Πολιτισμός|02.05.2021 12:07

Ολυμπία Δουκάκη: To Χόλιγουντ αποχαιρετά την Ελληνίδα ηθοποιό - Η τελευταία της εμφάνιση στο Netflix

Άγγελος Γεραιουδάκης

Καρδιά τρυφερή, μικρού παιδιού. Κρυμμένη πίσω από μία μορφή σχεδόν βιβλική, πνεύμα ανήσυχο και ψυχή αγαθή που αγαπούσε τη ζωή. Η χαρισματική ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, Ολυμπία Δουκάκη, που αρνήθηκε ν' αλλάξει το επώνυμο της και αφιέρωσε τη ζωή της στην 7η Τέχνη, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 90 ετών, στο σπίτι της, στη Νέα Υόρκη. «Μετά από μήνες προβλημάτων υγείας, τελικά αναπαύθηκε εν ειρήνη και πήγε να συναντήσει τον Λούις» έγραψε ο αδερφός της Απόλλωνας που επιβεβαίωσε τον θάνατό της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού στο Facebook. Στο πλευρό της ήταν η κόρη της, Κριστίνα Ζόριτς.

Η Ολυμπία Δουκάκη, η οποία γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη από Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 και αμέσως άρχισε την καριέρα της στο θεατρικό σανίδι, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Ο ρόλος της ως μητέρα της Cher στο «Moonstruck», κατάφερε να την κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό και να την τοποθετήσει στη σφαίρα των μεγάλων αστεριών του Χόλιγουντ. 

«Κατά την προσπάθειά μου να γίνω ηθοποιός δέχτηκα πιέσεις ν' αλλάξω το όνομά μου. Αρνήθηκα να το κάνω γιατί είχα πολεμήσει στους δρόμους, γι’ αυτό και ήξερα ότι κάτι τέτοιο θα καταστενοχωρούσε τους γονείς μου. Μπορεί να μην ένιωθα ότι ανήκα σε μια κοινότητα, αλλά σεβόμουν τους γονείς μου. Ένιωθα ότι αποτελώ κομμάτι τους» είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Ολυμπία Δουκάκη (Copyright: AP Photo/Damian Dovarganes, File)

Η πορεία της στη μεγάλη οθόνη συνεχίστηκε με ρόλους στο φιλμ «Look Who's Talking» (1989) και τις συνέχειές του με τον Τζον Τραβόλτα και την Κέρστι Άλι, την ταινία «Steel Magnolias» (1989) με τη Σίρλεϊ Μακλέιν, τη Σάλι Φιλντ και την Τζούλια Ρόμπερτς, την ταινία «Mighty Aphrodite» του Γούντι Άλεν (1995), ή το φιλμ «Mr. Holland's Opus» (1995), με τον Ρίτσαρντ Ντρέιφους. «Η κόρη μου πήγαινε πανεπιστήμιο με δάνειο και εγώ έπαιζα οποιοδήποτε τηλεοπτικό ρολάκι μου δινόταν, προκειμένου να βγάζω χρήματα. Πιεζόμουν. Δεν ήμουν μια ωραία εικόνα» είχε δηλώσει.

Το Όσκαρ

Την ώρα που η Γκλεν Κλόουζ (Glenn Close) ανακοίνωσε το όνομα της Δουκάκη στην 60η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, η ηθοποιός σκεφτόταν «μακάρι να ήταν εδώ ο πατέρας μου», ενώ όλοι οι υπόλοιποι αναφώνησαν πως επιτέλους η δουλειά και το ταλέντο αυτής της γυναίκας αναγνωρίστηκαν. Η ταινία «Moonstruck», η οποία θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες χολιγουντιανές ρομαντικές κομεντί που γυρίστηκαν ποτέ, της χάρισε το βραβείο Β΄ Γυναικείου ρόλου.

Παράλληλα, η Ολυμπία Δουκάκη, στο τέλος της σύντομης ομιλίας της, ύψωσε το χρυσό αγαλματίδιο και φώναξε: «πάμε Μάικλ», καθώς εκείνη την περίοδο ο ξάδερφός της, Μάικλ Δουκάκης, μαχόταν για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ώστε να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η ηθοποιός ελληνικής καταγωγής, που χειριζόταν μαεστρικά ρόλους που απαιτούσαν δηκτικό, ανέκφραστο χιούμορ, ήταν επίσης υποψήφια για βραβεία Emmy χάρη σε ρόλους που ενσάρκωσε σε τηλεοπτικές σειρές το 1991, το 1998 και το 1999. Τη δεκαετία του '70 ίδρυσε το «Whole Theater» στο Μοντκλέρ, στο Νιού Τζέρζι, προάστιο της Νέας Υόρκης.

To Χόλιγουντ αποχαιρετά την Ελληνίδα ηθοποιό

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Cher αναφέρθηκε στον θάνατο της Ολυμπίας Δουκάκη μέσω Twitter, χαρακτηρίζοντάς την «καταπληκτική ηθοποιό» και προσθέτοντας «πως μίλησα μαζί της πριν από τρεις εβδομάδες.

