Πολιτισμός|23.12.2018 20:26

Όλοι ένα... με σουίνγκ, ροκ, μιούζικαλ και την ιστορία της Σταχτοπούτας

Αναστασία Κουκά

Μπήκαμε στην τελική ευθεία…Τα Χριστούγεννα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και η έλευση της νέας χρονιάς είναι τόσο κοντά µας που σχεδόν ακούµε την ανάσα της. Αναµφισβήτητα, οι γιορτινές ηµέρες προσφέρονται για εξόδους, βόλτες και διασκέδαση, και η Αθήνα διαθέτει πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές. Για µικρούς, αλλά και για µεγάλους.

Τόσο για κλασικά γούστα όσο και για ροκ διαθέσεις. Για χορούς και γλέντια µέχρι πρωίας, αλλά και για ήρεµα απογεύµατα µε εορταστικές µελωδίες και αξιόλογες παραστάσεις. Εµείς κάναµε µια επιλογή και σας παρουσιάζουµε µια σειρά προτάσεων που καλύπτουν ευρεία γκάµα προτιµήσεων. 

Εσείς δεν έχετε παρά να επιστρατεύσετε την καλύτερή σας διάθεση και να απολαύσετε τις λαµπερές αυτές ηµέρες. Καλές γιορτές και καλή διασκέδαση!

Μουσική

Μέρες που είναι το γλέντι, ο χορός και το τραγούδι επιβάλλονται… Όλα αυτά θα τα βρείτε στις «Γραµµές», όπου ο Σταµάτης Κραουνάκης και η µουσική συντροφιά του (βλ. Σπείρα Σπείρα) στήνουν τα βράδια ένα διονυσιακό µουσικό πανηγύρι χωρίς προηγούµενο, υπό τον τίτλο «Φίλα µε… στις Γραµµές». Τι και αν η συγκεκριµένη µουσική παράσταση παρουσιάζεται -ανανεωµένη, βέβαια- για δεύτερη συνεχή σεζόν.

Ο Σταµάτης Κραουνάκης µαζί µε τη... Σπείρα του εµφανίζεται στις «Γραµµές»

Η διάθεση παραµένει πιο ανεβασµένη από ποτέ, το ρεπερτόριο, που σπάει κάθε είδους µουσικά φράγµατα, δεν σε αφήνει να καθίσεις στο τραπέζι και η αίσθηση της παρέας, αυτού του «Όλοι ένα» που λέει και ο τίτλος, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά.

Το πρόγραµµα τροποποιήθηκε λόγω εορτών και έτσι θα δοθούν παραστάσεις στις 24, 26, 26 και 31 Δεκεµβρίου, αλλά και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, για να µπει το νέο έτος µε το… δεξί!

Από τις πιο ταιριαστές µουσικές συνεργασίες του φετινού χειµώνα, η «συνάντηση» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη µε τον Γιάννη Κότσιρα στη σκηνή της «Ακτής Πειραιώς» ενδείκνυται για εορταστική έξοδο. Εξαιρετικές φωνές, όµορφα ντουέτα, αγαπηµένα τραγούδια, πλούσιο ρεπερτόριο, όχι µόνον από την προσωπική δισκογραφία των δύο ερµηνευτών, αλλά και από το σύνολο του ελληνικού τραγουδιού, καλή διάθεση, ευχάριστη ατµόσφαιρα. Τι άλλο να ζητήσεις; «Βάλε το κόκκινο φουστάνι» και µετά «Πάρε µε αγκαλιά και πάµε»… Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι δύο ερµηνευτές θα βρίσκονται στις επάλξεις.

Λίγες µόλις εβδοµάδες µετά την επαναλειτουργία του, το ιστορικό «Αλσος» ετοιµάζεται για το πρώτο ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς της νέας του περιόδου. Για την ξεχωριστή αυτή βραδιά, λοιπόν, ετοιµάζεται ένα εορταστικό πάρτι µε νοσταλγική µελωδική διάθεση.

