Πολιτισμός|02.01.2019 20:34

Ποδαρικό µε «λουκέτο» στο ΚΘΒΕ

Μαρία Ριτζαλέου

Κλειστές είναι σήµερα και αύριο όλες οι σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) έπειτα από τη συνέχιση των στάσεων εργασίας που αποφάσισε το Σωµατείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ως… προληπτική αντίδραση για την επικείµενη υπογραφή της συλλογικής σύµβασης εργασίας των ηθοποιών.

Το ΚΘΒΕ είναι κλειστό για δεύτερη εβδοµάδα και σύµφωνα µε τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Γιάννη Αναστασάκη, έχουν ήδη χαθεί 100.000 ευρώ, χρήµατα τα οποία αντιστοιχούν περίπου στην ετήσια αύξηση του 7% που προτείνει η διοίκηση του θεάτρου στους ηθοποιούς.

Και όλα αυτά σε µια χρονική στιγµή που το χρέος των 9 εκατ. ευρώ που παρέλαβε η διοίκηση του Αρη Στυλιανού και του Γ. Αναστασάκη το 2015 έχει µηδενιστεί, καθώς λίγο πριν από την εκπνοή του 2018 η υπουργός Πολιτισµού, Μυρσίνη Ζορµπά, υπέγραψε µια έκτακτη επιχορήγηση 1.250.000 ευρώ – όσο ακριβώς ήταν το υπόλοιπο του χρέους. «Είναι άδικο και αδιανόητο αυτό που συµβαίνει µε το ΚΘΒΕ αυτές τις ηµέρες. Είναι άδικο για τους ηθοποιούς που θα έπαιζαν σε γεµάτα θέατρα και αδιανόητο γιατί δεν µπορεί οι συνδικαλιστές να ζητούν από τη διοίκηση να παρανοµήσει και να κατηγορηθεί για απιστία. Ακόµη πιο άδικο ωστόσο είναι για τους θεατές που είχαν κλείσει εισιτήρια για να παρακολουθήσουν παραστάσεις» δήλωσε ο Γ. Αναστασάκης στο «Εθνος».

Η συλλογική σύµβαση εργασίας των ηθοποιών έληξε στις 31 ∆εκεµβρίου 2018 και σε µια προσπάθεια να βρεθεί συµβιβαστική λύση η διοίκηση πρότεινε -µέσω και της τριµερούς συνάντησης που έγινε την περασµένη εβδοµάδα στο υπουργείο Εργασίας- να δοθεί µία παράταση τριών µηνών. Το ΣΕΗ όµως δεν το δέχτηκε και συνεχίζει τις στάσεις εργασίας, ενώ για την Πέµπτη είναι προγραµµατισµένη νέα γενική συνέλευση και νέα ψηφοφορία.

Από το 2010 η συλλογική σύµβαση των ηθοποιών προβλέπει µείωση της τάξης του 10% σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία, και µάλιστα η ίδια σύµβαση έχει υπογραφεί για την επόµενη χρονιά από το Εθνικό Θέατρο. Οι ηθοποιοί έχουν προσφύγει δικαστικά για τη µείωση αυτή και η απόφαση του δικαστηρίου αναµένεται τους επόµενους µήνες.

Επιχειρώντας να αρθεί το αδιέξοδο και δεδοµένου ότι τα οικονοµικά του θεάτρου βρίσκονται σε καλό επίπεδο, η διοίκηση πρότεινε στους ηθοποιούς να δοθεί µια αύξηση 7%, αλλά εκείνοι δεν τη δέχτηκαν ζητώντας να απαλειφθεί η µείωση του 10%. Και επειδή έχουν χαθεί τα χρήµατα των παραστάσεων µέσα στις γιορτές, η διοίκηση υπαναχωρεί και δηλώνει ότι δεν ισχύει πλέον η πρότασή της για αύξηση του 7%.

«Η Νοµική Υπηρεσία δήλωσε ρητά ότι πρέπει να τηρηθεί ο νόµος, διαφορετικά θα διωχθούµε για απιστία, και η απάντηση ήταν “πηγαίνετε στα δικαστήρια και θα είµαστε απέξω να διαδηλώνουµε υπέρ σας”. Αυτά δεν είναι σοβαρά επιχειρήµατα», λέει στο «Εθνος» ο Γ. Αναστασάκης και προσθέτει: «∆υστυχώς οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ είτε δεν κατάλαβαν την αλλαγή των συνθηκών τα τελευταία 3,5 χρόνια, είτε δεν θέλουν να καταλάβουν. Θλίψη και οργή προκαλούν αυτές οι στάσεις εργασίας και η γενικότερη στάση τους, αλλά παραµένω ψύχραιµος».

Αναφορικά µε τη συλλογική σύµβαση εργασίας που υπογράφηκε από το Εθνικό Θέατρο και προβλέπει τη µείωση του 10%, ο Γ. Αναστασάκης αναρωτιέται: «Γιατί το ΣΕΗ ακολουθεί την τακτική για δύο µέτρα και δύο σταθµά;».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, στους κόλπους των ηθοποιών επικρατεί προβληµατισµός για τις συνεχιζόµενες στάσεις εργασίας, και στην αυριανή γενική συνέλευση αρκετοί θα προτείνουν να δοθεί µια τρίµηνη παράταση στην ισχύουσα σύµβαση και να συνεχιστούν οι συζητήσεις µε τη διοίκηση του θεάτρου.

απεργίαΚΘΒΕ