Πολιτισμός|05.05.2024 06:55

Η Ελλάδα γεμάτη από καλοκαιρινά φεστιβάλ: Μουσική, χορός και κινηματογράφος στα ομορφότερα μέρη της χώρας

Άγγελος Γεραιουδάκης

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν. Συμβολίζει νέα ξεκινήματα, έρωτες σε γραφικά σοκάκια και διασκέδαση μέχρι το πρωί. Ο λαμπερός ήλιος φωτίζει τις μέρες μας, γεμίζοντάς τες μ' ενέργεια και ζωντάνια, ενώ η θάλασσα μάς καλεί να βουτήξουμε στα κρυστάλλινα νερά της. Όμως, το καλοκαίρι δεν είναι μόνο αυτά· διακρίνεται και για τ' αμέτρητα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται παντού. Αυτά τα φεστιβάλ έχουν μια μοναδική μαγεία, καθώς φέρνουν μια ατμόσφαιρα γιορτής που μας βοηθάει να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και γεμίζει τις καρδιές όλων με χαρά και ενθουσιασμό.

Οι άνθρωποι πάντα επιθυμούσαν την επικοινωνία μεταξύ τους, και αυτή η ανάγκη οδήγησε από αρχαιοτάτων χρόνων στη δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα φεστιβάλ έχουν αυξηθεί δραματικά, αποτελώντας έναν από τους πιο ζωτικούς παράγοντες για την προώθηση της πολιτιστικής, πολιτικής και τοπικής ανάπτυξης, μέσω της αποκέντρωσης, αλλά και της αναζωογόνησης των μικρών πόλεων. Η σημασία τους είναι τεράστια τόσο στην οικονομική όσο και στην εκπαιδευτική, ψυχαγωγική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή ενός τόπου.

Ο «τουρισμός εκδηλώσεων» είναι ένα από τα πιο ενεργά και ραγδαία αναπτυσσόμενα τμήματα της τουριστικής βιομηχανίας. Η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα των φεστιβάλ και των ειδικών εκδηλώσεων οφείλεται στη δυνατότητα να προσφέρουν ευκαιρίες για ουσιαστικές και άυλες «κερδοφόρες δραστηριότητες» σε τοπικό επίπεδο. Μπορούν να γίνουν ισχυρά πολιτιστικά σημεία αναφοράς, αναδεικνύοντας τη μοναδική ταυτότητα μιας περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων, της ιστορίας, της κληρονομιάς, και των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών που τη διαφοροποιούν από άλλες περιοχές, προσφέροντας παράλληλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Σήμερα, υπάρχουν φεστιβάλ για κάθε γούστο: για λάτρεις της μουσικής, του κινηματογράφου, του θεάτρου, του βιβλίου, του χορού, και άλλα. Πολλά από αυτά έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους εδώ και χρόνια, αποκτώντας ένα πιστό κοινό που τα στηρίζει κάθε καλοκαίρι.

Η Ελλάδα «πλημμυρίζει» με ταινίες

Το Animasyros έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο διάσημα και σημαντικά φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες επισκέπτες. Διοργανώνεται από το 2008, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη, και περιλαμβάνει προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων, αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, επαγγελματικό φόρουμ με συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών και επαγγελματιών, εργαστήρια για φοιτητές και μαθητές, κ.α. Κάθε χρόνο το φεστιβάλ προσθέτει νέες και πρωτότυπες δράσεις που εστιάζουν σε κοινωνικά θέματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η θέση της γυναίκας, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις. Φέτος, το Animasyros επιστρέφει από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024. Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης «Αφρική: Μια Ηπειρος Κινουμένων Σχεδίων» είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και παραγωγή κινουμένων σχεδίων και διατρέχει όλους τους πυλώνες του φεστιβάλ στοχεύοντας ν' αναδείξει το πλούσιο μωσαϊκό της αφήγησης και της καλλιτεχνικής καινοτομίας που προέρχεται από αυτήν την περιοχή του πλανήτη. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης, με την εμπειρία της πρώτης επιτυχημένης διοργάνωσης, επιστρέφει στις 11 έως τις 16 Ιουλίου. Στόχος του φεστιβάλ είναι ν' αποτελέσει για ακόμα μία χρονιά, μια καλλιτεχνικά ενεργή κοινότητα, όπου νέες φωνές θα έχουν τη δυνατότητα ν' ακουστούν, να δημιουργήσουν δεσμούς και να εμπνευστούν. Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν προβολές κυρίως σε εξωτερικούς χώρους σε όλο το νησί, καθώς και εργαστήρια και masterclasses σε διάφορες φυσικές τοποθεσίες του νησιού και network events.

Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, το Beyond Borders | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ανανεώνει το ραντεβού του (25/08–01/09/2024) με το κινηματογραφόφιλο κοινό και δημιουργούς απ’ όλον τον κόσμο και μας προ(σ)καλεί ν' αμφισβητήσουμε στεγανά, διχοτομίες και δίπολα, έχοντας ως κεντρική θεματική την έννοια «δύο φορές ξένος». Με αφορμή την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έναν αιώνα πριν και τη μαζική εξαίρεση ανθρώπων εκατέρωθεν των συνόρων, το φεστιβάλ στρέφει το βλέμμα του πέρα από τα προφανή, διερωτάται και αναστοχάζεται για ανθρώπους και ζωές που μείνανε στο μεταίχμιο. Για προσωπικές ιστορίες που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να χωρέσουν ή να αφομοιωθούν από κυρίαρχες ιδεολογίες και αντιλήψεις και υποχρεώθηκαν σε μια αδιάκοπη αναζήτηση αποδοχής και συμφιλίωσης. Μία μέρα μετά το τέλος του Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, ανοίγει αυλαία για το 47ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα  φεστιβάλ στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας στους διαγωνιζόμενους μια ευκαιρία να διεκδικήσουν μια οσκαρική υποψηφιότητα. Πέρυσι, το «εισιτήριο» για τα βραβεία Όσκαρ κέρδισαν οι ταινίες «Αρκουδότρυπα» (Χρυσιάννα Παπαδάκη - Στέργιος Ντινόπουλος) και «Aqueronte» (Manuel Munoz Rivas).

Το Evia Film Project, η πράσινη πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια με σκοπό να στηρίξει την Βόρεια Εύβοια ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Στην πρώτη του διοργάνωση φιλοξενήθηκαν στην περιοχή περισσότεροι από 350 επαγγελματίες του κινηματογράφου, παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, τεχνικοί και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, ανακάλυψαν τις ομορφιές της, ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τη βιωσιμότητα σε όλες τις εκφάνσεις της (περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ανακύκλωση κ.ά) και ενημερώθηκαν για τις βέλτιστες πρακτικές που αναδεικνύονται παγκοσμίως για το πράσινο σινεμά. Φέτος, το Evia Film Project επιστρέφει ανανεωμένο και καθιερώνεται πλέον ως ο τρίτος πόλος δράσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, θα γίνει το φετινό καλοκαίρι, το γνωστό φεστιβάλ «Αριστοναύτες» στο Ξυλόκαστρο της Κορινθίας. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 23 Ιουνίου και η θεματική της διοργάνωσης θα είναι «Η ελευθερία της όρχησης». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διάφορα δρώμενα: συναυλίες, εικαστικά, εκθέσεις, προβολές, εργαστήρια, ημερίδες. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που έχει βρει ιδιαίτερη απήχηση και αποτελεί κάτι ξεχωριστό για το δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Χανιά, η πόλη των φεστιβάλ

Σπουδαία φεστιβάλ, με εθνική και διεθνή αναγνώριση, εμπλουτίζουν τη πολιτιστική ζωή των Χανίων, όπου πλήθος εκδηλώσεων με άψογη οργάνωση, υψηλή ποιότητα και αισθητική θα πραγματοποιηθούν για ακόμη μία χρονιά σε διάφορους χώρους του νησιού. Με επιμονή και συνεχή προσπάθεια, οι κάτοικοι των Χανίων έχουν κατορθώσει να ενισχύσουν και ν' αναδείξουν τον πολιτισμό τους, δημιουργώντας ένα πλούσιο πολιτιστικό τοπίο που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία και την πλούσια κληρονομιά της περιοχής. Σημαντικές δράσεις που παραμένουν βασικοί πυλώνες της τοπικής πολιτιστικής σκηνής είναι το Φεστιβάλ Χορού, Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης, Φεστιβάλ Κόμικς αλλά και τα Ανοιχτά Πανιά, όπου νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα αντλώντας έμπνευση από σημεία, ιστορίες και προσωπικότητες της πόλης.

