Πολιτισμός|16.11.2020 18:15

Ξανθούλης, Διαμαντοπούλου και Ίδρυμα Γουλανδρή: Δωρεάν online εκδηλώσεις για αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Διανύουμε αισίως τη δεύτερη εβδομάδα του νέου lockdown και η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει ριζικά. Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα μέσα στην οποία καλούμαστε όλοι να λειτουργήσουμε. Τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι για να διασκεδάσουμε είναι συγκεκριμένα και πολλές φορές η ώρα δεν περνάει με τίποτα. Γι' αυτό, εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις πιο αξιόλογες δωρεάν online εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, ώστε να περάσετε τον χρόνο σας μέσα στο σπίτι πιο δημιουργικά και εποικοδομητικά.

Δευτέρα (16/11)

«Stand up Tragedy» και «Μάρτυρες των Αθηνών» σε ψηφιακή μορφή από το θέατρο Σταθμός

To Θέατρο Σταθμός συνεχίζει το ψηφιακό του πρόγραμμα δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατρόφιλο κοινό να παρακολουθήσει χωρίς καμία επιβάρυνση τις παραστάσεις του. Έτσι, λοιπόν, το «Stand up Tragedy» που θα έκανε πρεμιέρα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός μπορείτε να παρακολουθήσετε μέχρι και την Τρίτη 17 Νοεμβρίου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας στην ιστοσελίδα stathmostheatro.gr, ενώ η παράσταση «Μάρτυρες των Αθηνών», που δε μεταδόθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στις 5/11 – όπως είχε ανακοινωθεί, θα μεταδοθεί απόψε στις 20:30 live streaming, από το κανάλι της «Περιφέρειας Αττικής» στο ΥouΤube. 

Το Φεστιβάλ Δράμας συμμετέχει στο Ψηφιακό Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το Φεστιβάλ Δράμας συμμετέχει με πέντε μικρού μήκους ταινίες στο ψηφιακό πολιτιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι ταινίες θα προβληθούν δωρεάν την Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού όπου παρουσιάζεται το ψηφιακό πολιτιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας και θα έχουν αγγλικούς υπότιτλους καθώς θα απευθύνονται (και) στο διεθνές κοινό, δίνοντας μια καλή ευκαιρία στους απανταχού θιασώτες της μικρού μήκους να πάρουν μια γεύση από την ελληνική σύγχρονη παραγωγή.

Οι ταινίες που προτείνει το Φεστιβάλ, και οι οποίες εντάσσονται στην θεματική «Επενδύοντας στο μέλλον – Τα δικαιώματα των νέων», πραγματεύονται καυτά θέματα στην σύγχρονη Ευρώπη: ανήλικοι και μετανάστευση, παιδιά ασυνόδευτα, παιδιά-θύματα φτώχειας ή σχολικού εκφοβισμού, κλιματική αλλαγή, δημόσια υγεία και περιορισμός άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σεμινάριο Αυτογνωσίας: Συναισθηματική Νοημοσύνη

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακαλύψεις σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου υπάρχει ένα διαφορετικό είδος ευφυϊας που είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που έχουν υγιείς διαπροσωπικές, επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις. Πρόκειται για την συναισθηματική νοημοσύνη ή νοημοσύνη της καρδιάς που διαθέτει ένας άνθρωπος που έχει ενσυναίσθηση, αυτοεπίγνωση, επιμονή και αλτρουϊσμό. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 20:00 μέσω της πλατφόρμας zoom.  

Η Άννα Διαμαντοπούλου μιλά για το νέο βιβλίο της «Από το Ντεσεβό στο Drone»

Το Public και οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν, τη Δευτέρα 16/11 στις 19:00, σε μια διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Διαμαντοπούλου με τον Μάκη Προβατά, «Από το Ντεσεβό στο Drone. Πρόοδος και ειρήνη για τον 21ο αιώνα». Ένα γενναίο βιβλίο που προσφέρει καίριες αναλύσεις πάνω στις μεγάλες τάσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο μας, πάνω στο πώς φτάσαμε ως εδώ, πάνω στις συνέπειες των παλαιότερων πολιτικών μας επιλογών.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η Άννα δεν περιορίζεται στην ανάλυση του παρελθόντος. Αντιθέτως, προσφέρει συγκροτημένες και απτές ιδέες για την ανανέωση της πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα βιβλίο όσο πρέπει εικονοκλαστικό, ένα βιβλίο που αρνείται πεισματικά την προσκόλληση σε ξεπερασμένα διανοητικά σχήματα. Αλλά πάνω απ' όλα, ένα βιβλίο-έκκληση για δράση, προς όλους όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ευρώπης και της δημοκρατίας.

Τετάρτη (18/11)

Ο Κώστας Ακρίβος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Ιστορία ενός οδοιπόρου: Στρατής Δούκας»

Το Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας προσκαλούν, την Τετάρτη (18/11) στις 19:00, στη διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Ακρίβου, «Ιστορία ενός οδοιπόρου: Στρατής Δούκας». Μέσα από το βιβλίο, οι αναγνώστες έρχονται σε επαφή με το μεγάλο ταξίδι της ζωής ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων συγγραφέων, τα σημαντικότερα έργα του, τα σπουδαία γεγονότα και τις προσωπικότητες της εποχής με τις οποίες σχετίσθηκε. Μαζί του συνομιλεί ο Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Ε.Κ.Π.Α., Μάνος Στεφανίδης.

