Πολιτισμός|05.10.2022 13:21

Τέτα Μακρή: «Το άλογο του παρ-αλόγου» στην γκαλερί «Ειρμός»

Newsroom

Η Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ (Καρόλου Ντηλ & Λεωφ. Νίκης 17) σας προσκαλεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στην δράση-αποδόμηση «Το άλογο του παρ-αλόγου».

Ο απροσδόκητος επίλογος μιας έκθεσης-εγκατάστασης που παρουσιάσθηκε στην Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ τον Ιούνιο του 2017 με τίτλο Ιπποφαές, το άλογο του Βελάσκεθ: hommage στη ζωγραφική. Πέντε χρόνια μετά, η καλλιτέχνις επιλέγει να αποδομήσει το προσεκτικά ενορχηστρωμένο και κοπιωδώς εκτελεσμένο, μνημειακό πορτρέτο του αλόγου που ονόμασε Ολυμπία, εκτοξεύοντας το σε θραύσματα πάνω στα βέλη του χώρου και του χρόνου.

Όπως μας εξηγεί η Τέτα Μακρή στο κείμενο που συνοδεύει την δράση αυτή:

«(...) Το ζωγράφιζα, με αγάπη, για τουλάχιστον δυόμισι μήνες, αυτό το νεαρό, λευκό άτι, που επέλεξα ανάμεσα σε δεκάδες άλλα άλογα. Η νεαρή φοραδίτσα, με το γαλήνιο βλέμμα, ενσάρκωνε για μένα το άλογο που πόζαρε για τον Βελάσκεθ, δεμένο σ' ένα σφενδάμι, στην πίσω αυλή του εργαστηρίου του. Την ονόμασα, Ολυμπία.
Ολυμπία-ύπαρξη, Ολυμπία-τόπος, Ολυμπία-ζωγραφικό έργο.
Ωστόσο, αποφάσισα να το καταστρέψω, να το χωρίσω σε κομμάτια.
Η εικόνα δεν είναι η ίδια.
Η εικόνα δεν θα είναι, ποτέ ξανά, η ίδια.
Πρόκειται, για μια νέα εικόνα.

Αν δεχτούμε ότι το πλέον σημαντικό επίτευγμα του ανθρώπου είναι η γλώσσα, που γεννά τον διάλογο και συμβάλλει στη συνύπαρξη, τότε, ελπίζω, η νέα εικόνα να λειτουργήσει ως κομιστής του μηνύματος ότι η Ζωή είναι πιο σημαντική από την Τέχνη.

Ωστόσο, η Τέχνη συμβάλλει στην κατανόηση της ζωής.
Και στην απόλαυσή της».

  • Η δράση αυτή έχει ως αναπόσπαστο μέρος της την συμμετοχή του κοινού.
  • Εκατό κομμάτια, 20Χ20 cm, επικολλημένα σε kapa-fix και αριθμημένα στην πίσω πλευρά.
  • Όποιος επιθυμεί να αγοράσει ένα κομμάτι της εικόνας, τραβάει έναν αριθμό, χωρίς να ξέρει σε ποιο τμήμα της εικόνας αντιστοιχεί.
  • Οι κάτοχοι όλων των αριθμών, θα πάρουν μια μικρή εκτύπωση ολόκληρου του έργου 20Χ20, επικολλημένη σε κάπα φιξ, επίσης, με σημειωμένο το τμήμα εκείνο, το οποίο τους έτυχε.
  • Θα υπάρχει η δυνατότητα σε όσους δεν θα μπορέσουν να είναι παρόντες, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους από τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να τραβήξει κλήρο κάποιος άλλος για λογαριασμό τους, στη διάρκεια της διαδικασίας.

* Μέρος των εσόδων, θα διατεθεί στην οργάνωση που φροντίζει για τη σίτιση των αστέγων και των προσφύγων της πόλης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραέκθεσηγκαλερί