Πολιτισμός|27.03.2024 07:20

Αλέξανδρος Χάτσιος: Η συζήτηση με τον πολυτάλαντο καλλιτέχνη με σύνδρομο Down μάς έκανε να αναθεωρήσουμε τα στερεότυπα

Αφροδίτη Γκόγκογλου

«Keep calm it’s just an extra chromosome» («Ηρέμησε είναι απλώς ένα έξτρα χρωμόσωμα») έλεγε ένα meme που είχα βρει, πριν πολλά χρόνια στα social media για το σύνδρομο Down. Ο 27χρονος Αλέξανδρος Χάτσιος από την Κοζάνη, έχει αυτό το έξτρα χρωμόσωμα, ωστόσο από τη συζήτηση μαζί του καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό δεν είναι κάτι που τον εμποδίζει να κάνει τα πράγματα που αγαπά και, σε καμία περίπτωση, δεν τον ορίζει.

«Η τέχνη μου είναι η ζωή μου»

Χαμογελαστός, πολύ φιλικός και άνετος (σε αντίθεση -τα πρώτα λεπτά της βιντεοκλήσης- με την υπογράφουσα), ο Αλέξανδρος (για τους φίλους Αλέκος) μιλάει για ενθουσιασμό για τα πράγματα που αγαπάει να κάνει, τη ζωγραφική, το θέατρο, τον χορό και τη μουσική. «Η τέχνη μου είναι η ζωή μου», λέει, και μιλάει για την έκθεση ζωγραφικής του, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στις 21 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, στην Takis Chatsios Gallery στην Κοζάνη. «Μου αρέσει να ζωγραφίζω με πινέλα και μολύβι», θα μού πει. Είναι σαφές ότι έμεινε ικανοποιημένος από τα εγκαίνια καθώς, όπως με ενημερώνει, «είχε πάρα πολύ κόσμο». Στην έκθεση παρουσιάζονται 90 έργα σε χαρτί και αποτυπωμένα με στυλό, μολύβι και ξυλομπογιές ενώ, σε ειδική οθόνη στην προβάλλονται ταυτόχρονα και 50 καλλιτεχνικές φωτογραφίες του. Ορισμένα από τα έργα του που παρουσιάζονται στην Κοζάνη έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία πριν να λάβουν την τελική μορφή του σύγχρονου εικαστικού έργου, δουλειά που ανέλαβε ο ίδιος μιας και είναι δεινός χειριστής των νέων ψηφιακών συσκευών και των εφαρμογών τους.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει στην πόλη τις δημιουργίες του, ωστόσο ο Αλέκος δεν είναι μόνο ζωγράφος. «Αγαπώ πολύ την τέχνη, ζωγραφίζω πορτραίτα (σ.σ. στα οποία είναι εμφανείς οι επιρροές εμβληματικών δημιουργών όπως ο Κλιμτ και ο Πικάσο), βγάζω φωτογραφίες, παίζω στο θέατρο», λέει και προσθέτει πως τού αρέσουν πάρα πολύ «η ζωγραφική, το θέατρο, ο χορός και διάφορα άλλα».

 

Ο ίδιος ζωγραφίζει από μωρό, παίζει τραγουδάει και χορεύει, όμως εκτός από την πολυτάλαντη φύση και τη φυσική του ευγένεια, υπάρχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό που είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς και αυτό δεν είναι άλλο από τη σιγουριά για τα πράγματα που κάνει και την αυτοπεποίθηση. Όταν ρωτάται αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει, η απάντησή του είναι σίγουρη και μονολεκτική. «Όχι». Εντωμεταξύ η έκθεση μου εξηγεί ότι θα διαρκέσει ως τις 10 Μαΐου αλλά, αυτός, σε λίγες μέρες θα φύγει από την Κοζάνη για να πάει στη Θεσσαλονίκη για τις πρόβες της θεατρικής ομάδας «Εν Δυνάμει» στην οποία συμμετέχει.

Οι «Εν δυνάμει» είναι μία κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία η οποία λειτουργεί από το 2008 με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και καλλιτεχνική διευθύντρια την Ελένη Δημοπούλου. Σκοπός της είναι να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο μέσα από την τέχνη. «Θα ανεβάσουμε την παράσταση “Υπνοβάτες”. Οι πρόβες ξεκινούν, ακόμα δεν έχουμε αναθέσει ρόλους», μού λέει. Ωστόσο, με ενημερώνει πως, όταν έρθει η ώρα να ανέβει στη σκηνή, θυμάται τα λόγια του.

 

Τον ρωτώ αν υπάρχουν πράγματα που νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει λόγω του συνδρόμου. «Με τη Λωξάνδρα (σ.σ. την ηθοποιό και καλλιτέχνη Λωξάνδρα Λούκας που επίσης συμμετέχει στην ομάδα “Εν Δυνάμει”) κάναμε μία ταινία (τη μικρού μήκους “Εκ Φύσεως”, με άλλα άτομα της ομάδας "Εν Δυνάμει", το σενάριο της οποίας βασίστηκε στις "ποιητικές ανησυχίες" του Αλέξανδρου που επιμένει να εκφράζεται και μέσα από τον γραπτό λόγο ). Πήγαμε στα Γιάννενα και κάναμε τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα. Ενώ έχουμε κάποιες δυσκολίες, παρά αυτές, προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Και μερικές φορές προσπαθούμε πάρα πολύ. Για το θέατρο, ας πούμε, κάνουμε πάρα πολλές πρόβες, με τις ώρες», λέει.

