Πολιτισμός|18.01.2019 14:52

Βάγκνερ και ντοµάτες στον Θεσσαλικό Κάµπο

Newsroom

Σε ένα χωριό του Θεσσαλικού Κάµπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν µια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη µουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να παίρνουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσµια αγορά µε τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντοµάτας.

Η αληθινή ιστορία των Θεσσαλών καλλιεργητών αποτυπώνεται στο ντοκιµαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντοµάτες» µε την υπογραφή της Μαριάννας Οικονόµου, που θα κάνει πρεµιέρα στο επίσηµο πρόγραµµα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηµατογράφου του Βερολίνου το οποίο θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Το ντοκιµαντέρ αυτό είναι µέλος της… παρέας των ελληνικών παραγωγών που ετοιµάζονται να ταξιδέψουν στη φετινή Μπερλινάλε: ήδη από τον Δεκέµβριο γνωρίζουµε για τη συµµετοχή του Σύλλα Τζουµέρκα στο τµήµα του Πανοράµατος µε την ταινία «Το θαύµα της θάλασσας των Σαργασών», ενώ στη γερµανική µητρόπολη θα πάρει το βάπτισµα του πυρός και το «Μαγικό δέρµα» του Κωνσταντίνου Σαµαρά, το οποίο θα κάνει διεθνή πρεµιέρα στο παράλληλο τµήµα της Εβδοµάδας Κριτικής.

Πού, όµως, θα προβληθεί το «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντοµάτες» και τι είναι το «Μαγικό δέρµα»; Η ταινία τεκµηρίωσης της ντοκιµαντερίστριας Μ. Οικονόµου, η οποία βραβεύτηκε διεθνώς και έκανε αίσθηση µε το ντοκιµαντέρ «Ο πιο µακρύς δρόµος», που ασχολείται µε µία πλευρά του µεταναστευτικού προβλήµατος στην Ελλάδα, θα έχει την τιµητική της πρεµιέρα στο Culinary Cinema, το τµήµα του φεστιβάλ που προβάλλει ταινίες-τροφή για σκέψη γύρω από τις απολαύσεις, αλλά και τις σκοτεινές πλευρές της διατροφής. «Με χιουµοριστική και ποιητική διάθεση, η ταινία µιλά για τη δύναµη των ανθρώπινων σχέσεων, τη σηµασία να βλέπει κανείς τη ζωή µε διαφορετική µατιά και να επαναπροσδιορίζεται σε δύσκολους καιρούς, µας πληροφορούν οι συντελεστές του φιλµ.

Για το «Μαγικό δέρµα», την πρώτη µεγάλου µήκους ταινία του Κωνσταντίνου Σαµαρά, ενός νεοεµφανιζόµενου σκηνοθέτη ο οποίος έχει µαθητεύσει στο πλευρό του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το φεστιβάλ σχολιάζει ότι η ταινία του «έρχεται αντιµέτωπη µε το Greek Weird Wave µε αυτοπεποίθηση, δηµιουργώντας συνδέσεις µε τη δουλειά του κινηµατογραφικού αναρχικού Νίκου Παναγιωτόπουλου».

Στην Μπερλινάλε, που παραδοσιακά ενισχύει το ελληνικό σινεµά, δίνουν ραντεβού ακόµη οι Ελίνα Ψύκου και Θάνος Αναστόπουλος µε νέες ταινίες στο τµήµα της αγοράς