Ο πληθωρικός Δώρος Δηµοσθένους θα τραγουδήσει για το κοινό του Σινάτρα και του Ελβις αγαπηµένες επιτυχίες από τον κλασικό κινηµατογράφο.

Η Λένα Κιτσοπούλου θα περπατήσει σε ξεσηκωτικά σουίνγκ µονοπάτια, ενώ ο οικοδεσπότης του «Αλσους» Διονύσης Σαββόπουλος θα δώσει το σύνθηµα για την αντίστροφη µέτρηση µε τον δικό του µοναδικό τρόπο.

Όσοι πάλι έχετε πιο ροκ διαθέσεις κατηφορίστε προς τη Συγγρού και κατευθυνθείτε στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο». Εκεί θα συναντήσετε τις παραµονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τους αειθαλείς ροκάδες Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Νίκο Πορτοκάλογλου µαζί µε τον Βαγγέλη Γερµανό, ο οποίος προστέθηκε τις τελευταίες ηµέρες στη µουσική συντροφιά, αλλά και τη νεαρή Μιρέλα Πάχου, να ενώνουν τις φωνές και τα τραγούδια τους µε όµορφη διάθεση, ειλικρίνεια και απλότητα.

Θέατρο - Μιούζικαλ 

Βλέποντας τις πρώτες φωτογραφίες της Μαρίας Ναυπλιώτου ως Μαρίας Κάλλας, εντυπωσιαστήκαµε από την εκπληκτική οµοιότητά τους. Παρακολουθώντας, όµως, την παράσταση, αντιληφθήκαµε πως πρόκειται για ένα από τα πιο «δυνατά» και δικαίως επιτυχηµένα θεατρικά εγχειρήµατα της χρονιάς που ολοκληρώνεται σε λίγες ηµέρες. Δεν είναι εύκολο να αναµετρηθείς µε µια καλλιτεχνική προσωπικότητα του διαµετρήµατος της Κάλλας. Με το «MasterClass», όµως, που παρουσιάζεται στο νέο «Μικρό Χορν» (πρώην «Αµιράλ») αποδεικνύεται πως, όταν συνυπάρχει το ταλέντο µε τη σκληρή δουλειά, όλα είναι εφικτά. Το έργο, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, βασίζεται στο σεµινάριο που έδωσε η Μαρία Κάλλας, στις αρχές του ’70, στους µαθητές της περίφηµης µουσικής σχολής Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης. Ενα πραγµατικό σεµινάριο µουσικής, αλλά και υποκριτικής που αξίζει να δει κανείς. 

Κέντρο Πολιτισµού Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος. Μουσική, όνειρα, έρωτας… Αυτά είναι τα βασικά «συστατικά» του πολυβραβευµένου µιούζικαλ «Once» που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής, µέχρι τις 20 Ιανουαρίου, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, µε τη Μαρίνα Σάττι και τον Αποστόλη Ψυχράµη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το «Once», βασισµένο στην οµώνυµη κινηµατογραφική ταινία του 2007, µε την υπογραφή του Τζον Κάρνεϊ στο σενάριο και στη σκηνοθεσία, είναι µια παράσταση φρέσκια, ανάλαφρη, αλλά και εξαιρετικά προσεγµένη. Μιλά για το κυνήγι των νεανικών ονείρων και την απογοήτευση, περιγράφει την δύναµη του έρωτα αλλά τη µοναξιά. Μα πάνω απ’ όλα µας υπενθυµίζει ότι, όταν πιστεύουµε βαθιά σε κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να µην το καταφέρουµε.