T

«Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπημένη». Άλλη μια οσκαρική ηθοποιός, η Βαϊόλα Ντέιβις (Viola Davis), χαρακτήρισε τη Δουκάκη «την τέλεια ηθοποιό», η οποία «έκανε τους πάντες γύρω της καλύτερους» και «ήταν χαρά να συνεργάζεσαι μαζί της».

T

To ντοκιμαντέρ για την Ολυμπία Δουκάκη

Πριν από λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ολυμπία» του Κύπριου σκηνοθέτη Χάρη Μαυρομιχάλη, το οποίο καταγράφει τη συναρπαστική ιστορία της Ολυμπίας Δουκάκη, μέσα από την ειλικρινή εξιστόρηση της ίδιας, αλλά και μέσα από τις αφηγήσεις ανθρώπων που τη γνώρισαν, εργάστηκαν μαζί της, έγιναν φίλοι και φίλες της.

Τo κινηματογραφικό βεριτέ στυλ της ταινίας επιτρέπει στο κοινό να κινείται συνεχώς και με άνεση ανάμεσα στις πρόβες, τα εργαστήρια, την οικογενειακή ζωή και το ταξίδι με την κόρη και τις εγγονές της στο προγονικό σπίτι της στην Ελλάδα.

Η τελευταία της εμφάνιση στο Netflix

Πέρα από τις εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις και ταινίες στις οποίες έχει συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια, η Ολυμπία Δουκάκη υπήρξε πάντα πρωτοπόρος σε αγώνες που σχετίζονταν με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, ήταν από τις πρώτες ηθοποιούς που επιχείρησε να σπάσει ένα μεγάλο ταμπού, υποδυόμενη, το 1993, στη μίνι τηλεοπτική σειρά «Tales of the City» (Ιστορίες της Πόλης), μία τρανσέξουαλ, προκαλώντας θαυμασμό, αλλά και αντιδράσεις από τους συντηρητικούς αμερικανικούς κύκλους.

To 2019, το Netflix αποφάσισε να αναβιώσει τη δραματική σειρά, που βασίζεται στα βιβλία του Αρμιστεντ Μόπιν, για να δώσει ένα πιο σύγχρονο και φρέσκο στίγμα της LGBTQ κοινότητας με πρωταγωνίστριες ξανά την Ολυμπία Δουκάκη και τη Λόρα Λίνεϊ. H σειρά ακολουθεί την Μαίρη Ανν, η οποία επιστρέφει είκοσι χρόνια μετά στο Σαν Φρανσίσκο για να συναντηθεί ξανά με την κόρη της Σόνα και τον πρώην σύζυγό της Μπράιαν, αφού τους άφησε για να κυνηγήσει την καριέρα της.

Ξεφεύγοντας από την κρίση μέσης ηλικίας που της δημιούργησε η δήθεν άψογη ζωή της στο Κονέκτικατ, η Μαίρη Ανν μπαίνει ξανά στην τροχιά της ζωής της Άννα Μάντριγκαλ, των ανθρώπων που νιώθει σαν οικογένεια και μιας νέας γενιάς queer κατοίκων της οδού Μπάρμπαρι 28.

Η γυναίκα που έκανε τους Έλληνες υπερήφανους σε ολόκληρο τον κόσμο

Η Ολυμπία Δουκάκη ήταν μια γυναίκα που επέλεξε να παραμείνει ταπεινή και ευάλωτη. Είχε απέραντο χιούμορ και της άρεσε να γελά, να τραγουδά και να αστειεύεται με τους γύρω της. Παντρεύτηκε τον ηθοποιό Λούι Ζόριτς (Louis Zorich), ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018. Απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, την Κριστίνα, τον Πίτερ και τον Στεφάν.

Ολυμπία Δουκάκη (Copyright: AP Photo/Jeff Chiu, File)

Η πολυβραβευμένη καλλιτέχνις αντιμετώπιζε τη ζωή με αισιοδοξία, θάρρος και τόλμη. Ακόμα και στις δυσκολίες που μπορεί να βρέθηκαν στο δρόμο της, εκείνη δε δίσταζε να τις αντιμετωπίζει χωρίς να λυγίζει από το φόβο. «Θέλω να κάνω κάτι που να με φοβίζει. Αν δεν με φοβίζει, ποιο είναι τότε το νόημα να το κάνω;». Η Ολυμπία Δουκάκη ερωτεύτηκε το θέατρο, αγάπησε την τηλεόραση και λάτρεψε τη ζωή.

Διαβάστε επίσηςΈλενα Ακρίτα στο ethnos.gr: Πώς νίκησα την κατάθλιψη - Είμαι κομμένη εδώ και χρόνια από την ΕΡΤ

Ολυμπία ΔουκάκηςθάνατοςNetflix