου, του πολεμικού χορού των αρχαίων Ελλήνων, που αποτελούσε μέρος στρατιωτικής εκπαίδευσης. 

T

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη και τον Όμηρο, o Πυρρίχιος ήταν ένοπλος χορός, ο οποίος χορευόταν από παιδιά, άντρες αλλά και γυναίκες. Περιείχε στροφές στα πλάγια, οπισθοχωρήσεις, πηδήματα και χαμηλώματα, επιθετικές κινήσεις και κινήσεις άμυνας και οι χορευτές έβγαζαν ζωηρές φωνές. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι ο Πυρρίχιος ήταν θείο δώρο των Θεών προς τους Ανθρώπους και τον διαχώριζε σε δύο είδη «τον ειρηνικόν» και «τον πολεμικόν».

Ο Πυρρίχιος σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου δημιουργήθηκε από τους Κουρήτες, όταν ο Δίας ήταν βρέφος. Οι Κουρήτες ήταν από τους πρώτους κατοίκους της Κρήτης και χόρεψαν πάνοπλοι έναν πολεμικό χορό για να καλύψουν το κλάμα του και να μην τον ακούσει ο Κρόνος που τον κυνηγούσε. Ο Στράβωνας αναφέρει ότι ο πρώτος που χόρεψε τον πολεμικό χορό ήταν ο γιος του Αχιλλέα, ο Πύρρος, επειδή χάρηκε που σκότωσε τον Ευρύπυλο, ενώ μερικοί υποστηρίζουν ότι τον χόρεψε ο Κουρήτης Πύρριχος πάνω από το σώμα του Πάτροκλου για να τον θρηνήσει.

Στα αρχαία κείμενα αναφέρεται ότι οι χορευτές ήταν παρατεταγμένοι σε στρατιωτική διάταξη, κρατούσαν ασπίδα και δόρυ και μιμούνταν κινήσεις στρατιωτών σε ώρα μάχης. Οι Αθηναίοι τον χόρευαν στα Παναθήναια και οι Σπαρτιάτες κατά τη διάρκεια πολεμικών αναμετρήσεων.

Στη διάρκεια των χρόνων οι Πόντιοι συνέχισαν να χορεύουν τον έντονο πολεμικό χορό, ο οποίος θεωρείται η πιο γνήσια εκδοχή του αρχαίου Πυρρίχιου. Οι χορευτές είναι άντρες, ντυμένοι με μαύρα ρούχα και οπλισμένοι, οι οποίοι στέκονται σε ευθεία παράταξη πιασμένοι χέρι χέρι με το κεφάλι ψηλά. Σταδιακά ο ρυθμός του χορού ανεβαίνει και παρά τις διαφοροποιήσεις που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου, συνεχίζει να ξεσηκώνει τα πλήθη. Σήμερα ο Πυρρίχιος είναι ένας παγκόσμιος χορός που εκφράζει την σύγχρονη οικουμενικότητα του ελληνισμού.

Κόκκινο ποτάμιOpen TVπολεμικός χορόςΜανούσος Μανουσάκηςπυρρίχιοςαρχαίος χορός