Πέμπτη (19/11)

Ίδρυμα Ωνάση: Δωρεάν διαδικτυακή συζήτηση «Dramaturgy NOW»

Στο πλαίσιο του θεατρικού φεστιβάλ «FUTURE N.O.W.» της Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, διοργανώνεται την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 202019:00 - 21:00, η δωρεάν διαδικτυακή συζήτηση «Dramaturgy NOW». Ένα open forum, ανοιχτό στο κοινό, για τις προκλήσεις και τον ρόλο της δραματουργίας των παραστατικών τεχνών σήμερα, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom. Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της εκδήλωσης, η ανοιχτή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. Παράλληλα, θα βιντεοσκοπηθεί προκειμένου να αποτελέσει οπτικοακουστικό υλικό το οποίο θα διατίθεται και θα παρουσιάζεται στο κοινό μέσω διαδικτυακών πλατφορμών του Ιδρύματος Ωνάση.

«Ψηφιακό παιχνίδι για μεγάλους» από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και τη seveneleven

Σε συνέχεια της πρωτότυπης δράσης «Παιχνίδι για μεγάλους στο Μουσείο», η οποία πραγματοποιήθηκε από την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2019, έως και τον Μάρτιο του 2020, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή συνεχίζει τη συνεργασία του με τη seveneleven και παρουσιάζει τη νέα σειρά διαδικτυακών διαδραστικών ξεναγήσεων «Ψηφιακό παιχνίδι για μεγάλους», ειδικά σχεδιασμένη για άτομα άνω των 65 ετών

Η τέχνη αποτελεί κοινωνικό πνευματικό αγαθό και μέρος του οράματος του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή είναι να παρέχει σε όλα τα άτομα τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν. Η δράση πραγματοποιείται διαδικτυακά κάθε Πέμπτη στις 19:00 έως 25 συμμετοχές ανά διαδικτυακή συνάντηση. Ελεύθερη συμμετοχή μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο goulandris.gr

17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Copyright: Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει, από τις 19 έως τις 29 Νοεμβρίου 2020, τη 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με ένα εξ’ ολοκλήρου διαδικτυακό πρόγραμμα φεστιβάλ, εκδηλώσεων, δράσεων, επαγγελματικών συναντήσεων για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά του βιβλίου, αλλά και τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 17ης ΔΕΒΘ θα μεταδίδεται διαδικτυακά από τη νέα ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της έκθεσης, μέσα από δύο κατάλληλα εξοπλισμένα στούντιο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Ο Γιάννης Ξανθούλης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Ζωή μέχρι χθες»

Ο Ianos και οι εκδόσεις Διόπτρα πραγματοποιούν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, στις 18:00, διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου «Ζωή μέχρι χθες» του Γιάννη Ξανθούλη. Στην εκδήλωση, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από το Ianos Radio, το κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του Ιανού, ο βραβευμένος συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Νίκο Θρασυβούλο.

Στο νέο του μυθιστόρημα ο Γιάννης Ξανθούλης περιγράφει την περιπετειώδη ζωή μιας αντισυμβατικής και ανατρεπτικής γυναίκας που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από μισό αιώνα απουσίας. Τα πάντα έχουν αλλάξει, όμως αυτό που αναζητά παραμένει ίδιο. Και μόνος σύμμαχος για να το βρει είναι οι αναμνήσεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Πλησιάζοντας τον θάνατο»

Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στις 20:15, οι εκδόσεις Ίκαρος και το Public σας προσκαλούν σε μια διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «Πλησιάζοντας τον θάνατο: Τα πέντε στάδια του πένθους». Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το βιβλίο της Elisabeth Kübler-Ross κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ψυχολογικές μελέτες του 20ού αιώνα, που επηρέασε βαθιά τους τομείς της ψυχικής υγείας και της έρευνας σχετικά με τον άνθρωπο.

Η Αμερικανοελβετίδα ψυχίατρος, όπως είναι πολύ γνωστό, εισήγαγε τη θεωρία για τα «πέντε στάδια του πένθους» που διατρέχει ο καταληκτικός ασθενής: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. Μέσω συνεντεύξεων και συνομιλιών, η Kübler-Ross διερεύνησε πώς ο επικείμενος θάνατος επηρεάζει τον ασθενή, τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται κοντά του, καθώς και το οικογενειακό του περιβάλλον, και διαμόρφωσε τη θεωρία της, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς στον χώρο της ψυχιατρικής.

Παρασκευή (20/11)

Προβολή ισπανικής ταινίας «Συνάντηση με μια γυναίκα»

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στις 21.00 έως και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στις 21.00 θα προβληθεί δωρεάν και διαδικτυακά η ισπανική ταινία «Βίαιη εποχή / A estación violenta» του Άντσος Φαζάνς. Η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια του κινηματογραφικού κύκλου «Νέες Σινεφιλίες: Ο άλλος ισπανικός κινηματογράφος» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ της Σεβίλλης.

Η ζωή δεν είναι ακίνδυνη. Μπορεί να είναι εξαντλητική και απογοητευτική. Ο Μανουέλ θα ήθελε να είναι συγγραφέας αλλά αντ’ αυτού ζει παγιδευμένος στη ρουτίνα του, ανίκανος να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα του. Το καλοκαίρι και η απροσδόκητη επανένωση με τους καλύτερους φίλους της νιότης του θα πυροδοτήσει όλες τις εντάσεις του. Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μανουέλ Χαμπόις. Κατάλληλο για ηλικίες άνω των 16 ετών.

Ίδρυμα ΓουλανδρήΜεταίχμιοΊκαροςΔιόπτραΊδρυμα Ωνάση