Πολιτισμός|01.03.2022 16:14

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ευρώπη και ΗΠΑ ακυρώνουν τις περιοδείες των Μπολσόι και συναυλίες Ρώσων καλλιτεχνών

Newsroom

Χώρες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσαν την ακύρωση των προγραμματισμένων εμφανίσεων των Μπαλέτων Μπολσόι και άλλων εκδηλώσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι αρνούνται τη συνεργασία με καλλιτεχνικές ομάδες και δημιουργούς της Ρωσίας που συνδέονται με τον ίδιο τον Πούτιν, όταν μάλιστα αρνούνται να καταδικάσουν τον πόλεμο. 

Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House) ακύρωσε την περιοδεία των διάσημων Μπαλέτων Μπολσόι με έδρα τη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το διάσημο Bolshoi Ballet επρόκειτο να επιστρέψει στο Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι για περιοδεία. Όπως αναφέρει ο Guardian ακυρώσεις εμφανίσεων των Μπολσόι έγιναν και σε άλλες πόλεις ανά τη Βρετανία.

Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης: Κόβουμε τους δεσμούς με υποστηρικτές του Πούτιν

Με τον τίτλο «Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης κόβει τους καλλιτεχνικούς της δεσμούς με υποστηρικτές του Πούτιν», οι «New York Times» σημειώνουν ότι η διάσημη Όπερα αποφάσισε να προχωρήσει σε προσωρινή διακοπή της συνεργασίας της με διακεκριμένους καλλιτέχνες και εμβληματικούς θιάσους από τη Ρωσία, όπως τα Μπαλέτα Μπολσόι λόγω της συσχέτισής τους με τον Πούτιν.

Ο Peter Gelb, γενικός διευθυντής της Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης είπε ότι διακόπτεται η συνεργασία, μεταξύ άλλων με το Μπαλέτο Μπολσόι της Μόσχας, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός αυτός έχει την υποχρέωση να δείξει υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας. «Αν και πιστεύουμε ακράδαντα στη θερμή φιλία και την πολιτιστική ανταλλαγή που υπάρχει εδώ και καιρό μεταξύ των καλλιτεχνών και των καλλιτεχνικών ιδρυμάτων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Peter Gelb, «δεν μπορούμε πλέον να ασχολούμαστε με καλλιτέχνες ή ιδρύματα που υποστηρίζουν τον Πούτιν ή υποστηρίζονται από αυτόν».

Κλειστό το περίπτερο της Ρωσίας στη 59η Μπιενάλε της Βενετίας

Παράλληλα στην Ιταλία ακυρώθηκε η ρωσική συμμετοχή στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας καθώς οι καλλιτέχνες Alexandra Sukhareva και Kirill Savchenkov και ο επιμελητής Raimundas Malasauskas ανακοίνωσαν οι ίδιοι ότι δεν θα συμμετέχουν πλέον στο ρωσικό περίπτερο και οι διοργανωτές αντί να αναζητήσουν εναλλακτική εκπροσώπηση ακύρωσαν συνολικά τη ρωσική συμμετοχή και ανέφεραν ότι «το ρωσικό περίπτερο θα παραμείνει κλειστό».

Παραιτούνται Ρώσοι καλλιτέχνες 

Παράλληλα Ρώσοι καλλιτέχνες στέκονται απέναντι στον Πουτιν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εισβολή στην Ουκρανία. Την παραίτηση της Έλενα Κοβάλσκαγια από το κρατικό θέατρο της Ρωσίας, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε τον Πούτιν «δολοφόνο», ακολούθησαν κι άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Μαγιακόφσκι, Μιντάουγκας Καρμπαούσκις, ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή από το 2011. Ο δημιουργός κατέθεσε επιστολή παραίτησης στο Τμήμα Πολιτισμού της Μόσχας και στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Φεύγω κι εγώ».

