Πολιτισμός|05.01.2024 20:00

47 Circles: Η νέα ανατρεπτική Art & Design πρόταση στην καρδιά του Κολωνακίου

Μαίρη Τσίνου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(Νικόλας Ζαχαρίου, Φίλιππος Τσιάρας, Νέλλη Μπρέστα και Βασίλης Σιαφαρίκας)

Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία επωνύμων Αθηναίων και σημαντικών συλλεκτών, πραγματοποιήθηκε το Grand Opening του Επαγγελματικού Χώρου Τέχνης 47 Circles. Βρίσκεται στο νούμερο 47 της αριστοκρατικής Αλωπεκής, και αποτελεί τον πρώτο χώρο εικαστικής τέχνης και design που διαθέτει πλούσια συλλογή σε εκθέματα international καλλιτεχνών και μοναδικής κατασκευής επίπλων και αντικειμένων τα οποία συνδέονται με τρόπο πρωτοποριακό.

«Το 47 Circles δεν είναι ένας απλός χώρος τέχνης και design. Πίσω από αυτό υπάρχει ένα ολιστικό concept. O χώρος αυτός, ο οποίος απευθύνεται τόσο σε αρχιτέκτονες και διακοσμητές όσο και σε ιδιώτες, είναι ένας χώρος που “παντρεύει” την υψηλή τέχνη με τη μοναδικότητα των χρηστικών οικιστικών αντικειμένων. Σε ένα όμορφο τραπέζι πολυτελούς κατασκευής, μπορεί να φιλοτεχνήσει ένας διάσημος καλλιτέχνης και να δημιουργηθεί ένα συλλεκτικό και μοναδικό έργο τέχνης το οποίο κάποιος ιδιώτης θα έχει για πάντα. Η μοναδικότητα και η ολιστική προσέγγιση στη διακόσμηση σήμερα, είναι πλέον αναγκαία αξία και πρέπει να παρέχεται από όλους τους επαγγελματίες, μιας και είναι απαίτηση των περισσότερων sophisticated ιδιωτών» τονίζουν τα επιχειρηματικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία αυτού του του χώρου, η εταιρία ECLEDE των Βασίλη Σιαφαρίκα και Νικόλα Ζαχαρίου και η νομικός Νέλλη Μπρέστα.

Ο Βασίλης Σιαφαρίκας μίλησε στο ethnos.gr και τόνισε ότι «δεν χρειάζεται σε ένα σπίτι να έχουμε μόνο πράγματα πολυτελείας, αλλά να έχουμεποιοτικά αντικείμενα, τόσο από πλευράς αρχιτεκτονικής, όσο και από πλευράς design, στα οποία θα "παντρεύονται" τα καλά υλικά μαζί με τον καλλιτέχνη, ώστε να δημιουργούνται έργα τέχνης και ο κόσμος - επειδή έχει μια ολιστική πλευρά όλο αυτό - να μην χρειάζεται να σπαταλά χρήματα και να αλλάζει τα έπιπλα ή τα αντικείμενα του χώρου του κάθε τόσο. Ο χώρος εδώ έγινε με ενδιαφέρον στη λιανική, αλλά και με τις συνεργασίες με interior designers και αρχιτέκτονες που μπορούν να έχουν ολόκληρα installations από αυτόν τον χώρο σε δικά τους projects όπως ξενοδοχεία ή πολυτελείς κατοικίες. Ένα μεγάλο κομμάτι προϊόντων έχουν να κάνουν με την ECLEDE και τις κατασκευαστικές της δυνατότητες στο κομμάτι του design. Επιλέγουμε διεθνείς αλλά και νέους καλλιτέχνες οι οποίοι συνδημιουργούν με την ECLEDE ή άλλους κατασκευαστές, με σκοπό να είναι κοντά στα γούστα και τα πρότυπα που μπορούν να μπουν μέσα στα σπίτια των Ελλήνων, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εξατομικευμένων παραγγελιών».

«Είναι ένας χώρος προσφοράς και ένας χώρος που τα έργα τέχνης συμβάλλουν στην οικολογική ανάπτυξη. Ένα έργο τέχνης παίρνει αξία, δεν το πετάμε ποτέ. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια τάση, ώστε ο κόσμος να προτιμά να αποκτά πράγματα αξίας», λέει ο Νικόλας Ζαχαρίου.

 

 

Από την πλευρά της η Νέλλη Μπρέστα δήλωσε στο ethnos.gr: «Το 47 Circles είναι μια πρόκληση για τους σύγχρονους δημιουργούς, μια άποψη για τους συλλέκτες έργων τέχνης, μια εμπειρία για τους επισκέπτες και τους κοινωνούς του, μια ιδέα για τους εμπνευστές του. Μια ιδέα ολιστικής προσέγγισης της τέχνης και του design, που υλοποιείται μέσω της αλληλεπίδρασης χαρισματικών καλλιτεχνών.

