Πολιτισμός|19.10.2022 16:34

«Κοίτα με - Άκου με - Άγγιξέ με»: Έκθεση κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την διαφορετικότητα και την αναπηρία

Newsroom

Το Εργαστήριο Κεραμικής του Κέντρου με εκπαιδεύτρια την κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου είναι  ένα εργαστήρι ανάπτυξης της δημιουργικής έκφρασης και της ενεργητικής μάθησης· ένας χώρος αξιοποίησης των δυνατοτήτων του κάθε νέου ατομικά αλλά και της δυναμικής της ομάδας. Εκτός από το γόνιμο έργο, που πραγματοποιείται  μέσα στο Εργαστήρι Κεραμικής, στόχος του είναι  η ανάπτυξη δυνατότητας αλληλεπίδρασης και αποδοχής από την τοπική κοινωνία.

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζονται συχνά με προκατάληψη και αποκλεισμούς.  Αυτή η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί αν οι δυο πλευρές έρθουν  κοντά, αν καταφέρουν να γνωρισθούν και να επικοινωνήσουν.

Μαζί με τους νέους  του Κέντρου  και τη συνεχή υποστήριξη της Δ.Η.Κ.Ε.Π.Α  του Δήμου Πέλλας το ΚΔΑΠ μΕΑ  Γιαννιτσών όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε και συμμετείχε σε  δράσεις στην πόλη και εκτός προτείνοντας νέους ευχάριστους και δημιουργικούς τρόπους επικοινωνίας. Για τον εορτασμό των 20 χρόνων  συνεχίζει με ένα εικαστικό διαδραστικό τρίπτυχο  με τίτλο «ΚΟΙΤΑ ΜΕ- ΑΚΟΥ ΜΕ- ΑΓΓΙΞΕ ΜΕ». Πρόκειται για τρεις διαδοχικούς τρόπους γνωριμίας με το συνάνθρωπο.

ΚΟΙΤΑ ΜΕ                                          

Κοιτάω =  Συγκεντρώνω το βλέμμα σε κάποιον, παρατηρώ, στρέφω το ενδιαφέρον και την προσοχή μου σε αυτόν, ασχολούμαι μαζί του.  

Το 2019 οι νέοι του κέντρου με την εκπαιδεύτρια τους, αποφάσισαν να   κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν 1000  κεραμικά μάτια μαγνητάκια.  Με αυτά συμμετείχαν στην 9η Ανθοέκθεση Γιαννιτσών  και στο 9ο  Open air party  ΓιαννιJazz. Με την  φράση, «Ελάτε να  μας δείτε με άλλα μάτια και να βρείτε αυτά που σας ταιριάζουν» προσκάλεσαν τους επισκέπτες των εκδηλώσεων να έρθουν  να φωτογραφηθούν με τα μάτια που επιθυμούσαν. Αυτή η μικρή εκδήλωση   κατάφερε να έχει  έναν διευρυμένο αντίκτυπο και έφερε τον κόσμο της περιοχής και όχι μόνο, σε επαφή με τους νέους του Κέντρου με τρόπο απλό, φιλικό και  αποτελεσματικό. 

ΑΚΟΥ ΜΕ

ΑΚΟΥΩ = πληροφορούμαι, αντιλαμβάνομαι, δίνω προσοχή, ενδιαφέρομαι. 

Φέτος για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργιάς του, το ΚΔΑΠ μΕΑ Γιαννιτσών περνά στο δεύτερο σκέλος με τίτλο ΑΚΟΥ ΜΕ.  Σε αυτή την περίπτωση  η καμπάνα επιλέχτηκε ως το αντικείμενο-σύμβολο. Στις  αίθουσες  του ιστορικού κτηρίου Τουρμπέ, οι νέοι του Κέντρου με την εκπαιδεύτρια τους έχουν δημιουργήσει ένα ήχο-γλυπτό μεγάλων διαστάσεων από κεραμικές καμπάνες.

Το μεγαλύτερο μέρος των καμπανών κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Κεραμικής του ΚΔΑΠ μΕΑ Γιαννιτσών. Επίσης,  προσκλήθηκαν και με χαρά ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στην κατασκευή μαθητές του Ειδικού Δημοτικού, Ειδικού Γυμνασίου και του Σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας των Γιαννιτσών, ένας μεγάλος αριθμός δομών  ΚΔΑΠ μΕΑ από την Καβάλα, τις Σέρρες, την Έδεσσα, τη Νάουσα, το Βόλο, καθώς επίσης και  κεραμίστες από όλη την Ελλάδα.

Συμμετέχουν  στην έκθεση με έργα και παράλληλες δράσεις από την Ιταλία, η  Associazione Pandora Ability, με παρουσίαση από την ίδια την εκπαιδεύτρια  στο εκεί Matres International Festival Female Ceramics, στην πόλη Cava de΄ Tirreni και από τη  Γερμανία  το Werkstadthaus της πόλης του Tubingen.

Πρόκειται για μια διαδραστική έκθεση που στόχο έχει την ενεργοποίηση, τη συμμετοχή στη δημιουργία του έργου και την αλληλοεπίδραση μαζί του με σκοπό  την γνωριμία και την επαφή με την  αναπηρία. Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα προσκληθούν το Μουσικό Σχολείο και τα ωδεία της περιοχής ώστε να πειραματιστούν με τους ήχους των καμπανών. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δημιουργοί από τον χώρο της Μουσικής του χορού και της περφόρμανς για να αλληλοεπιδράσουν με το έργο.

Οι  επισκέψεις σχολείων κρίνουμε ότι θα εξελιχθούν ευχάριστες και δημιουργικές για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Η έκθεση είναι ανοιχτή για τον καθένα. Ο ήχος των καμπανών θα δώσει στην πόλη και την περιοχή την ευκαιρία να ακουστεί με δημιουργικό τρόπο ο ήχος των δημιουργών. Ο ακροατής να  σκεφτεί με ανοιχτά αυτιά· να αναρωτηθεί με ανοιχτή καρδιά· να αφουγκραστεί την αναγκαιότητα της αλληλοεπίδρασης και της αλληλοκατανόησης με την διαφορετικότητα και την αναπηρία. 

Αγγελική Παπαδοπούλου (Κεραμίστρια-εκπαιδεύτρια  του τμήματος Κεραμικής του ΚΔΑΠ μΕΑ Γιαννιτσών, Υπεύθυνη της Εικαστικής δράσης ΚΟΙΤΑ ΜΕ-ΑΚΟΥ ΜΕ-ΑΓΓΙΞΕ ΜΕ)

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΓιαννιτσάεργαστήριοεικαστικοίΑμεΑ