Πολιτισμός|21.09.2022 22:44

Σπουδαία ανακάλυψη στη Γάζα: Αγρότης ξέθαψε... τυχαία περίτεχνο βυζαντινό μωσαϊκό - Εντυπωσιακές εικόνες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo/Fatima Shbair)
(AP Photo/Fatima Shbair)
(AP Photo/Fatima Shbair)
(AP Photo/Fatima Shbair)
(AP Photo/Fatima Shbair)
(AP Photo/Fatima Shbair)

Ένα περίτεχνο βυζαντινό ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει μία ποικιλία πολύχρωμων πτηνών και άλλων ζώων ανακαλύφθηκε τυχαία στη Γάζα, αφού ένας Παλαιστίνιος αγρότης προσπάθησε να φυτέψει νέα δέντρα στη γη του.

Ο Salman al-Nabahin ανακάλυψε το κειμήλιο πριν από έξι μήνες ενώ εργαζόταν στον ελαιώνα του στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, περίπου ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί ορισμένα δέντρα δεν είχαν ριζώσει σωστά, ο Nabahin είπε ότι αυτός και ο γιος του άρχισαν να σκάβουν. Τότε το τσεκούρι του γιου χτύπησε κάτι σκληρό και άγνωστο στην όψη.

«Έψαξα στο διαδίκτυο... Μάθαμε ότι επρόκειτο για ψηφιδωτό που ανήκει στη βυζαντινή εποχή», δήλωσε ο πατέρας επτά παιδιών, στεκούμενος δίπλα στην ανακάλυψή του. «Το βλέπω ως έναν θησαυρό, πιο ακριβό από έναν θησαυρό. Δεν είναι προσωπικό, ανήκει σε κάθε Παλαιστίνιο».

Το Παλαιστινιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το δάπεδο περιλάμβανε πολλές ψηφιδωτές πλάκες που απεικόνιζαν ζώα και άλλα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ζωής κατά τη βυζαντινή εποχή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Η αρχαιολογική ανακάλυψη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για τα μυστικά και τις αξίες του πολιτισμού», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Οι εθνικές ερευνητικές ομάδες εργάζονται σε συνεργασία με διεθνείς εμπειρογνώμονες και επιστήμονες από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή».

Η Γάζα είναι πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς υπήρξε σημαντικός τόπος εμπορίου για πολιτισμούς που χρονολογούνται από τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Φιλισταίους που απεικονίζονται στη Βίβλο, μέχρι τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και τις σταυροφορίες.

Αρκετές ανακαλύψεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης κεφαλαίων και σχετικών επαγγελματιών, η Γάζα έχει συνήθως καλέσει διεθνείς ομάδες να βοηθήσουν στη διαδικασία της ανασκαφής και της συντήρησης.

αρχαιολογική ανακάλυψηειδήσεις τώρααγρότηςΓάζα