Επίκεντρο της ιδέας 47 Circles η ολιστικότητα, αυτή που πυροδοτεί την έμπνευση και δημιουργεί κάτι μοναδικό. Μοναδικό μέσα από τη συνύπαρξη, τη συνδημιουργία, τη συμμετοχικότητα. Μοναδικά έργα εικαστικής τέχνης αποτυπώνονται πάνω σε μοναδικά έπιπλα υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής, φτιαγμένα από εκλεκτά φυσικά υλικά. Το κοινό επικοινωνεί με τους δημιουργούς, τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες, ενημερώνεται για τις σύγχρονες τεχνικές, εκπαιδεύεται, αλληλεπιδρά.

Όλα ενώνονται και γίνονται ένα για να δημιουργήσουν 47 Κύκλους και μια πρωτότυπη καλλιτεχνική ροή , η οποία στόχο έχει μια διαφορετική αισθητική εμπειρία. Μια εμπειρία που δίνει χώρο για ελεύθερη έκφραση μέσα σε ένα concept που χτίζει συνέργειες όχι μόνο με καλλιτέχνες αλλά και με πολλούς άλλους επαγγελματίες (αρχιτέκτονες, διακοσμητές, δημοσιογράφους, μουσειολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς κλπ). Ένα concept που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες καλλιτεχνικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Ένα concept που ενώνει την επιστήμη με την τέχνη. Ένα concept που δημιουργεί, εκπαιδεύει, σέβεται και επικοινωνεί με το φιλότεχνο κοινό μέσα από τις ανθρώπινες αξίες. Ένα concept που τροφοδοτεί τις αισθήσεις.

Είμαι ευγνώμων που «υπάρχω», «συνυπάρχω», «συμμετέχω», «αλληλεπιδρώ», «οραματίζομαι» μέσα στην πολυδιάστατη ιδέα 47 Cicles, που ανοίγει μια άλλη προοπτική στο χώρο της τέχνης και του design».

 

Philip Tsiaras: «Η τέχνη πρέπει να απολαμβάνεται, δεν είναι για μια ελίτ»

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε το Grand opening του 47 Circles στην Αλωπεκής 47, με μοναδικές δημιουργίες τεσσάρων δεκαετιών του διεθνούς καλλιτέχνη Philip Tsiaras, ο οποίος αποτελεί και τον art consultant του χώρου.

 

Philip Tsiaras μίλησε στο ethnos.gr για τη συνεργασία του με την ECLEDE με αφορμή την κατασκευή υπόσκαφων πολυτελών κατοικιών στην Λευκάδα, η οποία οδήγησε σε μια φιλία και στην συνέχεια εξελίχθηκε σε μια συνεργασία για το 47 Circles. «Είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα σπίτι, ένα μείγμα επίπλων - design, όχι απλά μια γκαλερί, αλλά κάτι που ενδιαφέρει τον καθένα», λέει χαρακτηριστικά. «Έχω μια μεγάλη συλλογή έργων δεκαετιών σε εκθέσεις στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, στην γκαλερί μου στην Γλυφάδα και για το Κολωνάκι πιστεύω είναι πολύ ξεχωριστό αυτό που δημιουργήσαμε. Δεν υπάρχει μόνο μια θεματική των έργων μου που εκτίθενται εδώ, υπάρχουν έργα από γυαλί, αλλά και πίνακες. Απλά μου αρέσει να δημιουργώ τέχνη, οποιοδήποτε και να είναι το υλικό. Ο καλλιτέχνης βρίσκει τρόπους να ερμηνεύει τη ζωή χωρίς περιορισμούς. Η τέχνη πρέπει να απολαμβάνεται, δεν είναι για μια ελίτ. Υπάρχει και αυτή η πλευρά, βέβαια, καθώς μόνο ένα μέρος ανθρώπων έχει τη δυνατότητα να αγοράσει έργα τέχνης. Για αυτό θα ήθελα να κάνω τέχνη και στον δημόσιο χώρο. Η ιδέα είναι να είσαι δημιουργικός κάθε μέρα. Και ο καθένας πρέπει να εκτιμά την τέχνη, δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο για να εκτιμήσεις ένα έργο τέχνης. Στο 47 Circles πιστεύουμε στη βιωσιμότητα, για αυτό μετατρέπουμε ένα τραπέζι σε έργο τέχνης, κατά μια έννοια σώζουμε τον πλανήτη! Ποιος θα πετάξει ένα έργο τέχνης;!», σημείωσε.

Στο χώρο εκτίθενται επίσης δημιουργίες των Andy Warhol, Theodore Stamos, Στέργιου Στάμου, Ερμίνας Αβραμιδου και Γιάννη Βογδάνη, ενώ τον σχεδιασμό και την επιμέλεια των αντικειμένων έχει αναλάβει η εταιρεία Eclede. 

τέχνηγκαλερίέργα τέχνηςεικαστικοίdesignειδήσεις τώρα