«Ο Βαλέρι Γκεργκίεφ δεν θα διευθύνει την Ντάμα Πίκα στο θέατρο Λα Σκάλα», λέει ο δήμαρχος του Μιλάνου - Δεν θα τραγουδήσει ούτε η υψίφωνος Νετρέμπκο

«Ο Βαλέρι Γκεργκίεφ δεν πρόκειται στις 5 Μαρτίου να διευθύνει την «Ντάμα Πίκα» στο θέατρο Λα Σκάλα», δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα. Η απόφαση του δημάρχου της ιταλικής συμπρωτεύουσας οφείλεται στο ότι ο γνωστός Ρώσος διευθυντής ορχήστρας δεν καταδίκασε την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, παρά το σχετικό αίτημα των ιταλικών αρχών. «Δεν του ζητήσαμε να αποκηρύξει κανέναν, αλλά να πάρει αποστάσεις από τον πόλεμο. Δεν θέλησε να το κάνει», δήλωσε ο Σάλα.

Παράλληλα, και η διεθνούς φήμης Ρωσίδα υψίφωνος Άννα Νετρέμπκο, έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στο Μιλάνο. Kανονικά, έπρεπε να τραγουδήσει στην Λα Σκάλα στις 9 Μαρτίου. Μέσω διαδικτύου, όμως, έκανε γνωστό ότι «είναι καλά στην υγεία της, αλλά δεν θα έρθει στο Μιλάνο». Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν την απουσία της με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την έως τώρα «ασαφή» στάση της Νετρέμπκο.

Πριν δυο ημέρες, πάντα μέσω ίντερνετ, είχε γράψει ότι «είναι Ρωσίδα αλλά έχει πολλούς φίλους στην Ουκρανία» και ότι «ελπίζει ο πόλεμος αυτός να τελειώσει γρήγορα», διότι «ο πόνος ματώνει την καρδιά της». Παράλληλα, όμως, είχε προσθέσει ότι «δεν θεωρεί σωστό να αναγκάζονται οι καλλιτέχνες και κάθε δημόσιο πρόσωπο να εκφράζουν δημόσια τις πολιτικές τους απόψεις».

Φιλαρμονική του Μονάχου: Τέλος η συνεργασία με τον μαέστρο και υποστηρικτή του Πούτιν, Βαλέρι Γκέργκιεφ

Ο Ρώσος μαέστρος και έμπιστος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Βαλέρι Γκέργκιεφ πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μονάχου, καθώς δεν δέχτηκε να «ξανασκεφτεί και να αναθεωρήσει» τις απόψεις του για τον Ρώσο πρόεδρο, όπως του είχε ζητήσει ο Δήμαρχος της πόλης.

«Δεν θα υπάρξουν έτσι περαιτέρω κοντσέρτα της Φιλαρμονικής του Μονάχου υπό τη διεύθυνσή του. Ο Βαλέρι Γκέργκιεφ, παρά το αίτημά μου, δεν αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί με σαφήνεια από τη βάρβαρη επίθεση πολέμου του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας και της αδερφής πόλης του Μονάχου, Κιέβου», δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος της βαυαρικής πρωτεύουσας Ντίτερ Ράιτερ και σημείωσε ότι θα περίμενε από τον Βαλέρι Γκέργκιεφ «να αναθεωρήσει τη θετική εκτίμησή του για τον Ρώσο ηγέτη, κάτι που δεν έκανε». Στην παρούσα φάση, συνέχισε ο δήμαρχος, «ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ορχήστρα, το κοινό, αλλά και την κοινή γνώμη θα ήταν απαραίτητο προκειμένου να συνεχίσει τη συνεργασία του».

Τη συνεργασία τους με τον διάσημο αρχιμουσικό έχουν ήδη ακυρώσει η Σκάλα του Μιλάνου και η Φιλαρμονική της Βιέννης, ενώ σήμερα αντίστοιχη απόφαση έλαβε και η Φιλαρμονική του Έλβα, στο Αμβούργο, ματαιώνοντας τις δυο συναυλίες του κ. Γκέργκιεφ με το Θέατρο Μαριίνσκι που είχαν προγραμματιστεί για το Πάσχα.

