Πολιτισμός|07.03.2019 17:21

Έτοιμο το νέο μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή

Γιώργος Βαϊλάκης

Το νέο μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή είναι έτοιμο - επιβλητικό, πολυδύναμο, υψηλών προδιαγραφών. Kαι, φυσικά, αναμένεται να διαδραματίσει τον εξέχοντα ρόλο που του αναλογεί: Να συμβάλει, δηλαδή, στην καλύτερη δυνατή προβολή της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης.

ο μουσείο, που θα ονομάζεται «Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή», στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο ακίνητο που προήλθε από την αρμονική συνδιαλλαγή ενός διατηρητέου μεσοπολεμικού κτίσματος και μιας σύγχρονης προσθήκης που έγινε με την αρχιτεκτονική μελέτη που φέρει την υπογραφή Ι. & Α. Βικέλας και Συνεργάτες.

Ένα κτήριο που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από το Καλλιμάρμαρο, επί της οδού Ερατοσθένους 13, τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019 με μία σειρά από εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η επιλογή του σημείου προέκυψε από την επιθυμία του ζεύγους Γουλανδρή το μουσείο να βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία της πρωτεύουσας, εντός του πολιτιστικού άξονα της Αθήνας που περικλείει τα μεγάλα μουσεία της πόλης – προσθέτοντας, ακολούθως, έναν ακόμα πολύτιμο χώρο στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας, η οποία τα τελευταία χρόνια μαζί με το νέο Μουσείο Ακρόπολης, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το νέο Μουσείο Μπενάκη έχει καταστεί πόλος έλξης σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο μουσείο, που έχει συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. και εκτείνεται σε 11 ορόφους εκ των οποίων οι 6 υπόγειοι, θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε σπάνια έργα τέχνης σπουδαίων καλλιτεχνών της νεότερης και σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. Μάλιστα, επειδή η συλλογή είναι τέτοιας εμβέλειας, στόχος είναι να εκτίθενται περίπου 150 έργα από τα οποία κάθε χρόνο θα αντικαθίστανται 110 από αυτά, με άλλα ανάλογης αισθητικής και αξίας.

Σε υπόγειο χώρο 530 τ.μ. θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις στο πνεύμα του Μουσείου Γουλανδρή στην Άνδρο. Στον 1ο και τον 2ο όροφο θα εκτίθενται έργα καλλιτεχνών αντιπροσωπευτικών όλων των ρευμάτων που άλλαξαν την ιστορία της τέχνης – Σεζάν, Βαν Γκογκ, Γκωγκέν, Ροντέν, Τουλούζ Λωτρέκ, Πικάσσο, Μπρακ, Μιρό, Τζιακομέτι, Γουόρχολ, Λιχτενστάιν. Στον 3ο και 4ο όροφο θα μπορούμε να απολαύσουμε έργα σημαντικών ονομάτων της ελληνικής πρωτοποριακής ζωγραφικής όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης.

Στους υπόλοιπους χώρους θα λειτουργήσουν βιβλιοθήκη τέχνης με 4.500 βιβλία, το πωλητήριο και το café-restaurant του μουσείου, παιδικό εργαστήριο, καθώς και ένα αμφιθέατρο 190 θέσεων – ιδανικό για καλλιτεχνικές δραστηριότητες και συνέδρια. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει και την αναμόρφωση της πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή προς το Δήμο Αθηναίων.

Κάπως έτσι, η έναρξη λειτουργίας του μουσείου θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας για την ίδια την προοπτική του, οφειλόμενης στη ματαίωση των αρχικών σχεδίων της ανέγερσής του επί οικοπέδων που θα παραχωρούσε το Ελληνικό Δημόσιο.

Κυρίως, όμως, θα σημάνει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για το Ίδρυμα Γουλανδρή, σκοπός του οποίου είναι, παράλληλα με το μουσείο της Άνδρου, να αναδείξει τη νέα αυτή εστία - η ανέγερση της οποίας ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2018.

Όσο για την αναμενόμενη περιοδική έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο, θα είναι ένα αναδρομικό αφιέρωμα στον Ντίκο Βυζάντιο. Και θα αποτελέσει έναν ξεχωριστό φόρο μνήμης στον διακεκριμένο ζωγράφο της διασποράς, ο οποίος διέπρεψε στο εικαστικό καλλιτεχνικό προσκήνιο του Παρισιού.

Ίδρυμα ΓουλανδρήμουσείονέοΠαγκράτι