Πολιτισμός|31.10.2018 16:26

Πολιτιστική πρωτεύουσα µετά κόπων και βασάνων

Γιώργος Βαϊλάκης

Η παρουσία της νέας υπουργού Πολιτισµού Μυρσίνης Ζορµπά στη χθεσινή (30/10) συνέντευξη Τύπου - που πραγµατοποιήθηκε µε θέµατα τη διεθνή συνάντηση «Πολιτισµός 2030: Είναι η τέχνη πρωτεύουσα;», την έως τώρα εξέλιξη του Καλλιτεχνικού Προγράµµατος της Ελευσίνας 2021 και την παρουσίαση του έργου «Αποθέµατα: Inventory» από τους καλλιτέχνες που το επιµελήθηκαν - έχει, εκτός από ουσιαστικό, και συµβολικό χαρακτήρα.

Και αυτό γιατί οι επόµενοι µήνες αναµένονται καθοριστικοί για τα µεγάλα έργα υποδοµών της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, τα οποία µέχρι πρόσφατα είχαν «κολλήσει» σε γραφειοκρατικές και νοµοτεχνικές διαδικασίες. Μάλιστα, αυτός είναι ο λόγος που το καλοκαίρι, έπειτα από αυστηρότατες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Επιτροπή Εµπειρογνωµόνων επισκέφτηκε την Ελευσίνα και ύστερα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους αργούς ρυθµούς εξέλιξης των έργων και έκανε συγκεκριµένες προτάσεις), ο ∆ήµος Ελευσίνας προχώρησε στην αλλαγή της σύνθεσης του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Ελευσίνας 2021, µε τη νέα πρόεδρο του ∆Σ Σοφία ΑυγερινούΚολώνια να καλείται να βρει λύσεις επειγόντως.

Στη συνέντευξη, η οποία παρουσίασε το πρόγραµµα Πολιτισµός 2030 και τη διεθνή συνάντηση Culture 2030, που θα πραγµατοποιηθεί στην Ελευσίνα από τις 8 έως τις 11 Νοεµβρίου, τονίστηκε η ανάγκη να µπορέσει η περιφέρεια της χώρας να αποτελέσει τον µοχλό της πολιτισµικής ανάπτυξης και της κοινωνικοπολιτισµικής συνοχής.

Όπως είπε η υπουργός Πολιτισµού Μυρσίνη Ζορµπά, «η Ελευσίνα, που ανακηρύχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, µας προκαλεί να αναρωτηθούµε όχι µονάχα για εκείνη τη χρονιά, αλλά και για ολόκληρη την επόµενη δεκαετία», ενώ αναφορικά µε την περιφερειακή πολιτική του ΥΠΠΟΑ προσέθεσε ότι «στόχος είναι να µπορέσει η περιφέρεια να απαιτήσει τον ρόλο της».

Από την πλευρά του, ο δήµαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, τον οποίο αντικατέστησε στη θέση του προέδρου του ∆Σ της Εταιρείας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Ελευσίς 2021 η Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, στον χαιρετισµό του αναγνώρισε το έργο του νέου ∆ιοικητικού Συµβουλίου, όπως επίσης και του ανθρώπινου δυναµικού της Ελευσίνα 2021 ΑΕ για την οργάνωση ενός ολοκληρωµένου και σηµαντικού προγράµµατος.

Αισιοδοξία για τα έργα

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων υποδοµών που αφορούν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα 2021.

Πάντως, η νέα πρόεδρος Σοφία Αυγερινού-Κολώνια ανέφερε ότι «το έργο της εταιρείας, και ιδιαίτερα του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της δεν είναι µια εύκολη διαδικασία, και αυτό γιατί πρέπει να συνθέσουµε σε σύντοµο χρόνο πολλά δεδοµένα και να υπερβούµε διαδικαστικές δυσκολίες, που προέρχονται από το θεσµικό πλαίσιο και τη συγκυρία, που βιώνει η χώρα µας τα τελευταία χρόνια.

Εντούτοις, πραγµατοποιούνται σηµαντικά βήµατα µε την αµέριστη στήριξη του ΥΠΠΟΑ, του δήµου και των χορηγών µας, του υπουργείου Εργασίας και κυρίως του ΟΑΕ∆, των αφοσιωµένων στελεχών της αρχαιολογικής υπηρεσίας, του προσωπικού της εταιρείας, που εργάζεται µε αυτοθυσία και αφοσίωση για την υλοποίηση, ιδιαίτερα των καλλιτεχνικών προγραµµάτων, των κατοίκων της Ελευσίνας που έχουν αγκαλιάσει µε ιδιαίτερη αγάπη το πρόγραµµα της ΠΠΕ2021».

Η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελευσίνας 2021, Κέλλυ ∆ιαπούλη, επεσήµανε ότι η διαδικασία επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 ανέδειξε καθαρά την επιθυµία της ελληνικής περιφέρειας να διαδραµατίσει ενεργό ρόλο στη διαµόρφωση του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισµικού γίγνεσθαι. Το Πρόγραµµα Πολιτισµός 2030 αποτελεί την κεντρική πρόταση της Ελευσίνας 2021 σε αυτόν τον τοµέα, µια πρόσκληση συνεργασίας προς όλες τις ελληνικές πόλεις, αλλά και όλους τους εµπλεκοµένους του πεδίου της πολιτισµικής παραγωγής.

Επιπλέον, η συνάντηση «Πολιτισµός 2030: Είναι η τέχνη πρωτεύουσα;» στοχεύει να δηµιουργήσει έναν φυσικό χώρο γνωριµίας και ανταλλαγής ανάµεσα στους φορείς που παράγουν πολιτισµό και πολιτικές για τον πολιτισµό σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και τους καλλιτέχνες και τους επαγγελµατίες του χώρου. Όσο για το πρόγραµµα της Ελευσίνας 2021 -είπε η κυρία ∆ιαπούλη- δεν είναι µια σειρά εκδηλώσεων, αλλά ένα συνεκτικό έργο σε εξέλιξη, το οποίο έχει αρχίσει ήδη από την περίοδο της υποψηφιότητας και εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας προς το 2021. Στοχεύει να οικοδοµήσει πολιτισµικούς θεσµούς, δεξιότητες και πολιτισµικές συνήθειες στην πόλη.

Πολιτιστική πρωτεύουσα