Τη συνεργασία του με τον Ρώσο μαέστρο ακύρωσε και ο καλλιτεχνικός του πράκτορας, Μάρκους Φέλζνερ, ο οποίος, σε δηλώσεις του στη Βαυαρική Ραδιοφωνία έκανε λόγο για «τη χειρότερη ημέρα της ζωής» του, τόνισε ωστόσο ότι ο ίδιος και το γραφείο του δεν επιθυμούν να επωφελούνται είτε άμεσα είτε έμμεσα από «ένα καθεστώς που διεξάγει πόλεμο εναντίον όλων μας». Ο Βαλέρι Γκέργκιεφ «είναι φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν» και θεωρείται υποστηρικτής της πολιτικής του», πρόσθεσε ο κ. Φέλζνερ.

Eurovision: Απαγορεύτηκε η συμμετοχή της Ρωσίας στον φετινό ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό

Η Ρωσία δεν θα μπορεί να εκπροσωπηθεί στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με τους διοργανωτές του να εκφράζουν φόβους για την υπόληψη και το κύρος ενός εκ των πλέον δημοφιλών πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ευρώπης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου κρίσης που εκτυλίσσεται σήμερα στην Ουκρανία, θα μπορούσαμε να φοβόμαστε πως μια ρωσική συμμετοχή φέτος θα πλήξει το κύρος του διαγωνισμού. Προτού λάβει αυτήν την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (European Broadcasting Union- EBU) χρειάστηκε χρόνο για να διαβουλευτεί με τα μέλη της» υπογραμμίζεται σε ένα δελτίο τύπου της EBU.

Πέρα από την καλλιτεχνική δημιουργία, αποκλεισμός για τη Ρωσία ισχύει ήδη στο ποδόσφαιρο καθώς FIFA και UEFA αποφάσισαν από κοινού τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς διοργανώσεις, τόσο των εθνικών ομάδων όσο και των συλλόγων. 

Οι Green Day ακύρωσαν προγραμματισμένη συναυλία τους στη Ρωσία

Οι Green Day ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ακύρωσαν τη συναυλία τους στις 29 Μαΐου στο Στάδιο Σπαρτάκ στη Μόσχα. Η απόφαση ελήφθη μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Με βαριές καρδιές, υπό το φως των γεγονότων, αισθανόμαστε ότι είναι απαραίτητο να ακυρώσουμε την επερχόμενη συναυλία μας στη Μόσχα στο Στάδιο Σπαρτάκ» ανέφερε το συγκρότημα σε δήλωσή του στο Variety. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η στιγμή δεν είναι για ροκ σόου σε στάδια, είναι πολύ σημαντικότερη από αυτό».

«Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι το ροκ εν ρολ είναι για πάντα και είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει ο χρόνος και ο τόπος για να επιστρέψουμε στο μέλλον. Μείνετε ασφαλείς» πρόσθεσαν οι Green Day. Συναυλίες έχουν προγραμματίσει στη Ρωσία οι Saint Jhn, Khalid, OneRepublic, Disclosure, Killers, My Chemical Romance, Iggy Pop, Iron Maiden, Imagine Dragons και Eric Clapton.

O Τζεφ Μιλ, ατζέντης του Paradigm Agency με έδρα το Λονδίνο δήλωσε στο Variety: «Έχουμε πολλά συγκροτήματα που πρόκειται να εμφανιστούν εκεί από τον επόμενο μήνα μέχρι το καλοκαίρι — rock και alternative καλλιτέχνες και πολλούς της ηλεκτρονικής μουσικής. Ως έχει, δεν βλέπω καμία από αυτές τις συναυλίες να μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η Ουκρανία είναι προφανώς μια ενεργή εμπόλεμη ζώνη, επομένως είναι αδύνατο να γίνει συναυλία εκεί, και στη Ρωσία, πρώτον, κάθε κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες της να μην μεταβούν εκεί εκτός και αν είναι σημαντική υπόθεση - το ροκ εν ρολ πιθανότατα δεν θεωρείται - αλλά επιπλέον, πολλοί καλλιτέχνες δεν θα ήθελαν να εκληφθεί ότι υποστηρίζουν τις ενέργειες αυτής της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή».

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Γιατροί του Κόσμου για την Ουκρανία
*
 Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για Ουκρανία
Global Citizen - Βοήθεια στην Ουκρανία

μπαλέτοπόλεμοςειδήσεις τώρασυναυλίεςΜπολσόιΡωσίακυρώσειςΟυκρανίαΒλαντίμιρ Πούτιν