Από την Τετάρτη 26 έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Με ανανεωμένο πρόγραμμα και κεντρικό θέμα «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική», το φεστιβάλ θα διεξαχθεί, όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, με επίκεντρο το Ενετικό Λιμάνι της πόλης, μεταξύ του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, του «Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης» και σε άλλα εμβληματικά σημεία. Με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ακαδημαϊκών και διανοουμένων, πάνελ γύρω από επίκαιρους θεματικούς άξονες, τόσο από το πεδίο της λογοτεχνίας, όσο και από το πεδίο της κοινωνίας, αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων, το φεστιβάλ επιστρέφει για την τρίτη του διοργάνωση μέσα από καινοτόμες δράσεις, με στόχο να αναδειχθεί και αυτή τη χρονιά σε τόπο συνάντησης των ανθρώπων του βιβλίου από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι συνώνυμο με την άνθιση του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 1995 και μέχρι σήμερα τροφοδοτεί το κοινό με έργα αφιερωμένα στην ποιητικότητα του ανθρώπινου σώματος, φιλοξενώντας δημιουργούς που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού. Τα έργα που φιλοξενούνται έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν το κοινό προς τη δημιουργία συλλογικού βίου αξίας και νοήματος. Φέτος, το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου, με κορυφαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν τη δουλειά τους.

Κλασική μουσική, ρεμπέτικα και techno πάρτι

Σε ποτάμια, παραλίες, βουνά και άλλους υπαίθριους χώρους, όπου κι αν ταξιδέψεις αυτό το καλοκαίρι, θα βρεις μια μοναδική μουσική διοργάνωση που σε περιμένει. Από το Φεστιβάλ της Πορτίτσας στο Σπήλαιο Γρεβενών και το Earth Festival στο χωριό Βλάστη της Κοζάνης, μέχρι «Το Λάλον Ύδωρ» που λαμβάνει χώρα σε διάφορα σημεία του νομού Φωκίδας και το Reborn Festival στην παραλία Ακρωτήρι στο χωριό Μούνδρος, στο Φαναράκι, κάθε φεστιβάλ προσφέρει μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την τέχνη και τη δημιουργικότητα, γεμίζοντας τις μέρες και τις νύχτες μας με μελωδίες, χρώματα και συναρπαστικές δραστηριότητες. 

Φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου κλείνει δέκα χρόνια, επέτειος που αφιερώνεται σε όλες τις φιλίες και συνεργασίες που έκαναν δυνατή την υλοποίηση του θεσμού στο διάστημα αυτό. Η παρουσία και η επιτυχία του συνιστά έμπρακτη απόδειξη της δύναμης που απορρέει από την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ανθρώπους, απόψεις, χώρες και πολιτισμούς - εμπιστοσύνη που μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση των ανοικτών οριζόντων, της ανεκτικότητας, της φιλομάθειας και της φιλίας. Tο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο επιστρέφει μ' ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που συνταιριάζουν την κλασική μουσική με το ξεχωριστό κυκλαδίτικο τοπίο. Το 9ο MuSifanto θα πραγματοποιηθεί από τις 2 μέχρι τις 8 Ιουλίου, με καθημερινές συναυλίες, ρεσιτάλ και σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, μονωδίας, τρομπέτας και δημιουργίας μαθητικής ορχήστρας, σε ιδιαίτερα σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Ξεχωρίζει ο απογευματινός μουσικός περίπατος, μια περιπλάνηση στις ομορφιές της Σίφνου, που επιφυλάσσει αναπάντεχα ζωντανά, μουσικά στιγμιότυπα και γεμίζει το νησί με μελωδική ατμόσφαιρα.

Από το 1992, ο Λόφος της Σάνης σφύζει από ζωή κάθε καλοκαίρι, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, χάρη στις φαντασμαγορικές ζωντανές εμφανίσεις διεθνών καλλιτεχνών. Το μεγαλύτερο φεστιβάλ ιδιωτικής διοργάνωσης στην Ελλάδα, το Sani Festival, καλεί φιλοξενούμενους και επισκέπτες να απολαύσουν τις μεγαλειώδεις παραστάσεις και τη μαγευτική ατμόσφαιρα της σκηνής, όπου η τζαζ, η ποπ, η ροκ, ο σύγχρονος και ο μοντέρνος χορός αλλά και το μιούζικαλ συνυπάρχουν αρμονικά. Το φετινό πρόγραμμα υπόσχεται να ζωντανέψει τον Λόφο της Σάνης με τη μαγεία της μουσικής. Παράλληλα, το Saristra, το πιο εναλλακτικό, σχεδόν διονυσιακό μουσικό φεστιβάλ της Κεφαλονιάς γιορτάζει φέτος τα δωδέκατα γενέθλιά του. Διοργανώνεται στα ερείπια του ορεινού χωριού Παλιά Βλαχάτα στη Σάμη, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Το Saristra Festival ενεργοποιεί τον εγκαταλελειμμένο χώρο δημιουργώντας μία γιορτή όπως αυτές που συνέβαιναν στην κεντρική πλατεία του χωριού, τη «Σαρίστρα».

