Πολιτισμός|09.02.2023 14:37

Εθνικό Θέατρο: Ακυρώνονται παραστάσεις μετά τις παραιτήσεις - Αναμένεται η απόφαση της ΓΣ του ΣΕΗ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi
Copyright: Eurokinissi

Κλιμακώνεται η κρίση στον χώρο του πολιτισμού και στο Εθνικό Θέατρο στον απόηχο της ομαδικής παραίτησης των καθηγητών τής υπό κατάληψη από τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής, μετά τη λήξη του τελεσίγραφου που είχαν στείλει προς την κυβέρνηση ζητώντας «σαφείς αποδείξεις» απόσυρσης των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το επίμαχο προεδρικό διάταγμα.

Υστερα από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, ενημέρωσε ότι ακυρώνονται μέχρι και την Κυριακή 12/2 όλες οι δοκιμές και παραστάσεις του θεάτρου, αναμένοντας την απόφαση της συνέλευσης του ΣΕΗ, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών αναμένεται να συνεχιστούν, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος να συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Χθες πραγματοποιήθηκε 24ωρη πανκαλλιτεχνική απεργία, με συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού. «Πενήντα και πλέον μέρες που έχει υπογραφεί το ντροπιαστικό για τον κλάδο μας Π.Δ. 85/2022, συνεχίζουμε ακάθεκτοι και ακόμα πιο συσπειρωμένοι» ανέφερε στην ανακοίνωση της η ΠΟΘΑ, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους:

«Άμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Επαναφορά των επαγγελμάτων τους στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε). Παροχή σίτισης, στέγασης, δωρεάν συγγράμματα στο σπουδαστικό Σώμα. Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας».

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ιδιωτικές Δραματικές Σχολές

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ιδιωτικές Δραματικές Σχολές και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 με το οποίο εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με αυτά των κατόχων απολυτηρίων του Λυκείου, στον τομέα της σταδιοδρομίας στο Δημόσιο.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν 18 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού και ζητούν να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5 του Προεδρικού Διατάγματος με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο - κλαδολόγιο) ως προς το σκέλος εκείνο που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Λυκείου.

Στην αίτηση ακύρωσής τους υποστηρίζουν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 προσκρούει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων (άρθρο 45 ΣΛΕΕ) και της ελεύθερης εγκατάστασης (άρθρο 43 ΣΛΕΕ), αλλά και στην Ευρωπαϊκό οδηγία (2005/36/ΕΚ) για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όπως και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Εκπαίδευσης.

Παραιτήθηκαν οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Σε παραίτηση προχώρησε την Τετάρτη 8/2 σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αφού εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει προς την κυβέρνηση για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) εξισώνοντας τα διπλώματά τους με απολυτήρια λυκείου.

Αυτό ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα στην κατάληψη των σπουδαστών στο κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση με το σκεπτικό τους.

Υπενθυμίζεται πως οι καθηγητές είχαν δηλώσει σε συνέντευξη τύπου στις 24 Ιανουαρίου πως αν δεν λάβουν έμπρακτες ενδείξεις μέχρι σήμερα (8/2) -οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους- ότι το ΠΔ θα τροποποιηθεί, θα υποβάλλουν την παραίτησή τους.

