Πολιτισμός|23.12.2023 11:28

«Τα ερείπια που θεραπεύουν»: Μια έκθεση για τη μεταμόρφωση σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
«Τα ερείπια που θεραπεύουν» - Έργο της Zoe Paul
«Τα ερείπια που θεραπεύουν» - Έργο της Zoe Paul
«Τα ερείπια που θεραπεύουν» - Έργο της Zoe Paul
«Τα ερείπια που θεραπεύουν» - Έργο της Zoe Paul
Γράφει η Πολυτίμη Ζέη, ψυχολόγος
Κωνσταντινούπολη

Το Zeyrek Cinili Χαμάμ στην περιοχή Ζεϋρέκ της Κωνσταντινούπολης κατασκευάστηκε την περίοδο μεταξύ 1530-1540 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν. Το Χαμάμ αυτό ανακαινίστηκε και πριν ξαναλειτουργήσει ως Χαμάμ φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του μια Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο: «Τα ερείπια που θεραπεύουν».

Η ανακαίνιση διήρκεσε 13 ολόκληρα χρόνια και εξελίχθηκε σε μια λεπτομερή αρχαιολογική έρευνα.

Η έκθεση ερευνά τις δυνατότητες μεταμόρφωσης σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο μέσω της ανάδειξης και αναπαλαίωσης ιστορικών μνημείων. Ο τίτλος της έκθεσης στα αγγλικά «Healing Ruins» (Ερείπια Που Θεραπεύουν) φέρει τριπλό νόημα: Επικεντρώνεται στον τρόπο που η αναπαλαίωση ιστορικών, κοινωνικών και πνευματικών ερειπίων μπορούν να έχουν μεταμορφωτική επίδραση στον άνθρωπο. Κατανοείται δε στο πλαίσιο της κάθαρσης, της δημιουργίας και της επιδιορθωτικής εμπειρίας που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω επίπονων διαδικασιών, όπως είναι και οι τελετουργίες που ακολουθούνται στα Χαμάμ.

Στην έκθεση συμμετείχαν 22 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο με έργα σχετιζόμενα με την ιστορία, τη μυθολογία και την αρχιτεκτονική του Χαμάμ. Μεταξύ αυτών η Zoe Paul, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα και ο Πάνος Τσαγκάρης, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

έκθεσηΚωνσταντινούπολη