Μία νεότερη διοργάνωση είναι αυτή του Fiesta Voio Festival, το οποίο για τρίτη χρονιά λαμβάνει χώρα στο Μικρόκαστρο, μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και τη Φλώρινα, 25 - 28 Ιουλίου. Τη σκηνή του φεστιβάλ θα τιμήσουν σπουδαίοι μουσικοί και ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής (Γιάννης Χαρούλης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιάννης Κότσιρας, Ιουλία Καραπατάκη, Αφοί Τσαχουρίδη), αλλά και τα πιο γνωστά ονόματα του εγχώριου Hip Ηop (Bloody Hawk, Dani Gambino, Μικρός Κλέφτης). Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα του Fiesta Voio, στη σκηνή θ' ανέβουν ο Σπύρος Γραμμένος, οι Fundracar και οι Κούπες. Οι συναυλίες θα συνοδεύονται από τους χαρακτηριστικούς ήχους των χάλκινων βαλκανικών μπαντών, αλλά και από ολονύκτια Dj sets (Kiki Botonaki, Two Names, Elias Kazais) που θα σας ταξιδέψουν σε μια μοναδική μουσική εμπειρία.

Η Σκόπελος έχει μια πλούσια παράδοση λαϊκής μουσικής, μ' έμφαση στη ρεμπέτικη μουσική. Από τις 19 μέχρι 21 Ιουνίου παρουσιάζεται το φεστιβάλ ρεμπέτικου για έκτη συνεχή χρονιά. Το πρόγραμμα θα περιλάβει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες θα προβληθεί και θ' αναδειχθεί τόσο το ρεμπέτικο τραγούδι, η κατανόηση του, αλλά και οι νέοι δρόμοι εξέλιξής του, όσο και η συμβολή των συμμετεχόντων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Σκόπελο, αλλά και άλλων, που θα έρθουν από άλλα μέρη του κόσμου, στην γενικότερη ενδυνάμωση του είδους.

Για ακόμα μια φορά, από 2 έως 4 Αυγούστου 2024, όλη η χώρα θα κινηθεί στον παλμό του 44oυ River Party στο Νεστόριο Καστοριάς. Τρεις μέρες μουσικής πανδαισίας δίπλα στο ποτάμι, σ' ένα ονειρικό τοπίο με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να κάνουν την διαμονή σας ξεκούραστη. Εκδρομείς απ' όλη την χώρα αναμένεται να κατακλύσουν τον μοναδικής ομορφιάς χώρο. Το River Party, όμως, δεν είναι μονάχα μουσική. Οι παράλληλες δραστηριότητες είναι αυτές που στο τέλος της ημέρας έχουν κερδίσει και τον πιο απαιτητικό παρευρισκόμενο. Με βάση διάφορα είδη ηλεκτρονικής μουσικής το Shapes Festival πραγματοποιείται σε διάφορες ευρωπαϊκές τοποθεσίες, και όχι μόνο, συγκεντρώνοντας διεθνείς καλλιτέχνες και φάνς σε «ασυνήθιστα» μέρη. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί από τις 18 μέχρι τις 24 Αυγούστου στη Ζάκυνθο με boat parties, evening sessions και after hours events.

ΛΟΑΤΚΙ+ φεστιβάλ στη Μύκονο

Τέλος, το Xlsior είναι ένα από τα πιο γνωστά γκέι φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Από τις 22 έως τις 28 Αυγούστου, το νησί των Ανέμων θα υποδεχτεί χιλιάδες τουρίστες που έρχονται για να διασκεδάσουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες. Η διοργάνωση προσφέρει δεκάδες parties μ' εντυπωσιακά lineups και, φυσικά, καταπληκτικά drag shows που υπόσχονται να κλέψουν την παράσταση.

Φεστιβάλ ΒιβλίουφεστιβάλAnimasyrosΦεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων