Πολιτισμός|14.03.2022 19:00

Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ: Ο σπουδαίος χορευτής μαζεύει χρήματα για την Ουκρανία - «Ο Πούτιν δεν μιλάει εκ μέρους όλων των Ρώσων»

Newsroom

Ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ (Mikhail Nikolayevich Baryshnikov), ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης που αυτομόλησε τη δεκαετία του '70 στον Καναδά, εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με βίντεό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτρέπει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να συγκεντρώσουν χρήματα για τη βοήθεια των Ουκρανών προσφύγων.

O Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ο σπουδαίος χορευτής μπαλέτου, που «δραπέτευσε» από τη Ρωσία το 1970, δείχνει τη στήριξή του στην Ουκρανία και ενθαρρύνει τους Ρώσους και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες που υποφέρουν από την εισβολή του Πούτιν.

Μια πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες δημιουργήθηκε από γεννημένους στη Ρωσία πολίτες και ονομάστηκε «True Russia», δηλαδή «Αληθινή Ρωσία». Ο κορυφαίος χορευτής είναι ένας από τους πυλώνες της πρωτοβουλίας, που καλεί τους Ρώσους να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς μέσα σε αυτή την πρωτοφανή «ανθρωπιστική καταστροφή».

«Οι εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί που έχασαν τα σπίτια τους, τα προς το ζην, τους αγαπημένους τους και ακόμα και τη ζωή τους κουβαλούν το μεγαλύτερο βάρος του χτυπήματος» διαβάζουμε στον ιστότοπο της οργάνωσης. «Αλλά όλοι εμείς που μιλάμε ρωσικά και ανήκουμε στον ρωσικό πολιτιστικό κόσμο νιώθουμε το χτύπημα επίσης. Ακόμα και η λέξη "Ρώσος" έχει γίνει τοξική. Οι περισσότεροι ζούμε μακριά από τη μάχη και τη Ρωσία. Μπορεί να είμαστε ανίσχυροι για να σταματήσουμε αυτόν τον εφιάλτη, αλλά δεν χρειάζεται να μείνουμε αδρανείς».

Μπαρίσνικοφ - Ρώσοι όλου του κόσμου ενωθείτε ενάντια στον πόλεμο!

Ο Μπαρίσνικοφ και οι συνεργάτες του κατηγορούν ξεκάθαρα τον Πούτιν που ξεκίνησε τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία. «Η αληθινή Ρωσία είναι μεγαλύτερη, δυνατότερη και με μεγαλύτερη διάρκεια από τον Πούτιν» συνεχίζει η περιγραφή στον ιστότοπο. «Αυτή η Ρωσία ζει και θα ζήσει πιο πολύ από εκείνον. Ο δικτάτορας έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και εναντίον του καλύτερου μέρους της δικής του χώρας. Πνίγει το μέλλον της Ρωσίας. Ας αποδείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι ο Πούτιν δεν μιλάει εκ μέρους όλων των Ρώσων. Και ας αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι είμαστε ικανοί για αληθινή, συμπαγή δράση και όχι μόνο λόγια. Ας βοηθήσουμε τους φίλους μας τους Ουκρανούς. Ρώσοι όλου του κόσμου ενωθείτε ενάντια στον πόλεμο!».

Το website συγκεντρώνει χρηματικά ποσά για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που επιζητούν απελπισμένα βοήθεια για να επιβιώσουν μακριά από τη χώρα τους που μαστίζεται από τις ρωσικές επιθέσεις. 

 

Ποιος είναι ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ

Γεννήθηκε το 1948 στη Ρίγα της τότε ΕΣΣΔ και σημερινής Λετονίας ως Μιχαήλ Νικολάγιεβιτς Μπαρίσνικοφ. Ξεκίνησε τον χορό σε ηλικία 12 ετών και σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου Βαγκάνοβα. Είχε γίνει ήδη αναγνωρίσιμος χορευτής στη χώρα του, ωστόσο ένιωθε ότι το μπαλέτο στην ΕΣΣΔ τον περιόριζε καλλιτεχνικά. Έτσι, κατά τη διάρκεια μίας περιοδείας των Κίροφ του Λένιγκραντ στον Καναδά το 1974, ο Μπαρίσνικοφ δεν γύρισε ποτέ στη χώρα του. Και δεν έχει ξαναπάει ποτέ στη Ρωσία!

Την ίδια χρονιά, διέφυγε στις ΗΠΑ, όπου και ξεκίνησε η καριέρα του ως χορευτής και ως ηθοποιός. Αρχικά, φοίτησε στο American Ballet Theater και κατόπιν από το 1978 ως το 1979 στο New York City Ballet υπό την καθοδήγηση του Τζορτζ Μπαλανσίν. Τη δεκαετία του '80 επέστρεψε στο American Ballet Theater, όπου έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι το 1989.

O Μπαρίσνικοφ ασχολήθηκε και με την υποκριτική και οι πιο γνωστές δουλειές του είναι η ταινία «Η Κρίσιμη Καμπή» του 1977 (υποψήφιος για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα) και ο ρόλος στην τηλεοπτική σειρά «Sex and the City», όπου υποδύθηκε τον Αλεξάντερ Πετρόφσκι, τον σύντροφο της Κάρι Μπράντσοου (Σάρα Τζέσικα Πάρκερ). Έκανε πάταγο στο Broadway με τη Λάιζα Μινέλι το 1980. Ο Μπαρίσνικοφ ήταν και ένας εξαιρετικός περφόρμερ του avant-garde θεάτρου. Ιστορία έγραψε στο Broadway το 1989, όταν έπαιξε τον Gregor Samsa στη Μεταμόρφωση του Κάφκα και κέριδσε μία υποψηφιότητα για Βραβείο Τόνι. 

Από το 2005 λειτουργεί το Baryshnikov Arts Center, του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής. Το 2013 παρουσίασε μαζί με τον Γουίλεμ Νταφόε το έργο «The Old Woman» του Δανιήλ Χαρμς σε σκηνοθεσία Μπομπ Ουίλσον, το οποίο ανέβηκε και στην Αθήνα.

Για βοήθεια στην Ουκρανία:
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Γιατροί του Κόσμου για την Ουκρανία & mdmgreece.gr
* Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για Ουκρανία
Το Χαμόγελο του Παιδιού
ActionAid για Ουκρανία
Global Citizen - Τρόποι βοήθειας για την Ουκρανία

ειδήσεις τώραπόλεμοςμπαλέτοΡώσοςΒλαντίμιρ ΠούτινχορευτήςΟυκρανίαχορός