Στην ερώτηση αν οι γονείς του ανησυχούν όταν λείπει από το σπίτι σε άλλες πόλεις ή και χώρες για να κάνει τις πρόβες και να παρουσιάσει τα project του, μού λέει όχι. Μία ματιά στο βιογραφικό του δείχνει ότι λείπει συχνά. Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Αθηνών, Δημήτρια, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ελευσίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης κ.ά.) και στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Κύπρος), στο εργαστήριο «Masks on the stage and in life» (Βάρνα - πολιτιστική πρωτεύουσα νεολαίας 2017), σε σεμινάρια χορού - κίνησης (R.I.C.E. στην Ύδρα) αλλά και στη χριστουγεννιάτικη παράσταση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από την οποία μού τραγούδησε και μερικούς στίχους που είχε στη σκηνή, μαζί με τους «The Burger Project».

 

Κλείνοντας τη βιντεοκλήση, εγώ έχω ξεπεράσει το αρχικό άγχος μου για τη συνέντευξη, ενώ αυτός διατηρεί το ίδιο, ήρεμο και άνετο χαμόγελο με το οποίο έχει απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μου. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις αρχές του καλοκαιριού όταν -εκτός απροόπτου-, η ομάδα αναμένεται να κατέβει στην Αθήνα για τις παραστάσεις των «Υπνοβατών».

 

Κλείνουμε, λίγα λεπτά αργότερα μού στέλνει στο Messenger ένα σύντομο βιογραφικό με τα projects στα οποία έχει συμμετάσχει. «Την τέχνη την αγαπώ πολύ», μού γράφει. Σκέφτομαι ξανά αυτό το meme. «Ηρέμησε, είναι απλώς ένα έξτρα χρωμόσωμα». Στην περίπτωση του Αλέξανδρου Χάτσιου, είναι και πολύ έξτρα ταλέντο που, παρά τα στερεότυπα που όλοι μπορεί να έχουμε μέσα στο κεφάλι μας, δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής. 

 

Παραστάσεις και projects

«Εκ Φύσεως»

Το καλοκαίρι του 2021 ο Αλέξανδρος, η Λωξάνδρα Λούκας και άλλα άτομα της ομάδας «Εν Δυνάμει» συμμετείχαν στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ - Εργαστήριο Zagoriwood 2021 όπου, ως σπουδαστές του εργαστηρίου «Από την ιδέα ως την ταινία», δημιούργησαν  τη μικρού μήκους ταινία για τον έρωτα, την μοναξιά και τη διαφορετικότητα

Σύλλογος «Ηλιαχτίδα»

Κατασκευές - Κολυμβητήριο - Στίβος - Χορός - Χορωδία

«Κιβωτός»

Θεατρικές παραστάσεις («Μολυβένιος στρατιώτης», Ιούνιος 2007 και «Ταξίδι στην άκρη της γης», Δεκέμβριος 2010)

Art Camp 2016 και 2017

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης - «Το θέατρο αγαπάει τη διαφορετικότητα»

«Προς τ’ άστρα», σκηνοθεσία Ελένη Δημοπούλου (Κοζάνη, Ιούλιος 2016 και Ναύπλιο, Μάιος 2017)

R.I.C.E. on Hydra

Σεμινάρια χορού / Michael Klien - Βιτόρια Κωτσάλου (2015 και 2016)

Βάρνα - Πολιτιστική πρωτεύουσα νεολαίας 2017

Συμμετοχή στο σεμινάριο «Η μάσκα στη ζωή και στο θέατρο»

Ομάδα «Εν δυνάμει» - Θεσσαλονίκη

Ο Αλέξανδρος Χάτσιος είναι μέλος της ομάδας από το 2014. Συμμετείχε στις παραστάσεις:

  • «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα», σκηνοθεσία Ελένη Ευθυμίου (Φεστιβάλ Αθηνών, Ιούλιος 2015 και Διεθνές φεστιβάλ «Jeune Theatre Europeen» - Γκρενόμπλ/Γαλλία,  Ιούλιος 2018)
  • «Το άλλο σπίτι», σκηνοθεσία Ελένη Ευθυμίου (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Ιανουάριος 2016 και 51α Δημήτρια, Οκτώβριος 2016)
  • «Ερωτευμένα άλογα», σκηνοθεσία Ελένη Ευθυμίου (Φεστιβάλ Δάσους Κ.Θ.Β.Ε. - Μονή Λαζαριστών)

Μουσική (ελεύθερος αυτοσχεδιασμός) / Μανώλης Κουτσουνάνος

  • Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης (Μάρτιος 2017)
  • Στέκι Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης (Δεκέμβριος 2017)
  • Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης
σύνδρομο Downέκθεση ζωγραφικήςπαράστασηΠαγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο DownΚοζάνηκαλλιτέχνηςειδήσεις τώρα