Πολιτισμός|05.10.2023 07:31

Ορεινή Ναυπακτία: Τα χωριουδάκια-κόσμημα που θα δώσουν άλλη πνοή στο φθινόπωρό μας

Newsroom

Μία ώρα μακριά από τη γραφική Ναύπακτο, στέκει αγέρωχη η ορεινή Ναυπακτία η οποία όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έχει ξεκινήσει να υποδέχεται τους πρώτους φθινοπωρινούς εκδρομείς. Τους οποίους δεν απογοητεύει στο ελάχιστο, μιας και η φήμη της αποδεικνύεται πέρα για πέρα… αληθής.

Η διαδρομή μέχρι να φτάσεις; Είναι σκέτη απόλαυση, καθώς ανηφορίζεις από την καστροπολιτεία και ανακαλύπτεις πάνω από 40 χωριά-κοσμήματα «πνιγμένα» στις βελανιδιές, τις οξιές, τα έλατα και τις καστανιές. Μια ονειρεμένη απόδραση στη φύση!

Ό,τι πρέπει για τους λάτρεις της περιπέτειας

Μόλις φτάσεις στα χωριά, αντικρίζεις ένα τοπίο μέσα στο πράσινο, γεμάτο κόκκινες κεραμιδοσκεπές, πλακόστρωτα καλντερίμια, γραφικά καφενεία και παραδοσιακές ταβέρνες σε πλατείες με αιωνόβια πλατάνια, τοξωτά γεφύρια και κρυστάλλινα ρυάκια.

 

Η Άνω και η Κάτω Χώρα, η Αμπελακιώτισσα και η Ελατού είναι μόλις μερικά από τα χωριά απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς στων οποίων τα πλακόστρωτα σοκάκια επιβάλλεται να περιηγηθείς και να θαυμάσεις τα πέτρινα σπίτια με τα χρωματιστά μπαλκόνια και τις ανθισμένες αυλές.

Οι λάτρεις της περιπέτειας και των υπαίθριων δραστηριοτήτων, θα αγαπήσουν πολύ το μέρος καθώς το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να επιδοθούν σε διάφορα σπορ χωρίς να ανησυχεί για ακραία καιρικά φαινόμενα. Μονοπάτια για πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία στο βουνό, βόλτες με οχήματα 4Χ4, rafting, kayak, rappel και flying fox στον Εύηνο ποταμό είναι μόλις μερικά από τα… plus της ορεινής Ναυπακτίας, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης κορμιού και πνεύματος.

Η γιορτή του κάστανου και του τσίπουρου

Τον Οκτώβρη λαμβάνει χώρα μία από τις πιο γνωστές γιορτές της περιοχές, η γιορτή του κάστανου και του τσίπουρου. Η παράδοση λέει πως κάθε χρόνο στα μέσα του Οκτώβρη οι κάτοικοι της περιοχής μάζευαν τα κάστανα και κατόπιν πραγματοποιούσαν την παραγωγή του τσίπουρου. Μόλις ολοκληρωνόταν η διαδικασία της απόσταξης, ξεκινούσε το ψήσιμο των κάστανων με τη συνοδεία μουσικής στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ένα έθιμο το οποίο έχει την τιμητική του μέχρι σήμερα.

 

Για εκείνους που αναζητούν θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία, η Μονή της Αμπελακώτισσας στην οποία θα προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας -ένα έργο του Ευαγγελιστή Λουκά- είναι σίγουρα must-visit spot. Μερικά ακόμα κειμήλια που μπορείς να δεις εκεί είναι το χέρι του Αγίου Πολυκάρπου και ο Επιτάφιος της Μαριώρας του 1735. Ακόμα μία σημαντική εκκλησία στην περιοχή, είναι αυτή του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται από το 1748 και διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Εντυπωσιακό αξιοθέατο θεωρείται και το σπήλαιο της Δρακότρυπας, βόρεια του χωριού Αναβρυτή. Βρίσκεται «κρυμμένο» στο δάσος μιας κατάφυτης ρεματιάς, έχει λίμνες, υπόγειο ποτάμι, σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Μην παραλείψεις να επισκεφτείς τη Λιμνίτσα και να δροσιστείς από τη βρύση κάτω από τον γέρικο πλάτανο, όπου σύμφωνα με την παράδοση ξεδίψασε ο Καραϊσκάκης καθώς περνούσε με τους άντρες του από το χωριό.

Και από γεύση;

Από τις τοπικές λιχουδιές μην πεις όχι σε τίποτα. Πες το «ναι» σε κάποιες από τις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες και δοκίμασε το ζαρκάδι στιφάδο, το χοιρινό κότσι, ματζέλα (μαρμελάδα από ώριμο σύκο) και κολοκυθόπιτα.

Μπορείς, ακόμη, να γευτείς και τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού όπως το καρυδάκι, το κυδώνι, το κάστανο (πώς θα μπορούσε να λείπει;) και φυσικά το περγαμόντο. Φεύγοντας, φρόντισε να προμηθευτείς κάποια από τα καλούδια των ντόπιων παραγωγών των οποίων η γεύση θα σου μείνει αξέχαστη!

Τραχανάς, χυλοπίτες, φασόλια, ξιδάτες ελιές, κρασί και τσίπουρο είναι μερικά από τα προϊόντα που αξίζουν και με το παραπάνω μια θέση στην κουζίνα σου…

Κεντρική φωτό: YouTube/nafpaktosexplore

τσίπουροΝαύπακτοςΝαυπακτίαειδήσεις τώρακάστανα