Πολιτισμός|16.02.2023 12:33

Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: Βρετανία και Ελλάδα συνεργάζονται για νέα συμφωνία «win - win» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Newsroom

Σε νέες του δηλώσεις ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου είπε πως Βρετανία και Ελλάδα συνεργάζονται για μία νέα συμφωνία «win - win» όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ειδικότερα ο Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας στο BBC, είπε πως Βρετανία και Ελλάδα συνεργάζονται πάνω σε μία νέα συμφωνία, κατά την οποία κάποιος θα μπορεί να δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει το παραπάνω.

«Είναι πολύ δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα», δήλωσε ο Όσμπορν και πρόσθεσε «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά, όπου αυτά τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να τα δουν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα και αυτό θα είναι ένα κέρδος για την Ελλάδα και για εμάς».

Αυτό σημαίνει δανεισμός;

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δανεισμός, είπε: «Αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα και εξίσου δεν μπορούν να μας επιβάλουν πράγματα που εμείς θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό των γλυπτών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, ο Όσμπορν απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν μόνιμα, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια πράξη του κοινοβουλίου, και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», δήλωσε. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να διαμορφώσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανικό Μουσείοειδήσεις τώραΒρετανίαγλυπτά του Παρθενώνα