Πολιτισμός|22.01.2019 12:04

Λιποθυμίες από ακραίες σκηνές σεξ και βίας σε παράσταση της Κέιτ Μπλάνσετ

Newsroom

H παράσταση «When We Have Sufficiently Tortured Each Other» (Όταν έχουμε πια βασανίσει αρκετά ο ένας τον άλλον) του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου, με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ, έχει διχάσει το θεατρόφιλο κοινό της Βρετανίας. 

Στην πρεμιέρα της παράστασης, όπως αναφέρουν οι Times, μία ηλικιωμένη γυναίκα λιποθύμησε και παρέστη ανάγκη να διακομιστεί σε νοσοκομείο. Ο λόγος αναφέρεται ότι ήταν οι βίαιες σκηνές της παράστασης, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολλούς ως απόλυτα ακατάλληλες και πρωτοφανείς για τα θεατρικά χρονικά.

Οι σκηνές του «When We Have Sufficiently Tortured Each Other» περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων sex toys, ένα άγριο όργιο που συμβαίνει σ' ένα αυτοκίνητο και αρκετή βία κατά των γυναικείων χαρακτήρων της παράστασης. 

Μετά το περιστατικό, το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας - όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Daily Mail - αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση και να στείλει e-mail στους κατόχους εισιτηρίων ότι το έργο περιλαμβάνει σκηνές αυστηρά για ενήλικους, που ενδέχεται να προκαλέσουν «αναστάτωση», ενώ απαγορεύουν ρητά και κατηγορηματικά τη λήψη φωτογραφιών από την παράσταση.

T

Γιατί τόση βία;

Το νέο έργο του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου - όπως αναφέρει η διαδικτυακή σελίδα του θεάτρου -  σπάει τα στεγανά της σύγχρονης συζήτησης για να εξερευνήσει τη βίαιη φύση της επιθυμίας και τους ρευστούς, περίπλοκους ρόλους που παίζουν οι γυναίκες και οι άντρες.

Βασίζεται στη νουβέλα του Σάμιουελ Ρίτσαρντσον, «Πάμελα» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1740 και αναφέρει την ιστορία «έξι χαρακτήρων που παρασύρονται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι σεξουαλικής κυριαρχίας και υποταγής»

Η παραγωγή αυτή φέρνει ξανά κοντά τον Μάρτιν Κριμπ (Attempts on her Life, In the Republic of Happiness) και την σκηνοθέτη Κέιτι Μίτσελ (Waves, Cleansed). Η Κέιτ Μπλάνσετ κάνει το ντεμπούτο της στο Εθνικό Θέατρο μαζί με τον Στέφεν Ντιλέιν, που επιστρέφει για πρώτη φορά μετά το «The Coast of Utopia» του 2002. 

Οι θεατές βλέπουν τη βίαιη, σεξουαλική σχέση ανάμεσα σε μία γυναίκα, την Μπλάνσετ, με τον εργοδότη της, τον σταρ του «Game of Thrones», Στίβεν Ντιλέιν και τη σκηνοθεσία έχει μια γυναίκα!

T

Η Μπλάνσετ υπερασπίζεται την παράσταση

Μιλώντας στον Guardian πριν από μερικές ημέρες, η Μπλάνσετ αναφέρθηκε στην παράσταση λέγοντας ότι «πάντα έβλεπε το θέατρο ως πρόκληση». 

«Ορισμένοι μπορεί να εξοργιστούν, άλλοι να σαστίσουν, άλλοι να ενθουσιαστούν. Πάντα η συζήτηση μετά την παράσταση είναι και η πιο σημαντική», σημείωσε η 49χρονη ηθοποιός. Στην ίδια συνέντευξη ο Ντιλέιν είχε δηλώσει: «Είναι η αρχετυπική ιστορία "η Πεντάμορφη και το Τέρας" ή καλύτερα για να είμαι πιο ωμός, το αρπακτικό και το θήραμα». 

Η φράση με την οποία ξεκινάει η παρουσίαση της παράστασης στη διαδικτυακή σελίδα του Εθνικού Θεάτρου τα λέει όλα:

«Έλα λοιπόν, κλείδωσε τις πόρτες να δούμε τι θα γίνει. Δείξε μου πόση δύναμη έχεις πραγματικά».

βίαθέατροπαράστασηΛονδίνο