MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
ΤΕΟΚΑΡ: Η ιστορία της πρώτης και μοναδικής ιδιωτικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην ΕλλάδαΠώς σημειώθηκε η επίθεση με σφυριά στο Metro Mall: «Ήρθαν κάτι παιδιά και τους χτύπησαν στο κεφάλι» - Συγκλονιστικές περιγραφέςΟικονόμου: Στην κάλπη της 21ης Μαΐου ζητάμε και θέλουμε ισχυρή Νέα ΔημοκρατίαΑκρίβεια: Έρχονται νέες αυξήσεις «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ από ΔευτέραΑντιδράσεις στα τουρκικά ΜΜΕ για τον φράχτη στον Έβρο: «Προεκλογικές υποσχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού»
Homepage |   Οικονομία   |   05.10.2022 11:23
Newsroom
Newsroom

Κομισιόν: Μπαίνει προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο - Τι αποφασίστηκε για το ρωσικό πετρέλαιο

επόμενο άρθροnext-article
Φον ντερ Λάιεν (AP)
Φον ντερ Λάιεν (AP)

Προς προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας προσανατολίζεται πλέον η Κομισιόν, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πρωί της Τετάρτης, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Η κυρία φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας αλλά και να εξασφαλιστεί κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκής Ένωση. Πρόκειται δηλαδή για αντίστοιχη κίνηση με εκείνη του 2020 για την κοινή προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού και για τις 27 χώρες-μέλη.

Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε παράλληλα ότι θα πρέπει να επιβληθεί ανώτατο όριο στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα πρέπει να γίνει, πρότεινε, σε προσωρινή βάση, μέχρι δηλαδή να καθιερωθεί ένας νέος δείκτης αναφοράς για το καύσιμο, ο οποίος θα αφορά ολόκληρη την Ένωση.

Επιπλέον, η επικεφαλής της Κομισιόν επεσήμανε την πρόθεση των Βρυξελλών για πιο προχωρημένες διαβουλεύσεις με αξιόπιστους παρόχους ενέργειας, όπως χαρακτηρίζονται χώρες σαν τη Νορβηγία.

Ανέφερε ακόμη ότι οι υπηρεσίες στις Βρυξέλλες έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία για την προσωρινή επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία της αγοράς.

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Αντιδράσεις 

Σε συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ  μετά την ανακοίνωση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα.  Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσαν τουλάχιστον έξι διπλωμάτες στο POLITICO. Οι υπογραφές του τελικού κειμένου αναμένονταν σήμερα Τετάρτη. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την πραγματική τιμή ή το εύρος τιμών του μελλοντικού ανώτατου ορίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το POLITICO, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος, των οποίων οι στόλοι δεξαμενόπλοιων μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου στους στόλους τους. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες παραχωρήσεις προς αυτές τις χώρες, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του κειμένου της Δευτέρας και το οποίο είδε το POLITICO.

 

Για παράδειγμα, το σχέδιο αναφέρει ένα σύστημα παρακολούθησης από την Επιτροπή, το οποίο θα αξιολογούσε πρακτικές καταστρατήγησης, όπως η επανασήμανση σκαφών. Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει «σημαντική απώλεια εργασιών» λόγω αυτών των πρακτικών αποφυγής, θα «προτείνει μέτρα για τον μετριασμό» των επιπτώσεων αυτών των τεχνικών για την αποφυγή του μέτρου του ανώτατου ορίου τιμής.

Το πακέτο στοχεύει επίσης να χτυπήσει τη ρωσική χαλυβουργία και να στερήσει από τον στρατό του Κρεμλίνου βασικές τεχνολογίες. Περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα κατά ατόμων που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, απαγορεύει στους υπηκόους της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων.

Εξαιρείται η Ουγγαρία

Το Politico υπενθυμίζει, πάντως, ότι το ιστορικό των πακέτων κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς, για παράδειγμα η Ουγγαρία ηγήθηκε των αντιδράσεων κατά της επιβολής πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καθυστερώντας για εβδομάδες τις διαδικασίες μέχρι να διασφαλίσει εξαιρέσεις προς όφελός της.

