Πολιτισμός|24.05.2023 06:44

«Ξύπνησα σε άλλη πόλη, στο Μ-Ιράν»: Street artist «φιμώνεται» από τον δήμο του Μιλάνο για τα τολμηρά του έργα

Newsroom

Ο δήμος του Μιλάνου λογόκρινε την τοιχογραφία του street artist, Alexsandro Palombo, στη μνήμη του δικαστή Falcone, ο οποίος τόλμησε να διώξει την σικελική μαφία (Κόζα Νόστρα).

Ο Palombo φιλοτέχνησε την τοιχογραφία του αφιερωμένη στον -δολοφονημένο από τη μαφία- δικαστή, στις 22 Φεβρουαρίου στην ιταλική πρωτεύουσα. Το έργο του Palombo είναι μια υπενθύμιση για να μην ξεχνάμε τα αθώα θύματα των μαφιών και της τρομοκρατίας, μια πρόσκληση για προβληματισμό και μεταλαμπάδευση της μνήμης.

«Θάψιμο της μνήμης και δεύτερη δολοφονία των ιδεών του δικαστή»

Όπως έγραψε ο ίδιος ο καλλιτέχνης στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, «η λογοκρισία του έργου ισοδυναμεί με το θάψιμο της μνήμης και τη δεύτερη δολοφονία των ιδεών του δικαστή Falcone». «Είναι τρομερό ότι την ημέρα μνήμης των θυμάτων της σφαγής του Καπάτσι ο δήμος του Μιλάνου έλαβε μια τέτοια απόφαση, η λογοκρισία του έργου που εξυμνεί τον δικαστή Falcone είναι μια πολύ σοβαρή πράξη απέναντι στη μνήμη και σε όλα τα θύματα της μαφίας», σημειώνει.

 

Πριν το παραπάνω γκράφιτι, ο καλλιτέχνες δημιούργησε τοιχογραφία στην οποία φαίνονται η Έλι Σλέιν, γραμματέας του σοσιαλιστικού «Δημοκρατικού Κόμματος» της Ιταλίας μαζί με την αντίπαλό της και ακροδεξιά πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι

Οι δύο γυναίκες πολιτικοί φαίνονται έγκυες, έχοντας στις κοιλιές τους τα μηνύματα «My Uterus my Choice» και «Not for Rent», αντίστοιχα. Ο δήμος του Μιλάνου αφαίρεσε το έργο του.

Στην ανάρτησή του ο Palombo γράφει: «Ο δήμος του Μιλάνου αφαίρεσε το νέο μου έργο "Power Is Female" για την παρένθετη μητρότητα, το οποίο απεικονίζει την πρωθυπουργό και την αρχηγό της αντιπολίτευσης. Σήμερα το πρωί διαπίστωσα ότι ξύπνησα σε μια άλλη πόλη, στο νέο Μ-Ιράν».

 

ειδήσεις τώραstreet artΜιλάνοκαλλιτέχνηςΙταλία