Πολιτισμός|22.06.2023 20:00

Σύγχρονοι δρυΐδες: Περίπου 8.000 άνθρωποι γιόρτασαν το Θερινό Ηλιοστάσιο στο μυστικιστικό, νεολιθικό μνημείο του Στόουνχετζ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Περίπου 8.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη (20/06) γύρω από τον προϊστορικό, λιθόκτιστο κύκλο, στο Στόουνχετζ στη Νότια Βρετανία, προκειμένου να εκφράσουν την αφοσίωσή τους στον Ήλιο και να υποδεχθούν το καλοκαίρι.

Δρυίδες, παγανιστές, χίπηδες, κάτοικοι της περιοχής και τουρίστες, πολλοί ντυμένοι με διαφόρων ειδών πολύχρωμες στολές, πέρασαν τη νύχτα πριν το Θερινό Ηλιοστάσιο στο παγανιστικό μνημείο, και υποδέχθηκαν την ανατολή του ήλιου την Τετάρτη, που σηματοδότησε το Θερινό Ηλιοστάσιο- τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο.

Την αυγή, ο ήλιος ανέτειλε πίσω από την Heel Stone, στο βορειοανατολικό τμήμα του ορίζοντα και οι πρώτες ακτίνες έλαμψαν στην καρδιά του Στόουνχεντζ, που αποτελεί ένα από τα διασημότερα προϊστορικά μνημεία του κόσμου, ενώ έχει χαρακτηριστεί και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το ηλιόλουστο ξημέρωμα ακολούθησε μία κάπως μουντή ανατολή, η οποία χαιρετίστηκε με τυμπανοκρουσίες, ψαλμωδίες και επευφημίες.

«Το Stonehedge εξακολουθεί να ασκεί γοητεία στους ανθρώπους φέρνοντάς τους κοντά, για να τιμήσουν την έλευση κάθε νέας εποχής, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια», εξηγεί στο Associated Press η Νίκολα Τάσκερ, διευθύντρια της English Heritage, που διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων και το εμβληματικό μνημείο. «Από το ηλιοβασίλεμα μέχρι την ανατολή του ηλίου ήταν υπέροχα. Όλοι απόλαυσαν ένα ατμοσφαιρικό πρωινό», σημείωσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας, στο Στόουνχετζ έγιναν και δύο συλλήψεις ατόμων για αδικήματα που αφορούν στην διατάραξη της δημόσιας τάξης αφού τούς απαγορεύθηκε η είσοδος στο μνημείο λόγω μέθης. «Όλοι ήταν χαρούμενοι, απολάμβαναν τους εορτασμούς και περνούσαν υπέροχα και ειρηνικά», δήλωσε η επικεφαλής της αστυνομίας του Wiltshire Catherine Roper, η οποία παρακολούθησε το ηλιοστάσιο από το μνημείο για πρώτη φορά. Εκτός των 8.000 παρευρισκόμενων, σύμφωνα με την English Heritage σχεδόν 154.000 άνθρωποι συντονίστηκαν από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή του ήλιου σε live streaming από την ΜΚΟ.

Επόμενος σταθμός, το Glastonbury

Σε όλη τη Βρετανία, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί μία περίοδο αισιοδοξίας και καλής διάθεσης, αφού, και επίσημα, ξεκινά το καλοκαίρι. Δεν είναι τυχαίο ότι, την Τετάρτη, άνοιξε τις πύλες του και το φεστιβάλ του Glastonbury- ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά events στον κόσμο. Τόσο το Stonehedge, όσο και το Glastonbury βρίσκονται, σύμφωνα με τους μυστικιστές πάνω σε γραμμές ley - μυστικιστικές ενεργειακές συνδέσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τους δρυΐδες και τους σύγχρονους πνευματιστές που συνδέονται με το αρχαίο κέλτικο θρησκευτικό τάγμα, το Stonehedge έχει σημασία αιώνων καθώς ακριβώς εκεί πραγματοποιούνταν τελετές γύρω από το ηλιοστάσιο. Οι συμμετέχοντες φορούσαν τις παραδοσιακές λευκές στολές τους και οι τελετές αφορούν, ουσιαστικά, τον κύκλο της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης.

Το Stonehedge αποτελεί σύμβολο του βρετανικού πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας. Παραμένει από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης τουριστών, παρά το φαινομενικά μόνιμο μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων στον κοντινό αυτοκινητόδρομο Α303. Χτίστηκε στα επίπεδα εδάφη της πεδιάδας του Σόλσμπερι. Η κατασκευή του, που ολοκληρώθηκε σταδιακά, ξεκίνησε πριν από 5.000 χρόνια. Ο εμβληματικός, πέτρινος κύκλος του κατασκευάστηκε στα τέλη της Νεολιθικής περιόδου, περίπου το 2.500 π.Χ. Ορισμένες από τις πέτρες που το συνθέτουν, γνωστές ως μπλε πέτρες, είναι γνωστό ότι προέρχονται από τους λόφους Πρέσελι στη νοτιοδυτική Ουαλία, σχεδόν 240 χιλιόμετρα μακριά. Η προέλευση των υπόλοιπων λίθων παραμένει μυστήριο. Το νόημα πίσω από την κατασκευή του έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης, με ορισμένες θεωρίες να φαίνονται πιο παράξενες, τραβηγμένες ή ακόμα και εξωγήινες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣτόουνχετζτελετήΘερινό ηλιοστάσιοειδήσεις τώραΒρετανίαμνημείο