«Μια σχολή σε κατάληψη δεν είναι κάτι ευχάριστο. Δεν είναι κανονικότητα. Οι συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι επώδυνες. Ωστόσο, στην καρδιά των σπουδαστών μας είναι τόσο μεγάλη η αίσθηση αδικίας, απαξίωσης και περιφρόνησης από μέρους της Πολιτείας, που δεν μπορούμε παρά να τους συμπαρασταθούμε, εφόσον αυτή την αδικία τη διαπιστώνουμε κι εμείς οι ίδιοι» είχε δηλώσει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Τα ονόματα των καθηγητών γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Πασχάλης Τσαρούχας: Ανέστης Αζάς, Ιώ Βουλγαράκη, Εβίτα Ζημάλη, Αλεξία Καλτσίκη, Σίμος Κακάλας, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γεωργία Μαυραγάνη, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Φιλίπποβα, Νίκος Χατζόπουλος, Ταξιάρχης Χάνος, Ρηνιώ Κυριαζή, Κατερίνα Κοζαδίνου, Γιάννης Νταλιάνης, Μελίνα Παιονίδου, Χαρά Κεφαλά, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Φωκάς Ευαγγελινός, Αγγελική Στελλάτου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Βίκυ Παναγιωτάκη, Mαριέλα Νέστορα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Χρυσή Τζαρδή, Κωνσταντίνος Μπουμπούκης, Δηώ Καγγελάρη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Διονύσης Καψάλης, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Χρήστος Δήμας, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Σύλλας Τζουμέρκας, Θάλεια Ιστικοπούλου, Γιάννης Μετζικώφ, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, Γιώργος Σαμπατακάκης, Θωμάς Μοσχόπουλος, Πρόδρομος Τσινικόρης.

Παράλληλα, το Εθνικό Θέατρο βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 5 Φεβρουαρίου από σπουδαστές δραματικών σχολών που διαμαρτύρονται για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που υποβαθμίζει τις σπουδές τους.

ΣΕΗ: Οι καθηγητές μας δίδαξαν τι σημαίνει αλληλεγγύη και «τηρώ τον λόγο μου»

Το ΣΕΗ σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο διαδακτικό προσωπικό του Εθνικού Θεάτρου, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι καθηγήτριες και καθηγητές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου με την παραίτησή τους μας δίδαξαν στην πράξη τι σημαίνει αλληλεγγύη, πολιτισμός, τι σημαίνει τηρώ το λόγο μου και τι σημαίνει αγωνίζομαι θυσιάζοντας το εγώ για το συλλογικό όφελος. Οι Δάσκαλοί μας, οι συνάδελφοι, οι φίλοι, οι συναγωνιστές μας στέκουν λαμπρό παράδειγμα και λόγος για να συνεχίζουμε να μαχόμαστε απέναντι στο σκοτάδι που τόσο καιρό μας πνίγει».

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του Τύπου, το ΣΕΗ επισημαίνει: «Νιώθουμε παράλληλα την υποχρέωση να καταγγείλουμε μερίδα των ΜΜΕ, που μάλλον από διαρροή του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού, διέρρευσαν λίστα προσωπικών δεδομένων με 16 από αυτούς/ες που θεωρητικά "έληξε" η σύμβασή τους. Είναι χυδαίο καταρχήν ότι τα δημοσιεύματα αυτά αποκρύπτουν το τι ισχύει για τους άλλους/ες 22 καθηγητές/τριες. Είναι ανήθικο κυρίαρχα όμως το να θεωρείται «εκ του ασφαλούς» η παραίτηση των 16 καθηγητών/τριών από την επερχόμενη ανανέωση των συμβάσεων για το δεύτερο εξάμηνο, αποκρύπτοντας ότι αυτό (ανανεούμενες ανά εξάμηνο συμβάσεις ορισμένου χρόνου) είναι το παραδοσιακά επισφαλές καθεστώς εργασίας τους. Κλείνουμε με ένα μέρος της επιστολής παραίτησης των καθηγητών/τριών που ελπίζουμε να αποτελέσει φάρο για ανάλογες παραιτήσεις και την συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την τελική δικαίωση των αγώνων μας: "Ας αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές που κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους, αλλά και απέναντι στο κύρος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, που υπονομεύεται από το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα".

Το ΣΕΗ καλεί όλα τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στο θέατρο Βεάκη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνικό Θέατροειδήσεις τώραπαραστάσειςΠροεδρικό ΔιάταγμαΣΕΗυπουργείο Πολιτισμούπαραιτήσειςκαλλιτέχνες