Το πολυβραβευµένο µιούζικαλ «Once» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Όσοι δεν προλάβατε µέχρι τώρα να παρακολουθήσετε τη νεανική όπε - ρα της Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» σπεύσατε. Η παράσταση θα φιλοξενείται στην υπέροχα στολισµένη Στέγη του Ιδρύµατος Ωνάση έως και τις 9 Ιανουαρίου. Στο πρωτοποριακό αυτό ανέβασµα, το οποίο βασίζεται σε ένα παραµύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν που δεν παρουσιάστηκε ποτέ λόγω τεχνικών προβληµάτων και µουσικών δυσκολιών, η όπερα συναντά την τέχνη του animation, δηµιουργώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο καλλιτεχνικό µείγµα. Ο ηλεκτρονικός µουσικός κόσµος της δηµιουργού που σφράγισε τη θρυλική «Λιλιπούπολη», µε την οποία µεγάλωσαν γενιές και γενιές, «συνδιαλέγεται» αρµονικά µε το παραµύθι και το animation, παρασύροντας το κοινό, παιδικό, εφηβικό και ενήλικο, σε ένα ταξίδι φαντασιακό και συναρπαστικό.

Χορός 

Η ιστορία της Σταχτοπούτας ζωντανεύει έως τις 29 Δεκεµβρίου στην Αίθουσα «Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τα περίφηµα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο. Πρόκειται για µια πρωτοποριακή παράσταση µε την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή του διεθνώς καταξιωµένου χορευτικού οργανισµού Ζαν-Κριστόφ Μαγιό και την υπέροχη µουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Εδώ η ιστορία της χωριατοπούλας που παντρεύεται τον πρίγκιπα αποδοµείται, καθώς η Σταχτοπούτα είναι ένα αληθινό κορίτσι της διπλανής πόρτας που ζει, ερωτεύεται και προσπαθεί να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Κέντρο Πολιτισµού Ιδρυµα Σταύρος Νιάρχος: Το διασηµότερο µπαλέτο όλων των εποχή, «Η λίµνη των κύκνων», είναι από εκείνες τις παραστάσεις που πρέπει να δει κανείς τουλάχιστον µία φορά στη ζωή του. Και η εκδοχή που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Ρήγος στην Εθνική Λυρική Σκηνή έως τις 29 Δεκεµβρίου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σε αυτήν τη νέα ανάγνωση οι ξεχωριστές µελωδίες του Τσαϊκόφσκι συνοµιλούν µε την πρωτότυπη χορογραφία των Πετιπά - Ιβάνοφ και το νεωτεριστικό πνεύµα του Ρήγου. Το αποτέλεσµα αυτού του καλλιτεχνικού διαλόγου αποτελεί µια πρωτοποριακή νέα «ανά - γνωση» του κλασικού και αγαπηµένου µπαλέτου.

Ο Καρυοθραύστης παρουσιά - ζεται από το Εθνικό Μπαλέτο της Αγίας Πετρούπολης στο Christmas Theater

Christmas Theater: Η δηµοφιλέστερη και πλέον αγαπηµένη χριστουγεννιάτικη ιστορία, ο «Καρυοθραύστης», ζωντανεύει µέσα από την τέχνη του κλασικού χορού. Το υπέροχο έργο του Τσαϊκόφσκι, που αποτελεί το σήµα κατατεθέν των Χριστουγέννων σε ολόκληρο τον κόσµο, παρουσιάζεται έως τις 30 Δεκεµβρίου στο Christmas Theater στο Γαλάτσι. Εκεί, στο πρώτο θεµατικό θέατρο της Αθήνας, το Εθνικό Μπαλέτο της Αγίας Πετρούπολης, µε σολίστ από τα περίφηµα Μπαλέτα Μαριίνσκι και µε ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, πληµµυρίζει µε ονειρόσκονη και µαγεία τις καρδιές των µικρών και µεγάλων θεατών τους. Γιατί µόνο όταν πιστεύεις στα όνειρα υπάρχει περίπτωση να τα δεις να πραγµατοποιούνται.

μιούζικαλθέατρομουσική