«Δεδομένων των εντάσεων και των δυσκολιών του παρελθόντος, ορισμένοι διπλωμάτες παραμένουν επιφυλακτικοί για την προφορική συμφωνία της Τρίτης με έναν εξ αυτών να λέει ότι υπάρχει μια περιορισμένη πιθανότητα η συμφωνία αυτή να καταρρεύσει με άλλον να υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης» σημειώνει το Politico.

Το όριο στην τιμή του ρωσικού αργού, το οποίο αναμένεται να συμπεριληφθεί στην όγδοη δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας των εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα έχει εφαρμογή στις ποσότητες που μεταφέρονται μέσω αγωγών, διαβεβαίωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο αργά το βράδυ της Τρίτης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Η τριπλή «νάρκη» της Άγκυρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Αύριο στην Πράγα Μητσοτάκης και Ερντογάν
  • Προσωπικός γιατρός: Δωρεάν επισκέψεις και εκτός ωραρίου για τους πολίτες - Τι προβλέπουν οι συμβάσεις για τις 10 νέες ειδικότητες
  • Καταγγελία για αστυνομική βία στα Εξάρχεια: Ξυλοκόπησαν πατέρα μπροστά στις κόρες του και του προκάλεσαν οίδημα στο κεφάλι
  • Στιβ Τζομπς: Ο Βουδισμός του άνοιξε το δρόμο κι ο Βουδισμός τον έστειλε στον άλλο κόσμο – Αυτοκτόνησε, δήλωσε κορυφαία καθηγήτρια ιατρικής
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • πετρέλαιο
  • Ρωσία
  • κυρώσεις
  • ειδήσεις τώρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 31.03.2023 10:11
Σπίτι μου: Οι ανακοινώσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις για φθηνά δάνεια σε νέους
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 31.03.2023 10:38
Shopping όλο το 24ωρο - «Πράσινο φως» στην παράταση ωραρίου, με απόφαση δημάρχου
MENSHOUSE
«Ένας Κύπριος θα κάνει νοθεία»: Οι εκλογές που η ΝΔ ήταν βέβαιη ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα θα νικήσει με κλοπή
MENSHOUSE
Τρία πιάτα όλα κι όλα: Το θρυλικό τηγανατζίδικο που 80 χρόνια αποθεώνει την απλότητα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
01-04-2023 15:12
Ακρίβεια: Έρχονται νέες αυξήσεις «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ από Δευτέρα
02
01.04.2023 17:51
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να αποφύγετε τα λάθη στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων: Αναλυτικός οδηγός
03
01.04.2023 16:21
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι περιλαμβάνουν οι νέοι κωδικοί στο Ε1 – Όσα πρέπει να ξέρετε
04
20.03.2022 11:09
Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι οι δικαιούχοι - Πότε θα πληρωθούν
05
26.03.2022 16:14
Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Ποιοι οι δικαιούχοι για ενίσχυση έως 420 ευρώ - Πότε πιστώνονται τα χρήματα - Παραδείγματα

POPULAR VIDEOS

Επανεκκίνηση δρομολογίων… χωρίς την έγκριση της αρχής σιδηροδρόμων
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 01.04.2023 13:36
Επανεκκίνηση δρομολογίων… χωρίς την έγκριση της αρχής σιδηροδρόμων
Μεσημεριανό δελτίο 01/04/2023
Μεσημεριανό... | 01.04.2023 13:47
Μεσημεριανό δελτίο 01/04/2023
Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει εκλογών
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 01.04.2023 13:31
Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει εκλογών
Υπόγειο θησαυροφυλάκιο σπόρων για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου στη Γιακουτία
Ώρα Ελλάδος... | 31.03.2023 09:31
Υπόγειο θησαυροφυλάκιο σπόρων για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου στη Γιακουτία
Κεντρικό δελτίο 31/03/2023
Κεντρικό... | 31.03.2023 20:02
Κεντρικό δελτίο 31/03/2023