Πολιτισμός|14.03.2019 12:31

ΚΘΒΕ: Στημένη η επίθεση από τους Ιερολοχίτες στην παράσταση «Πυρκαγιές» (vid)

Τίμος Φακαλής

Νέα πρόκληση με παρέμβαση της ακροδεξιάς οργάνωσης Ιερός Λόχος στην παράσταση «Πυρκαγιές» που ανεβαίνει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «εξύβριση των Θείων»,  ενάμιση μόλις χρόνο μετά την τελευταία επίθεση της συγκεκριμένης οργάνωσης σε θέατρο της πόλης. 

Μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης μπήκαν στο θέατρο και παρακολούθησαν σαν να επρόκειτο για κανονικούς θεατές την χθεσινή παράσταση.  Στην επίμαχη σκηνή, όπου σύμφωνα με τους ίδιους, προσβάλει τα θεία, τα μέλη της σηκώθηκαν, διέκοψαν την παράσταση  και απευθύνθηκαν στον ηθοποιό Ορέστη Χαλκιά:  «Αυτό τώρα είναι θέατρο. Δεν ντρέπεστε λίγο να μάθετε να σέβεστε αυτά που πιστεύουν οι άλλοι. Πού είναι ο συγγραφέας του έργου; Είναι τέχνη αυτή, να βρίζετε τα θεία, ντροπή σας, αίσχος», φώναξαν και αποχώρησαν από την αίθουσα. 

 


«Το περιστατικό ήταν εντελώς στημένο. Δεν θα επιτρέψουμε ομάδες ακροδεξιών και φασιστοειδών οι οποίες έχουν αποθρασυνθεί το τελευταίο διάστημα στην πόλη με αφορμή το Μακεδονικό να κάνουν ό, τι θέλουν. Κάθε τραμπούκικη ενέργεια που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης είναι καταδικαστέα» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ανεξήγητο. Όπως εξηγεί ο κ. Στυλιανού ο νεαρός ηθοποιός κατά την διάρκεια της παράστασης βρίζει την τύχη του και τίποτα παραπάνω.  

«Η λογοκρισία στην τέχνη είναι απαράδεκτη. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε τον πλουραλισμό και την ελευθερία έκφρασης» τονίζει από την πλευρά της στο ethnos.gr η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλυ Χρυσίδου. Όπως εξηγεί μόνο τυχαία δεν είναι η τελευταία ακροδεξιά επίθεση, προσθέτοντας ότι αυτή συνδέεται με την πόλωση που συντηρούν συγκεκριμένοι πολιτικοί και πολιτικές δυνάμεις στην πόλη και με τον τρόπο που αυτοί προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το Μακεδονικό. 

«Ως Σύλλογος, ταγμένος να προστατεύει και να αγωνίζεται για τα Ιδανικά της Πατρίδας μας και την Ορθοδοξία, είναι δεδομένο ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να σταματήσει η βλάσφημη αυτή παράσταση. ΔΕΝ επιτρέπουμε σε κανέναν να βλαστημάει τα Ιερά πρόσωπα της Ορθόδοξης πίστης μας» αναφέρουν σε ανάρτησή του για το περιστατικό μέλη του Ιερού Λόχου.  

Με λόγια  του Λιβανοκαναδού συγγραφέα Ουαζντί Μουαουάντ του θεατρικού έργου «Πυρκαγιές» απάντησε στην επίθεση που δέχτηκε ο νεαρός ηθοποιός Ορέστης Χαλκιάς:«Ερχόμαστε και οι δυο απ' τον ίδιο τόπο, απ' την ίδια γλώσσα, απ' την ίδια ιστορία, και κάθε τόπος, κάθε γλώσσα, κάθε ιστορία είναι υπεύθυνη για το λαό της και κάθε λαός είναι υπεύθυνος για τους προδότες και τους ήρωές του. Υπεύθυνος για τους δημίους και τα θύματα του, υπεύθυνος για τις νίκες και τις ήττες του. Μ' αυτή την έννοια, εγώ ειμ' υπεύθυνη για σας, κι εσείς, υπεύθυνος για μένα. Δεν αγαπούσαμε ούτε τον πόλεμο ούτε τη βία, κι όμως κάναμε πόλεμο κι ασκήσαμε βία». 

Οι επιθέσεις σε θέατρα της Θεσσαλονίκης

Δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης στρέφονται κατά της τέχνης. Μέλη της οργάνωσης Ιερός Λόχος τον Οκτώβριο του 2017 κρατώντας σταυρούς, σημαίες, και εικόνες της Παναγίας, ψέλνοντας τον Ακάθιστο Ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την Παναγία» επιχείρησαν ανεπιτυχώς να σταματήσουν ανεπιτυχώς την παράσταση «Η Ώρα του διαβόλου» που ανέβηκε στο θέατρο Αριστοτέλειον κατηγορώντας την ως «βλάσφημη».

Λίγες μέρες αργότερα υπήρξαν αντιδράσεις και στο ανέβασμα της παράστασης «Εκκλησιάζοντες» που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Αυλαία. «Θύμα» των αντιδράσεων υπήρξε η αφίσα της παράστασης η οποία μουντζουρώθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας από συντηρητικούς.  Μέλη εθνικιστικών συλλόγων και παλαιοημερολογίτες, πραγματοποίησαν μάλιστα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκο της ΧΑΝΘ κατά της παράστασης «Εκκλησιάζοντες», που παρουσιάζονταν 

Άρης ΣτυλιανούΚΘΒΕ