Πολιτισμός|23.04.2023 19:41

Ο γιγάντιος Βούδας του Leshan είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θρησκευτικά αγάλματα του κόσμου

Newsroom

Κρυμμένο μεγαλοπρεπώς στη συμβολή των ποταμών Min και Dadu, κοντά στην πόλη Leshan στο νότιο Sichuan της Κίνας, βρίσκεται το μεγαλύτερο άγαλμα του Βούδα στον κόσμο, ο Leshan Giant Buddha. Ο Βούδας έχει ύψος 233 πόδια (71 μέτρα) και πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ 713 και 803 μ.Χ κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τανγκ. Το εντυπωσιακό με αυτό το άγαλμα του Βούδα είναι ότι είναι λαξευμένο απευθείας σε ένα βράχο από ψαμμίτες κόκκινου πετρώματος της Κρητιδικής περιόδου, και το πρόσωπο του Βούδα έχει θέα στο όρος Emei. Η θέα από εκείνο το σημείο είναι μαγευτική, χάρη στα ποτάμια που ρέουν κάτω από τα πόδια του γιγάντιου αγάλματος.

Η επιδέξια κατασκευή του αγάλματος γίνεται αμέσως αντιληπτή από τον επισκέπτη. Υπάρχουν περίπου 1.021 μπούκλες στα μαλλιά του Βούδα, ενώ το κεφάλι έχει ύψος περίπου 14,7 μέτρα και πλάτος 10 μέτρα. Τόσο το στόμα όσο και τα μάτια έχουν πλάτος 3,3 μέτρα. Υπάρχει επίσης μια κλειστή τρύπα στο στήθος του αγάλματος, η οποία είναι αόρατη επειδή υπάρχει μια πέτρα μπροστά της. Υπολογίζεται ότι περίπου 100 άνθρωποι μπορούν να καθίσουν στα γιγάντια πόδια του. Λόγω της ιστορικής και πολιτιστικής του σημασίας, το γιγάντιο άγαλμα αποτελεί μέρος του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Γιατί κατασκευάστηκε ο γιγάντιος Βούδας Leshan;

Κατά τη δυναστεία Tang, πολλοί άνθρωποι λάτρευαν τον Maitreya Βούδα, για τον οποίο υπήρχε η προφητεία ότι θα εμφανιζόταν στο μέλλον για να διδάξει στους ανθρώπους τη φώτιση. Πολλοί πολεμιστές της δυναστείας Tang θεωρούσαν τον Maitreya Βούδα ως σύμβολο ενός λαμπρού μέλλοντος. Η βουδιστική ιερή γραφή ισχυρίζεται ότι όταν έρθει ο Maitreya, θα υπάρξει παγκόσμια ειρήνη.

Εξαιτίας αυτού, ένας βουδιστής μοναχός ονόματι Hai Tong αποφάσισε να κατασκευάσει το γιγάντιο άγαλμα του Maitreya Βούδα, καθώς πίστευε ότι θα ηρεμούσε τα ταραγμένα ποτάμια που προκαλούσαν πολλές δυσκολίες στους ανθρώπους που έβγαζαν τα προς το ζην γύρω από τα τρία ποτάμια που βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου έχει κατασκευαστεί το γιγάντιο άγαλμα. Αναφέρεται ότι κάθε χρόνο, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ταραγμένα νερά. Το 723 μ.Χ., η κατασκευή του αγάλματος ξεκίνησε αφού ο Hai Tong συγκέντρωσε χρήματα χωρίς να λάβει καμία βοήθεια από τους αξιωματούχους (οι οποίοι ήθελαν να βοηθήσουν για δικό τους όφελος).

Δυστυχώς, η κατασκευή σταμάτησε μέχρι τον ώμο του αγάλματος μετά τον θάνατο του Hai Tong, αλλά αργότερα, οι μαθητές του συνέχισαν το έργο χάρη στην οικονομική υποστήριξη του Zhangchou Jianxiong, ο οποίος ήταν τοπικός αξιωματούχος. Οι εργασίες καθυστέρησαν ξανά καθώς ο Zhangchou κλήθηκε να υπηρετήσει στη βασιλική αυλή του Chang'an. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε τελικά το 803, μετά από 70 χρόνια, με την υποστήριξη του Jiedushi Wei Gao.

Σημειώνεται ότι από τότε που κατασκευάστηκε το άγαλμα, υπήρχαν λιγότερα ναυάγια στον ποταμό, καθώς πολλές από τις πέτρες αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στους ποταμούς κατά τη διάρκεια της κατασκευής, κάνοντας την πλεύση ασφαλέστερη και τα νερά πιο ήρεμα.

Θρύλοι που σχετίζονται με το άγαλμα του γιγάντιου Βούδα

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν ότι υπήρχαν πολλά μικρά αγάλματα του Βούδα σκαλισμένα γύρω από το γιγαντιαίο άγαλμα. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Βουδισμός έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ντόπιων κατοίκων στην αρχαία Κίνα, οπως και στην αρχαία Ινδονησία (όπου βρίσκεται ο τεράστιος βουδιστικός ναός Mahayana του 9ου αιώνα).

Υπάρχουν πολλά ανέκδοτα και θρύλοι που συνδέονται με τον γιγαντιαίο Βούδα του Leshan. Το 1962, η περιοχή αντιμετώπισε μια φυσική καταστροφή, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια. Υπήρχαν εκατομμύρια άνθρωποι που πέθαναν από την πείνα. Πολλά πτώματα επέπλεαν στον ποταμό Min και λέγεται ότι ο γιγάντιος Βούδας δεν άντεξε να κοιτά την τραγωδία και έτσι έκλεισε τα μάτια του.

Πιστεύεται ότι το άγαλμα εμφάνιζε διαφορετικά συναισθήματα σε πολλούς πιστούς βουδιστές, αλλά αυτό το φαινόμενο εξηγήθηκε αργότερα ως αποτέλεσμα του κακού καιρού, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της φαντασίας των ανθρώπων. Υπήρξε ένα άλλο περιστατικό το 2002, όπου ένα φωτοστέφανο εμφανίστηκε ακριβώς πάνω από το κεφάλι του αγάλματος και οι ντόπιοι πίστεψαν ότι το φωτοστέφανο ήταν το φως του Βούδα. Το φαινόμενο αυτό εξηγήθηκε αργότερα από τη διάθλαση και τη διάχυτη αντανάκλαση του ηλιακού φωτός στην επιφάνεια των σταγονιδίων νερού στα σύννεφα.

Με πληροφορίες από thetravel.com

ΚίναβουδισμόςάγαλμαΒούδαςειδήσεις τώρα