Πολιτισμός|02.11.2018 14:59

ΕΜΣΤ: «Ξεκαθαρίσµατα» πριν από την αποχώρηση

Αναστασία Κουκά

Tην έντονη ενόχλησή της για τους αυθαίρετους χαρακτηρισµούς που της αποδίδονται µέσω µιας ανακοίνωσης εργαζοµένων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εκφράζει, µιλώντας στο «Έθνος», η Κατερίνα Κοσκινά. Το γεγονός µάλιστα ότι η ανακοίνωση αυτή σχεδόν συνέπεσε µε την προχθεσινή ανακοίνωση της δηµόσιας προκήρυξης για την πλήρωση της θέσης της, δεδοµένου ότι η θητεία της λήγει στις αρχές ∆εκεµβρίου, εγείρει ερωτήµατα. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πάντως, αντικρούει τις κατηγορίες και προκαλεί όποιον από τους εργαζοµένους έχει να της καταλογίσει κάτι µεµπτό, να το καταγγείλει δηµοσίως. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη.

Η επίµαχη ανακοίνωση συντάχθηκε από το προσωρινό ∆Σ του υπό σύσταση Σωµατείου Εργαζοµένων του ΕΜΣΤ και καλεί το ∆Σ του µουσείου «να αναιρέσει την πρόσφατη αυθαίρετη και καταχρηστική απόφασή του σε σχέση µε το ωράριο και τις άδειες του προσωπικού». Σε κάποιο σηµείο της ανακοίνωσης µάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «∆εν θα ανεχθούµε τους εκβιασµούς της ∆ιεύθυνσης προς τους εργαζοµένους για την αυθαίρετη και καταχρηστική τροποποίηση του ωραρίου τους...», διατύπωση από την οποία προκύπτει το συµπέρασµα πως στο παρελθόν κάποιοι εργαζόµενοι έχουν δεχτεί εκβιασµό, γεγονός που συνιστά σοβαρότατη κατηγορία εναντίον της κυρίας Κοσκινά.

Στην επικοινωνία πάντως που είχαµε χθες µε τον πρόεδρο του προσωρινού ∆Σ του Σωµατείου Εργαζοµένων, κ. Κώστα Σβόλη, έγινε προσπάθεια υποβάθµισης της επίµαχης φράσης: «∆εν είπαµε ότι δεχτήκαµε εκβιασµό, αλλά ότι δεν θα ανεχτούµε εκβιασµούς στο µέλλον» ανέφερε ο κ. Σβόλης, επισηµαίνοντας µάλιστα ότι δεν επιθυµεί να συνδυαστεί η προσπάθεια διεκδίκησης των δικαιωµάτων των εργαζοµένων µε την αλλαγή στη ∆ιεύθυνση του ΕΜΣΤ. «∆εν στρεφόµαστε ενάντια σε πρόσωπα, αυτό που διεκδικούµε είναι να έχουµε τα ίδια δικαιώµατα µε άλλους εργαζοµένους που κάνουν την ίδια δουλειά µε µας» τόνισε.

Τα αιτήµατα

Το γεγονός, ωστόσο, ότι το ΕΜΣΤ είναι Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ∆ικαίου δεν επιτρέπει την εξασφάλιση στους υπαλλήλους του των ίδιων όρων µε αυτούς που ισχύουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις του δηµόσιου τοµέα, ακόµη κι αν κάποια από τα αιτήµατά τους είναι δίκαια, όπως για παράδειγµα η µη οικονοµική κάλυψη από τον ΟΑΕ∆ των αδειών κύησης και λοχείας. Οι αντίστοιχες περιπτώσεις καλύφθηκαν οικονοµικά από το ίδιο το µουσείο. 

Η Κατερίνα Κοσκινά διαψεύδει τους ισχυρισµούς περί εκβιασµών και δηλώνει έντονα ενοχληµένη από τους αβάσιµους χαρακτηρισµούς, τους οποίους δεν έχει αποφασίσει, µέχρι στιγµής τουλάχιστον, πώς ακριβώς θα διαχειριστεί: «∆ιαψεύδω κατηγορηµατικά τα περί εκβιασµών. Προκαλώ όποιον έχει να καταγγείλει οτιδήποτε να εµφανιστεί και να το δηλώσει δηµόσια. ∆εν έχω αποφασίσει ακόµη πώς θα διαχειριστώ το συγκεκριµένο θέµα. Θέλω να ελπίζω πως πρόκειται απλώς για µια κακή διατύπωση» µας είπε η ίδια και συµπλήρωσε µε νόηµα: «Η πρόθεση της ∆ιεύθυνσης ήταν πάντα υπέρ των δίκαιων αιτηµάτων των εργαζοµένων, τα οποία είναι εφικτό να ικανοποιηθούν από τους ισχύοντες νόµους».

Όσο για το φλέγον θέµα της απόφασης του υπουργείου Πολιτισµού να αλλάξει τον τρόπο επιλογής των προσώπων που θα καλύπτουν, από δω και στο εξής, τις θέσεις ευθύνης των εποπτευόµενων φορέων του, αρχής γενοµένης από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΕΜΣΤ, η κυρία Κοσκινά σηµείωσε: «Είµαι υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών, ειδικότερα µάλιστα όταν αυτές είναι πιο δηµοκρατικές σε σχέση µε όσα ίσχυαν στο παρελθόν. Από κει και πέρα, όµως, οµολογώ πως έχω κάποιες απορίες σχετικά µε το κείµενο της προκήρυξης για την πλήρωση της θέσης την οποία κατέχω σήµερα». ∆εν θέλησε, ωστόσο, να απαντήσει στο ερώτηµα σχετικά µε το εάν σκοπεύει να λάβει µέρος στη διαδικασία επιλογής νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του µουσείου, σηµαντικές λεπτοµέρειες της οποίας δεν έχουν ακόµη αποσαφηνιστεί.

ΕΜΣΤΚατερίνα Κοσκινά